Temat: Internet mobilny z planem dzien/noc (dodatkowy transfer w nocy)
Od pewnego czasu korzystam z buildow MiFi na internecie mobilnym LTE (OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r11144-2ca5a386ee, D-Link DWR-921 C1) w NEXT Mobile. Zdecydowałem się na plan dzien/noc, dzieki ktoremu mam 100GB w godzinach 8-1 oraz dodatkowe 200GB w godzinach 1-8 (w nocy).
Aby w pelni moc rozsadnie korzystac z transferu nocnego w celu np. aktualizacji aplikacji na telefonach w domu (android) czy ladowania zdjec, itp. zdecydowalem sie na drobne oskryptowanie dhcp bazujace na cronie i wykorzystujace funkcjonalnosc automatic 'metered wifi connection' w androidzie:
1 1 * * * uci del_list dhcp.lan.dhcp_option='43,ANDROID_METERED' && uci commit dhcp && /etc/init.d/dnsmasq reload && wifi
59 7 * * * uci add_list dhcp.lan.dhcp_option='43,ANDROID_METERED' && uci commit dhcp && /etc/init.d/dnsmasq reload && wifiKrotkie wyjasnienie: rozwiazanie wykorzystuje opcje DHCP 43 (vendor-specific), dzieki ktorej urzadzenia z androidem 'wiedza', ze polaczenie jest 'taryfowe'. Pozniej nastepuje reload konfiguracji dnsmasq oraz wylacz/wlacz wifi aby klienci raz jeszcze sie polaczyli i pobrali nowa konfiguracje z dhcp (tak sie dzieje codziennie o godz 1:01 oraz 7:59).
Dziala to calkiem niezle, androidy faktycznie aktualizuja sie automatycznie wylacznie w nocy, zdjecia/filmy z Google photos laduja sie wylacznie w nocy - dzieki temu zostaje nieco wiecej transferu dziennego w miesiacu, o co wlasnie chodzilo.
Chcialem jednak podpytac o implementacje tego typu rozwiazania bez zapisu do pamieci flash (jest to dla mnie zupelnie zbedne, ustawienie 'noc' chcialbym traktowac wylacznie jako ustawienie 'tymczasowe'). Jesli router z jakiegos powodu zrestartowalby sie w godzinach 1-8 nie przeszkadzaloby mi zupelnie jesli wskoczylby w trym non-metered w danym dniu.
Biezace rozwiazanie niepotrzebnie tworzy wiec dodatkowe zapisy zupelnie niepotrzebnie degradujace flash.
Prosba wiec o pomoc w przerobieniu crona aby zachowac w/w funkcjonalnosc z wykluczeniem zapisow do flash.