Temat: Harmonogram Wifi

Witam mam router TP-Link TL-WR1043ND v4 i soft OpenWrt 19.07-SNAPSHOT r10532-cf3b50377e / LuCI openwrt-19.07 branch (git-19.256.45060-8a2f1c7).

Mam ustawiony harmonogram i on dziala (sorka niewiem ktory plik za to odpowiada)

00 08 * * Fri,Sat /usr/bin/wifi_schedule.sh start
00 15 * * Mon,Tue,Wed,Thu,Sun /usr/bin/wifi_schedule.sh start
00 18 * * Fri,Sat /usr/bin/wifi_schedule.sh forcestop
00 22 * * Mon,Tue,Wed,Thu,Sun /usr/bin/wifi_schedule.sh forcestop

Jednak moj problem polega na tym ze gdy harmonogram wylaczy WIFI i ktos podejdzie i zrobi restart routera to WIFI po restarcie jest wlaczone. Czy mozna jakoś zmusic aby byly sprawdzane godziny wlaczenia WIFI w harmonogramie przy starcie i zastosowanie sie do nich?

Dziekuje za pomoc.

2

Odp: Harmonogram Wifi

Możesz dodać sobie do rc.local wifi_schedule recheck lub samemu napisać prosty skrypt który czeka na synchronizację czasu a później odpowiednio wyłącza wifi jeżeli powinno być wyłączone.

Możliwości wifi_schedule masz opisane tutaj: https://github.com/openwrt/packages/tre … fischedule

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Hehe. Za bardzo we mnie wierzysz Cezary smile Ja to noga jestem w te klocki. Czyli wystarczy dodac

wifi_schedule recheck do rc.local?

4

Jeżeli ma być wyłączone na starcie. Choć pewnie nie zawsze ma być bo to zależy kiedy uruchomisz router.

5

no i moj rc.local wyglada tak:

# Put your custom commands here that should be executed once
# the system init finished. By default this file does nothing.

wifi_schedule recheck
exit 0

wlaczylem router w godzinach kiedy powinno byc WIFI wylaczone ale WIFI sie wlaczylo. Pewnie cos zle nabazgralem sad

6

Skrypt się nazywa wifi_schedule.sh, miałeś to w cronie. Więc dokładnie to /usr/bin/wifi_schedule.sh recheck

Tylko zaraz napiszesz że wifi zawsze się wyłącza na starcie, a nie tak miało być...

7

no moge sprawdzic dopiero o 20 bo tylko co godzine mozna tam ustawic godzine wylaczenia, ale jezeli jest godzina w ktorej ma byc wylaczony to ok to wtedy zawsze ma byc wylaczony. generalnie ma byc zawsze wlaczony jak jest ustawiony harmonogram. reszta komputerow jest po lan wiec internet bedzie.

8

Dlatego trzeba samemu sprawdzić czas na starcie i odpowiednio włączyć/wyłączyć wifi.

9

szczerze to niemam pojecia jak to napisac bo jak wspomnialem wczesniej nie jestem w tym dobry, jesli bys mogl pomoc bylbym wdzieczny.

10

Tu masz przykładowy skrypt: https://forum.openwrt.org/t/wifi-schedu … m/41616/24