1 (edytowany przez Cezary 2021-11-05 07:26:46)

Temat: Instalacja AdGuard Home na OpenWrt

Zapewne wielu z was używa programów do blokowania reklam. Najczęściej chyba używany jest odpowiedni plugin do przeglądarki, choć używając router można też zainstalować pakiet Adblock - jest on dostępny dla OpenWrt, a i Gargoyle ma swój odpowiednik.
Niektóry słyszeli także o PiHole - blokerze reklam instalowanym na dedykowanym Raspberry PI, chwalonym za ładne gui. Realizuje ono dokładnie te same funkcje co Adblock z OpenWrt - blokuje reklamy na poziomie domenowym.
Już jakiś czas temu pojawił się pakiet AdGuard Home, możliwy do instalacji na różnych platformach (niektórzy mogą kojarzyć nazwę z tzw. Secure DNS). W tym krótkim poradniku zajmiemy się instalacją takiego programu, który będzie nam służył jako serwer DNS jednocześnie blokujący reklamy i zapewniający jeszcze masę innych rzeczy (np. szyfrowanie DNS). Żeby nie pisać za dużo - zobaczcie jak wygląda jego interfejs:

https://camo.githubusercontent.com/5e2bfa17c27773b70ca99ddd3b70995f15d24b62/68747470733a2f2f63646e2e616467756172642e636f6d2f7075626c69632f416467756172642f436f6d6d6f6e2f616467756172645f686f6d652e676966

Strona projektu: https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome

Program jest napisany w języku Go/Golang i do instalacji wymaga sporo wolnej pamięci flash. Extroot więc jest wskazany.

UWAGA: Jeżeli używasz wydania OpenWrt 21.02 lub nowszego to adguardhome jest normalnie w pakietach, wystarczy zrobić

opkg update
opkg install adguardhome

W starszych wydaniach należy zainstalować ten projekt ręcznie:
Instalacja na szybko:

# opkg update
# opkg install libustream-mbedtls ca-certificates ca-bundle

Teraz należy udać się na stronę https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome/releases i wybrać pakiet odpowiedni dla architektury naszego routera. Ja instalowałem dla Netgeara R6220 który ma architekturę mipsel, więc wybrałem pakiet https://github.com/AdguardTeam/AdGuardH … sle.tar.gz . Należy wybrać architekturę stosowanie do posiadanego routera (ar71xx/ath79 to mips, mediatek to mipsel itd).
Program nie jest w postaci pakietów dla OpenWrt tylko archiwum, więc ściągamy i instalujemy:

# wget https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome/releases/download/v0.101.0/AdGuardHome_linux_mipsle.tar.gz -O /tmp/adguard.tgz
# mkdir /opt
# tar zxf /tmp/adguard.tgz -C /opt
# rm /tmp/adguard.tgz
# /opt/AdGuardHome/AdGuardHome &

Ostatnią linię można dodać do /etc/rc.local żeby uruchamiał się automatycznie. Dla wydania 21.02 i późniejszych wystarczy zrobić

/etc/init.d/adguardhome enable
/etc/init.d/adguardhome start

Lekko musimy przekonfigurować router żeby z niego korzystał:

# uci add_list dhcp.@dnsmasq[0].server='192.168.1.1#5353'
# uci set network.wan.peerdns='0'
# uci set network.wan.dns='127.0.0.1'
# uci commit
# /etc/init.d/dnsmasq restart

Uruchamiamy przeglądarkę, wchodzimy na domyślny adres http://192.168.1.1:3000 i konfigurujemy AdGuarda:
- w drugim kroku Interfejs internetowy administratora, wybieramy br-lan oraz port np. 8080 oraz Serwer DNS jako br-lan na porcie 5353
- w trzecim kroku podajemy login i hasło administratora - np. admin/admin

Przechodzimy do końca i to już wszystko. DNS działa, można poklikać po opcjach i ustawić co chcemy.

Trochę więcej o konfiguracji jest na forum openwrt: https://forum.openwrt.org/t/howto-runni … nwrt/51678. Sam opis programu jest we wspomnianym linku: https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome
Jeżeli wyskoczą błędy o certyfikatach należy doinstalować pakiety ca-certificates ca-bundle lub/i zainstalować program w wersji beta (zgodnie opisem na https://github.com/AdguardTeam/AdGuardHome/issues/744 ).

Dla mnie osobiście takie wykresy są zbędne, ale wiem że są ludzie którzy to lubią, wiec jak ktoś lubi to może używać.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

2

Odp: Instalacja AdGuard Home na OpenWrt

Mam gdzieś 2 stareńkie Sagem F@st, jednego mógłbym wziąć na testy z takim Adguardem. Dalej są do niego obrazy w repo Openwrt.
Jak sądzisz, pociągnie? Czy też trzeba się bawić z czymś mocniejszym, jak WNDR4300?
Oczywiście exroot jest konieczny

3

Spróbuj. Może zadziała.

4

Bardzo, bardzo fajne, przejrzyste, elastyczne. Wyłączyłem przeglądarkowe Adblocki i jest naprawdę komfortowo, niektóre reklamy się wyświetlają, ale te tzw. nieinwazyjne.

Czasem przekierowanie z googleAd mówi, ze nie ma strony.

Tak sobie przegladam linijka po linijce i mam pytanie, co oznacza hash w tej linijce?

# uci add_list dhcp.@dnsmasq[0].server='192.168.1.1#5353' 

Spodziewałbym się tak raczej dwukropka.

