Temat: Inea światłowód i własny router

Witam.
Inea podłączyła mi światłowód w raz z routerem "ZXHN F680". Niestety router ten ma strasznie ograniczone opcje konfiguracji, dlatego wolał bym pozostać na własnym routerze z oprogramowaniem Gargoyle, bać zakupić nowy, na który mógł bym zainstalować własne oprogramowanie.
Pierwsze pytanie, czy jeśli kupię własny router, który posiada możliwość wgrania własnego oprogramowania, czy Inea będzie mogła go zablokować?
Jakie mam inne możliwości w takim wypadku? Dotychczas używałem routera TP-Link TL-WR1043ND.

2

Odp: Inea światłowód i własny router

A w ogóle możesz tak zrobić? W sensie czy możesz postawić swój router na tym łączu i będzie to działało? Bo myślę że tego gpon raczej  nie możesz zamienić.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dlatego się właśnie pytam. Nie specjalnie wiem jak to działa, na moje oko, Inea dostarcza tylko sygnał, a jaki mam modem po mojej stronie to powinna być moja sprawa. Ale pytam się dla pewności.

4

To może się spytaj Ineii smile Po negocjuj, może dostaniesz od nich tylko konwerter światło-eth router sam sobie postawisz. Wszystko zależy od nich i ich dobrej woli. Może będą wymagali swój router a ty możesz z nim podpiąć swój z drugim natem. Dużo możliwości. Powiedz im, że zależy tobie na swoim sprzęcie... Jak im zależy na nowym kliencie to pewnie pójdą na to.

5

poproś ich niech ustawią jako bridge i terminuj pppoe na swoim routerze - co to za problem?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

Nie ma opcji, aby Inea się zgodziła na podmianę routera. Ten router jest zarządzany zdalnie, z ich sieci, więc dla bezpieczeństwa całej sieci na to nie pójdą.
Ustaw sobie router w trybie bridge dzwoniąc na infolinie.

7

Ok, dzięki za odpowiedź. Jeszcze dwa pytania, do routera jest też podpięta skrętka do TV, czy ustawienie routera w tryb Bridge jakoś wpłynie na sygnał TV? Moge spodziewać się jakichś problemów?
Czy po przełączeniu routera w tryb Bridge, muszę jakoś konkretnie skonfigurować drógi router?

8

Korzystam z podobnego rozwiązania i u mnie po przełączeniu u operatora w tryb bridge mój router przejmuje IP zewnętrzne. Nie potrzebuję nawet loginu, czy hasła, bo mam światłowód bezpośrednio do domu.

Co do wyjścia kablowego na 100% nie będzie problemów, operator nad tym czuwa.

9

U mnie, firma Mutli-telekom daje własny router ONT Huawei HG8546M i zamyka do niego kompletnie dostęp dając jedynie możliwość włączania/wyłączania wbudowanego, również uprzednio przez nich skonfigurowanego wifi. Z czego, wyłączenia tego wifi znaczy się, od razu skorzystałem jak jeszcze technicy byli u mnie i sprawdzali łącze.
Router ten ma jedno jedyne wyjście gigabitowe (kilka 100mbitowych) do którego podłączyłem WRT3200ACM, na nim konfiguruję DHCP, DNS i z niego wychodzi wifi 2/5GHz na dom. Najzwyczajniej w świecie z LAN1 do WAN.

10

Rozwiązałeś bialyikar problem z routerem ZXHN F680 OD INEA ?

11

Jeżeli ktoś nadal ma wątpliwości to chciałbym nakreślić obecny stan rzeczy.
Po pierwsze Inea dostarcza konwerter zamieniający sygnał z światełka na miedź i to jest ta czarna mała puszka.
Do niej dostarczony jest router w którym konwerter wpięty jest w port WAN. Jak najbardziej można to wymienić, ponieważ Inea przy doprowadzeniu światła do domu, nie identyfikuje łącza poprzez login/hasło tak jak ma to miejsce chociażby w Orange.
Obecnie wymieniłem modem ZTE na ASUS AX3000 i wszystko działa elegancko, z kosmicznie większą ilością opcji niżeli na routerze ZTE Inei który w sumie nie ma prawie nic do skonfigurowania bo jest ubogi.

Na firmie mamy drugie identyczne jak u mnie łącze od nich i również całość zarządzana jest z poziomu MikroTika ponieważ ich router nie pozwala w sumie na konfiguracje prawie czegokolwiek.