1

Temat: Najmniej energochlonny Windows

widzialem tutaj watek o thinclientach itp. cudach - nie moge go znalezc, ale nie w tym problem - zastanawiam sie jakie ...
1. jakie windowsy sa w ww. cudkach i 2. co w porownaniu np. do takiego xp nie mozna na nich zrobic

dodatkowo zastanawiam sie na jak 3. najmniej energochlonnym windowsem XP - czy tylko pozostaja netbooki na atomie?
4. nie ma nic bardziej oszczednego w kwestii poboru energii i moze ceny od netbookow na atomie?

Wszystkie posty dotycza: TP-LINK TL-WR1043ND

Za pomoc Cezarego w poscie powyzej i ponizej dziekuje z gory :-)

2

Odp: Najmniej energochlonny Windows

1. windows ce. Jak w palmtopach i zwykle nie wiele z nimi zrobisz

Mój alix ma 500Mhz i 256MB ramu. działa na tym i linux i windows. W tej chwili pobiera 3,5W z dyskiem MD 6GB.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

no wlasnie windows ce... to chyba tylko programy typu automapa czy gry na platform pda pojda na nim neutral a nie win32, szkoda... a w innych moze ktos cos ma innego?

czyli netbook tylko z tego co widze

4

Po co ci tam windows? Linux zwykle działa na tym, wiec osiągniesz wszytko co potrzebujesz.

5

Cezary - my nie o tym, nie o tym dzisiaj - potrzebuje GUI Windowsowego bo mam aplikacje ktorej odpowiednika na linuxie nie ma i tyle. zreszta jest masa roznych dziwactw, ktorych odpowiednikow nie ma, a jak sa to sa poprostu inne i nie mowie tu o kliencie poczty wink

6

No to niestety ale jesteś bardzo ograniczony w zakresie sprzętu, bo w sumie potrzebujesz albo atoma albo jakieś taki mały komputerek własnie. Cenowo dość kosztowne i pewnie ta oszczędność energii sie nie zwróci.

7

no wlasnie, a tak myslalem o tych thinclientach. a tam mowisz ze tylko windows ce sad szkoda bardzo bo po co mi taki windows? ;-) mam ograniczony software, wtedy to faktycznie na sile linuxa, choc jednak nie wszystko tam pojdzie...

mialem ostatnio netbooka i zasilacz wlaczony na baterii ciagnal ok. 15-20W, sa gdzies jakies zestawienia poboru mocy ? urzadzen maksymalnie energooszczednych moze kto zna serwis tego typu? smile

8

Nie ma poza testami. I raczej nie znajdziesz - bo np. zużycie przez nettopy z tym samym procesorem potrafi sie o to 100% różnić. Co producent to inaczej to wygląda.