Temat: Połączenie 1Gbit pomiędzy dwoma laptopami - nie mogę wysycić łącza
Chciałem potestować wydajność routera tak jak tutaj, więc zacząłem od testu między dwoma laptopami z win7 żeby sprawdzić czy aby na pewno wyjdzie te ~940mbit. No i nie wychodzi. Na początku całkiem tragedia bo w jedną stronę miałem całe 400mbit a w drugą (zmiana klient/serwer w iperf3 na laptopach) 600mbit.
Skorzystałem z kilku rad typu wyłączenie oszczędzania energii dla kart sieciowych, wyłączenie funkcji "large send offload v2", wyłączenie "netsh int tcp set global autotuninglevel=disabled" i restart, i to chyba te ostatnie najbardziej pomogło, bo teraz mam 590mbit w jedną i całe 760mbit w drugą.
Ale gdzie reszta?
Skąd są w ogóle takie różnice, zależnie który laptop jest klientem a który serwerem?
Jeden to MSI GE60 z kartą "Killer e2200 PCI-E Gigabit Ethernet Controller (NDIS 6.20)"
Drugi to ASUS K75VM z kartą "Realtek PCIe GBE Family Controller" - tutaj przyznam że wingoroza od dawna nieaktualna, uruchomiłem aktualizację
Jeśli chodzi o kable to mam 5 różnych cat.5E, w długościach od 0.5m do 15m, i wyglądają całkiem przyzwoicie. Na kablach cat.5 "wyjętych psu z gardła" również osiągam takie prędkości.