1 (edytowany przez IreuN 2020-03-27 13:07:05)

Temat: Problem negocjacji prędkości routera z modemem. WDR4300

Dzień dobry!

Mam modem Cisco EPC3212, do którego podłączony jest Tp-Link WDR4300. Po pewnym czasie zmienia się prędkość połączenia WAN na 100Mbps ( zamiast 1000Mbps ). Nie jestem w stanie ( lub nie wiem jak ) zmienić to przy pomocy ethtool..

root@OpenWrt:~# swconfig dev switch0 show | grep link:
        link: port:0 link:up speed:1000baseT full-duplex txflow rxflow
        link: port:1 link:up speed:100baseT full-duplex auto
        link: port:2 link:up speed:1000baseT full-duplex txflow rxflow eee100 eee1000 auto
        link: port:3 link:up speed:100baseT full-duplex eee100 auto
        link: port:4 link:down
        link: port:5 link:down
        link: port:6 link:up speed:10baseT half-duplex

https://i.imgur.com/SWPjWdH.png

Pozdrawiam.

2

Odp: Problem negocjacji prędkości routera z modemem. WDR4300

Zmień kabel lub sprawdź gniazda (raczej kabel). Domyślnie jest ustawione na auto, to że się przełącza znaczy tyle że ma powód żeby to zrobić. Nie wymuszaj na silę bo się okaże że w ogóle straci połączenie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jak zwykle racja! Dziękuję, chociaż mnie to zdziwiło, gdyż kabel ma 30 cm, myślałem, że będzie miał 'mało miejsc, w których się będzie mógł uszkodzić' no ale już wszystko działa. wink

Jeszcze trochę offtop: Czy teraz każdemu w LUCI tyle 'mieli' z komunikatem 'ładowanie widoku' wydaje mi się, że kiedyś działało to lepiej..

4

Nie, nie wydaje ci się. Obecnie luci jest po części przepisane żeby wyświetlanie elementów odbywało się po stronie przeglądarki i taki jest tego rezultat zanim ściągnie dane z routera. Działa tak że sprawia wrażenie że się muli.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.