Temat: TL-WR1043NDv2.1 niska prędkość WiFi
Witam,
Od kilku dni walczę ze staruszkiem WR1043ND v2.1 i mam z nim problem wydajnością WiFi.
Testowałem gargoyle 1.12 (miał problem z zestawianiem tuneli VPN), następnie 1.12.0.2 (tutaj już problemu nie było) ale nie w tym problem.
Wskazany router potrzebuję aby pracował w trybie prostego AP (filtrowanie MAC i sieć dla gości ale bez rodzielania na VLANy)
Na Gargyole nie udaje mi się uzyskać HT40 choćbym nie wiem co wpisywał do /etc/config/wireless (HT40/HT40+/HT40- różne kanały od 1-9)
Do tego wydajność w trybie WiFi->LAN jest na poziomie 2-10mbit/s
Jak przełączę sieć do WAN i wykorzystam NAT to uzyskuję transfery na poziomie 20mbit/s
Siedzę z telefonem około 3 metry od tego WR1043ND.
Do tego telefon Mi9T nie potrafi wynegocjować wyższej prędkości niż 72mbit (z innym routerem w trybie 2,4GHz linkuje na 150mbit)
Wróciłem do fabrycznego firmware z 2015 roku (sic) i uzyskuję transmisję WiFi->LAN 30-40mbit/s (ten sam telefon, tylko inny firmware).
Wydaje mi się to nadzwyczaj mało i zastanawiam się czy jest jakiś specjalny firmware bo ewidentnie sterownik do WiFi w gargoyle ma jakiś problem z tym modelem.
Na linuxie trochę się znam, próbowałem nawet port WAN dołaczyć do switcha (w /etc/config/network) ale wydajnościowo dalej słabo.
Szczególnie zastanawia mnie dlaczego gdy w grę wchodzi NAT to wydajność się poprawia na Gargoyle ale i tak nawet się nie zbliżam do wydajności WiFi->LAN która jest na fabrycznym firmware.
Przy czym niezależnie od szerokości kanału HT20 czy HT40 prędkości uzyskuję praktycznie takie same.
Może możecie polecić jakiś sprawdzony soft który wyciągnie max wydajność WiFi z tego routera.
Z transmisją LAN<->LAN nie ma problemu.
LAN->WAN testowałem i bez problemu uzyskiwałem 120mbit/s (tyle mnie zadowala w zupełności).
Tymbardziej nie rozumiem problemu WiFi->LAN