Temat: KAMIKAZE (8.09, r13118) kernel 2.6 Broadcom

KAMIKAZE (8.09, r13118) kernel 2.6 Broadcom

Mam kilka pytań odnośnie tego softu:

1. Z powodu tragicznie wolnego zapisu na pendrive na USB na ASUS WL-500GP V1 postanowiłem przetestować KAMIKAZE (8.09, r13118) kernel 2.6 dla Broadcom.
Niestety USB chodzi tragicznie wolno jak chodziło...no może ciutke lepszy odczyt...
jakiś pomysł? (używam pendrive Kingston 2GB DT)

Radio działa całkiem przyzwoicie (prosiles Cezary na OpenLinksys żeby przetestować). Testowałem z WPA-PSK i WPA2-PSK.
Nie udało mi się niestety zrobić upgrade z 2.4 do 2.6 za pomocą sysupgrade. Zrobiłem upgrade przy pomocy Asus Restore tool.

Niestety zauważyłem, że soft z kernel 2.6 ma kilka niedociągnięć/błędów w stosunku do wersji 8.09, r13118 kernel 2.4 dla Broadcom.:

2. nie działa mi HUB na USB (na 2.4 8.09 działał bez zarzutu)
3. nie działa mi print server (usluga startuje- na 2.4 dzialal bez zarzutu)
    Odnosze wrazenie, ze moduł "kmod-usb-printer" nie jest ładowany [lsmod |grep printer] nie zwraca nic.
    W /lib/modules/wersja_jadra tez nie widzę "kmod-usb-printer"

Dodam, że używam przejściówki LPT-->USB (na chipie profilic).

Tak mnie teraz olśniło czy dla tej przejściówki i HUBA nie potrzeba załadować przypadkiem modułu "usbserial"?
    Wcześniej używałem modemu HSDPA i miałem ten moduł ze względu na ten właśnie modem. Niestety mogę sprawdzić to dopiero wieczorem w domu.

4. Przy instalacji pakietów występuje często poniższy błąd
  np. opkg install samba
   zwaraca:
   An error ocurred, return value: 716563936

Wyjściem było instalowanie pakietów (z dzialu packages) przez http://openwrt.org...
Czasami pomagał reboot.

Najbardziej zależy mi na Printserver i szybszym USB.

2

Odp: KAMIKAZE (8.09, r13118) kernel 2.6 Broadcom

1. Zmienić platformę. Wywalić broadcoma w diabły i tyle.
4. opkg update najpierw.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.