Temat: TP LINK WDR4300
Cześć
Chciałem zacząć przygodę z instalacją open WRT od zera. Ze względu na zamknięte biura postanowiliśmy z kolegą stworzyć własne biuro w wynajętym pomieszczeniu, żeby nie pracować z domu, a przy okazji tzw. man cave.
Router taki jak w tytule. Z kwestii mi niezbędnych:
1) możliwosć użycia go jako urządzenie rozszerzajace istniejącą sieć w domu - ta sama pula IP, te same nazwy sieci wifi, port forwading i widocznosć urządzeń w róznych pomieszczeniach w mojej sieci (np steam link podpięty do TV z kompem 2 kondygnacje po przeciwnej stronie budynku, przekazywanie obrazu z kamery do recordera, czy dostęp do zasobów sieciowych). Oczywiście jak go skonfigurować, bo nie będzie to typowy router.
2) możliwość zsumowanie 3 łącz niezależnych. 2x ethernet 300mbit (po jednym z każdego mieszkania) + USB z donglem (aero) jako łącze awaryjne do obsługi alarmu i przesyłania stanu serwera i UPS.
3) Load balancing
Oczywiście chciałbym dowiedzieć się jak i co zainstalować - aktualnie siedzi tam jakieś stare wydanie LUCI i chętnie bym przy LUCI pozostał. Ważny dla mnie jest interfejs graficzny, żeby łatwo zarządzać konfiguracją. I podstawowe pytanie - czy ten "sprzęt" to uciagnie.
Pytań nooba jak widać sporo. Zagadnienia dość zawansowane, wiec liczę tutaj na cierpliwość w razie moich głupich pytań.