5

nic nie oznacza, tzn po prostu taka jest składnia dla dnsmasq, nie ma dwukropka tylko jest hash

6

Czy to mocno obciąży takiego TP-Linka WDR3600 z extrootem?

Zyxel EX5601-T0 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT 571dcd
TP-Link TL-WDR3600 v1 @ OpenWrt 23.05-SNAPSHOT r23893-08becaf62f
Netgear R6220 @ OpenWrt 24.10-SNAPSHOT r28432-7609571dcd
Zyxel NAS326

7

jakiegokolwiek globalnego adblocka nie zapuszcza, to zona narzeka smile ze jakas podpowiedz reklamowa google nie dziala (google ads), albo filmik nie przejdzie (bo bez reklamy nie pusci glownej tresci)... (sam np. musialem wylaczac jak chcialem uruchamiac strony z cashbackiem zakupowym)
czy tylko ja mam takie problemy ? da sie jakos poluznic te adblocki, czy tylko wykluczenie 1 adresu pomoze... na ile blokuje to podstawowe dzialanie uslug wg waszego doswiadczenia ?

8

Generalnie google prowadza reklamy w ciąg video, więc domenowo nie da się tego zablokować bo nie ma jak.

9

Uprzejmie informuję, że udało się zainstalować AdGuarda na Sagem F@st 2704.
Potestuję i dam znać, jak działa paskuda smile

10

Wejdzie ten AdGuarg do R6220 bez extroota?

2x Asus RT-AC68U
Nexx WT3020

Kiedyś: Tp-link MR3420, WDR3600 16MB 4xUSB OC , Sagemcom Fast 2704 , Tenda AC15 Tomato

11

Tak.

12

Cezary napisał/a:

Już jakiś czas temu pojawił się pakiet AdGuard Home, możliwy do instalacji na różnych platformach (niektórzy mogą kojarzyć tą nazwę z tzw. Secure DNS), choć jest też dostępny produkt o takiej nazwie w postaci dedykowanego sprzętu.

Zaciekawiłeś mnie, wiesz może coś więcej nt. wersji sprzętowej? Szukam jakichś informacji ale wszędzie tylko piszą o oprogramowaniu.

WNDR3800 OpenWrt 19.07.7 / WNDR3700v2 17.01.6 / TL-WR741ND v4 17.01.6

13

Sorry, nie ma. Dał bym sobie rękę uciąć że widziałem ofertę w sklepie w sprzętem. I nie mogę teraz tego znaleźć.

14

Stats: open DB: /opt/AdGuardHome/data/stats.db: invalid argument
[error] AdGuard Home cannot be initialized due to an incompatible file system.

Please read the explanation here: https://github.com/AdguardTeam/AdGuardH … imitations

[info] Couldn't initialize DNS server: Couldn't initialize statistics module

Newifi-D2, niekompatybilny system plików, pobawię się jeszcze, może uda mi się jakoś to rozwiązać (ln -s próbowałem).

15

Skasuj bazę i zacznij jeszcze raz, może się popsuła.

16

Cezary napisał/a:

Skasuj bazę i zacznij jeszcze raz, może się popsuła.

Przywracałem do domyślnych i efekt taki sam. Jest jakiś problem z mmap() ale to nie dla mnie, jestem zbyt "nowy" żeby próbować to naprawić, pobawię się jeszcze trochę, jak się uda to super smile.

17

Jest to w linku który pokazałeś, zrób bazę w /tmp.

18

Cezary napisał/a:

Jest to w linku który pokazałeś, zrób bazę w /tmp.

Musiałem jeszcze raz przywrócić do domyślnych, później zmiana folderu na tmp i poszło. Dzięki big_smile

19

z tego co widzę (i czaję), to niestety nie ma pakietów na mvebu :?;/

20

mvebu to arm jest. Sprawdź.

21

Nie wiem dlaczego AdGuard nie uruchamia się z automatu , wpis jest w rc.local ... Dopóki nie wejdę i przez ssh tego nie uruchomię to cały internet zablokowany.
Uruchomione na najnowszym Snapshocie z Luci na WDR4300 z exrootem.

No i blokuje mi slacka. Wpisałem do niestandardowych reguł filtrowania @@||slack.com^ ,ale nic to nie dało.

22

Jeżeli masz w miarę nową wersję AdGuarda to dla openwrt powinna już działać opcja install która robi w init.d skrypt startowy - sprawdź czy tak się dzieje.

23

Praktycznie wersja z przed chwili smile
Faktycznie ,robi skrypt w init.d, nie zauważyłem tego , tyle ,że również uruchomienie /etc/init.d/adblock enable ani nie uruchamia go po starcie , ani wpis /etc/init.d/adblock start nie uruchamia go od razu.... Muszę ręcznie wpisać /opt/AdGuardHome/AdGuardHome & ,bo nawet wpisanie tego w rc.local nie powoduje uruchomienia... wtf

24

Dodaj sobie do rc.local coś takiego:

(/opt/AdGuardHome/AdGuardHome  > /tmp/a 2>&1) &

Zrestartuj i zobacz co masz w /tmp/a

25 (edytowany przez MiG25 2020-03-22 18:33:29)

A ten wpis w rc.local akurat go uruchomił smile
Zamieniłem na:
(/opt/AdGuardHome/AdGuardHome > /dev/null 2>&1) &
I ma chęć się uruchamiać ( po jednym restarcie wstał).

EDIT: A co ze slack.com ?