1

Temat: [mało znane pakiety] DAWN - A decentralized WiFi Controller

Już od kilku ładnych miesięcy w repozytorium wersji rozwojowej OpenWrt zagościł pakiet DAWN - dość szumnie nazwany "zdecentralizowanym kontrolerem wifi". Nazwa jest trochę na wyrost - nie jest do zarządzania routerami z OpenWrt a zarządzanie i równoważenie obciążeniem klientów na AP.
Jeżeli masz tylko jeden router - możesz dalej nie czytać, bo ten pakiet nie jest dla Ciebie. Jeżeli masz zaś kilka urządzeń z OpenWrt połączonych ze sobą i pracujących najlepiej jako AP - to DAWN może się tu przydać. W dużym skrócie - DAWN umożliwia wymianę informacji o możliwościach AP i podłączonych do nich klientów przy wykorzystaniu umdns i tym samym np. równoważenie rozkładu klientów pomiędzy stacjami.

Dokumentacja jest baaardzo skromna: https://github.com/berlin-open-wireless-lab/DAWN która teoretycznie opisuje poszczególne parametry ale robi to w dość lakoniczny sposób i niezbyt wyjaśnia na co mają wpływ. Można się tego domyślać po nazwie i opisie w luci, choć w kilku przypadkach należy po prostu przestudiować kod programu...

Instalacja:

opkg update
 opkg remove wpad-basic wpad-mini
 opkg install dawn wpad-openssl

Dociągnie to także wiele różnych zależności. Jeżeli mamy luci na AP to warto doinstalować także odpowiedni aplet:

opkg install luci-app-dawn

Dzięki czemu zobaczymy w gui  parametry AP, podłączonych klientów oraz widoczne inne AP w powietrzu. Jeżeli zaś nie mamy luci to można wykorzystać ubus i odpytać o dane w formacie jsona.

System DAWN działa od razu po instalacji i uruchomieniu demona, można spróbować jego lekkiego tuningu w pliku /etc/config/dawn.

Screenshoty z luci można obejrzeć w zgłoszonym PR: https://github.com/openwrt/luci/pull/3790, w obecnym luci wygląda on już trochę inaczej.

Na minus
- słaba dokumentacja. Nawet bardzo słaba
- przy kilku AP zdarzyło mi się że niektóre widziały wszystkie inne a niektóre tylko kilka z nich. Odświeżanie ręczne nic nie pomagało, choć system wydawał się działać
- spamowanie w logu "wrong type of rrm array" choć zostało to już zgłoszone i będzie potraktowane jako błąd

Jeżeli ktoś używa kilka AP to może to być dla niego interesujące rozwiązanie. Dajcie znać w komentarzach jak Wam się sprawuje DAWN.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: [mało znane pakiety] DAWN - A decentralized WiFi Controller

Z chęcią bym przetestował ten pakiet, ale przy próbie instalacji wywaliło mi komunikat "Unknown package 'dawn'". sad
Czyżby mi brakowało jakiegoś repozytorium?

Linksys WTR 1900ACS, Linksys EA8300 x2

3

Musisz mieć wersję rozwojową openwrt, nie stabilną.

4

Nie do końca rozumiem mechanizm " równoważenie rozkładu klientów". Jest to robione regulując moc odbiorników ? Czy wyrzuca klienta Wifi ? Jak to się ma gdy mamy włączone 802.11r ? Ktoś ma jakieś swoje doświadczenia ?

5

Wyrzuca klientów. AP pomiędzy sobą rozgłaszają informacje i teoretycznie on wie że jest lepszy AP i klient ma być odrzucony.

Chyba nijak ma się to o 802.11r, bo R służy do szybkiej autoryzacji klienta a nie przełączania/równoważenia obciążenia.

A z doświadczeń - tak to sobie działa.

6

Próbuję tego używać na 3 AP w domu.

Na razie efektów nie widzę.

7

Muszę przeprosić DAWNa.

Wydawało mi się, że nic nie robi, a jednak robi dobrą robotę, tylko nie do końca dobrze.

Wyłączyłem serwis i klienci łączyli się złośliwie z najdalszymi AP w domu (3 piętra).

Włączyłem serwis i znowu klienci są w miarę w dobrym zasięgu.

Podsumowując: Dawn nie działa rewelacyjnie, czyli nie zawsze powoduje, że klient jest połączony do tego AP i częstotliwości, którą bym wybrał ręcznie, ale powoduje, że klienci nie łączą się tam, gdzie zasięg jest beznadziejny i transmisja 0,1 Mb.

8

Takie lekkie ot: w openwrt pojawił się też usteer, czyli powiedzmy że dedykowane narzędzie do przełączania, choć dokumentacja też jest taka sobie.

9

Podbijam temat, ponieważ jest dla mnie bardzo interesujący.

Mój układ wygląda następująco: mam bardzo słaby zasięg sieci komórkowej u siebie w mieszkaniu i dwa AP AX3600 postawione w rogach mieszkania.

Na domyślnym oprogramowaniu xiaomi, które ewidentnie obsługiwało 802.11r miałem problem tego rodzaju, że korzystając z WiFi Calling i przechodząc przez środek mieszkania w trakcie rozmowy (w trakcie przepinania pomiędzy AP), często mnie rozłączało. Telefon ma swój limit w okolicach -70dB, kiedy decyduje o tym, że przechodzi na sieć komórkową zamiast wifi i działa to dobrze w sytuacji kiedy jest w zasięgu LTE i przełącza się na pakietowe VoLTE. Problem w tym, że w moim mieszkaniu najczęściej telefon działa w zasięgu sieci 3G i tam handover niestety nie działa.

Próbuję eksperymentować z mocą nadawania oraz parametrami DAWN tak aby przepinało mnie na kolejny AP zanim zasięg spadnie poniżej poziomu kiedy telefon rezygnuje z VoWiFi. Dam znać, czy uda się rozwiązać ten problem smile

Natomiast samo DAWN zdaje się być znacznie lepiej udokumentowane. Tzn wszystkie parametry wydają się być obecnie całkiem dobrze opisane:
https://github.com/berlin-open-wireless … NFIGURE.md

Zakładam że w 2021 roku kiedy ten temat powstawał, było inaczej.

10

Tak wyglądała dokumentacja jak pisałem pierwszy post: https://github.com/berlin-open-wireless … c2636d4a71

Także tak, zmieniło się trochę...

11

Z doświadczenia wiem, że wifi calling, teamsy nie lubią roamingu. Zawsze jest lag, albo nawet rozłączenie.

Dlatego mam ustawione tak moce, aby w domu nie było roamingu.
Trzeba ustawić region na Indie i dać tyle mocy, aby klient się nie roamingował.