1 (edytowany przez Damiano 2020-11-10 00:36:03)

Temat: Kopia całego firmware z konfiguracją i wgranie nowszej wersji.

Witam,
W jaki sposób zrobić kopie całego firmware z konfiguracją i wszystkimi plikami bo dodałem ich dużo i dużo pozmieniałem? Mam extroota. Chodzi o to żebym w każdym momencie mógł wrócić do tego co mam w tej chwili, taki jakby obraz systemu.

Druga sprawa, nie pamiętam co dokładnie zmieniałem, jakie pliki i skrypty dodałem do systemu i chciałbym porównać czym różni się fabryczny system od tego mojego. Jakie pliki zostały dodane, jakie zmienione itd. Da się to w jakiś prosty sposób zrobić? Chce wgrać czyste najnowsze openwrt a później w miarę potrzeb dokonywać zmian aby było wszystko tak jak w obecnym LEDE Reboot 17.01.4.

I wracając do punktu pierwszego, po to jest mi dokładna kopia żebym w razie problemów na nowym firmware mógł wrócić do starego.

Urządzenie TP-Link TL-WDR3500 LEDE Reboot 17.01.4.

2

Odp: Kopia całego firmware z konfiguracją i wgranie nowszej wersji.

Jak masz extroota to po prostu kopiujesz zawartość pendrvie. Bo we flash routera nie ma nic poza fstabem który wskazuje na overlay na pendrive.

1. Zgraj sobie oba systemy plików i zrób zwykły diff pomiędzy katalogami, bieżącym rootem i tym co miałeś (szukaj w google diff -Nuar katalog1 katalog2)
2. Nie da się zrobić tak żeby najnowsze openwrt miało takie same ustawienia jak stare lede. W ciągu trzech lat zdążyły się pozmieniać pliki konfiguracyjne
3. Jeżeli zrobiłeś extroota "klasycznie" to wszystkie pliki które zmieniłeś masz właśnie na extroocie. On nie przechowuje całego systemu plików tylko właśnie to co zmieniłeś. Innych, nieruszanych plików na nim nie ma.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No tak, racja, na extroocie będą tylko pliki dodane i zmodyfikowane przeze mnie. Czyli tak naprawdę nie muszę robić tego diffa bo wszystko jest na extroocie a nawet jakbym nie miał extroota to na partycji jffs2?

Czym zrobić najlepiej kopie partycji jffs2 i extroot? dd się nada? Czy podczas działania routera można to zrobić? Chce po prostu mieć dokładną kopie żeby później jak zdecyduje się wgrać z powrotem LEDE w tej samej wersji to wgram firmware, później obraz jffs2, extroot i ma działać tak jak bym nic nie ruszał.

Jeszcze pytanie, ten firmware będzie najnowszy do mojego routera?: http://downloads.openwrt.org/releases/1 … pgrade.bin

4

Czytaj: https://eko.one.pl/?p=openwrt-backup

To oficjalnie wydanie stabilnej wersji openwrt. Więc tak. Ja mam nowsze bo budowane z bieżącego drzewa wersji stabilnej, a jeszcze nowsze jest wydanie wersji rozwojowej openwrt - ale to nie dla ciebie bo to się zmienia co chwilę bez żadnej obietnicy że nawet się uruchomi.

5

Ok a jeśli mam extroot 1GB a ramu 128MB to da się to zrobić na routerze czy muszę poza? Na routerze mam kartę pamięci w modemie i tak by mi było najprościej, zamontować partycje na dane i tam zrzucić obraz.

6

Kopię exroota to ty możesz zrobić gdziekolwiek gdzie się zmieści. Nawet na komputerze możesz zgrać sobie zawartość pendrive.

7

No wiem ale siedzę na windowsie, coś się wymyśli

8

Nawet na windowsie - są programy do robienia kopii całego dysku.