Temat: mwan3 - resetowanie tablicy połączeń
Witajcie,
Podczas konfigurowania mwan3 dla aranżacji:
- główne łącze eth
- backup po LTE
natrafiłem na problem utrzymywanie przez router aktywnych sesji sieciowych (poprzez stare łącze).
Praktyczny przykład:
na kompie z windowsem podłączonym do routera mam ustawiony ciągły ping do 1.1.1.1
na routerze wymuszam przełączenie na backup po LTE (np. poprzez wyjęcie eth z głównego łącza).
po 30 sekundach (w mojej konfiguracji) łącze przeskakuje na LTE, ale pingi do 1.1.1.1 w windowsie cały czas są dropowane (bo router trzyma starą tablicę połączeń).
Wszelkie nowe połączenia z windowsa działają OK.
Ta sama sytuacja występuje w drugą stronę, tzn. powrotu z LTE na główne łącze. Aktywne sesje zostają na backupie.
(to jest mniej dotkliwe bo jednak połączenie sieciowe działa. Problemem może tu być zużywanie limitu LTE).
Rozwiązanie jakie znalazłem to wymuszenie wyczyszczenia tablicy połączeń poprzez:
conntrack -F (konieczna instalacja pakietu "conntrack")
Żeby to działało automatycznie umieściłem to w skrypcie:
/etc/mwan3.user:
if [ "$ACTION" == "disconnected" ]; then
/usr/sbin/conntrack -F
fi
if [ "$ACTION" == "connected" ]; then
/usr/sbin/conntrack -F
fiCo ciekawe znalazłem opcję w konfiguracji mwan3 (w pliku /etc/config/mwan3), która teoretycznie powinna rozwiazywać ten problem.
Chodzi o:
option flush_conntrack 'always'
Tutaj cala konfiguracja interfejsu "wan":
config interface 'wan'
option enabled '1'
list track_ip '8.8.4.4'
option family 'ipv4'
option reliability '2'
option count '1'
option timeout '2'
option failure_latency '1000'
option recovery_latency '500'
option failure_loss '20'
option recovery_loss '5'
option interval '5'
option down '3'
option up '8'
option flush_conntrack 'always'Ale z jakiegoś powodu to nie działa. Dlatego musiałem zrobić to w skrypcie.
Może komuś się przyda.
No i w sumie jestem ciekaw 2 rzeczy:
- nie widziałem opisu tego problemu przy omawianiu konfiguracji mwan3. Czyżbym tylko ja miał problem z czyszczeniem aktywnych sesji?
- czemu nie działa opcja: option flush_conntrack 'always' ?
Pozdrawiam
Krzysztof
P.S.
Moje wersja pakietu mwan3: 2.8.13-1