Temat: Zapasowe łącze, specyficzna konfiguracja
Witam,
Mam dość nietypowe pytanie. Otóż posiadam router Archer c2, który jest podpięty do modemu upc.
Do routera podpięty jest terminal z openwrt, na którym jest zainstalowany openvpn. Są przekierowane porty etc. Do niczego innego niż do vpna nie służy ten terminal. Teraz pytanie, czasami zdarza się że jest brak internetu. Niby problem niewielki bo można udostępnić z komórki po wifi, jednak trzeba ręcznie logować się do sieci, działa tylko na pc z kartą wifi. Wpadłem na pomysł, żeby wykorzystać terminal z openwrt jako router awaryjny na czas braku normalnego internetu i tutaj pojawi się problem. O ile nie ma żadnego problemu gdyby ten terminal robił za główny router to w tej sytuacji gdy jest na nim wyłączony serwer dhpc żeby nie kolidował z archerem, nie wiem jak to rozwiązać aby w razie braku internetu, osoba całkowicie nie ogarniająca tego zagadnienia udostępniła by internet z telefonu i openwrt widząc sieć połączył się z nią automatycznie i bez jakiejkolwiek dalszej konfiguracji realizował by swoje zadanie routingu. Czy jest to do zrealizowania? Jeżeli tak to w jaki sposób? Jakieś pomysły? Uprzedzam pytania, nie ma opcji instalacji openwrt na archerze.