1 (edytowany przez jzef 2020-03-03 15:40:17)

Temat: Jak pogodzić screen'a i klawiaturę lub pilota HID?

Jak ustawię w autostarcie w /etc/rc.local tak:

madplay -z /root/mp3/*.mp3

to nie działają mi skróty klawiszowe p, s, f, b madplay ani w konsoli lokalnej z klawiatury ani przez Putty

Jak w rc.local dam tak:

screen -dmS player madplay -z /root/mp3/*.mp3

to zarówno lokalnie lub przez Putty muszę się najpierw podłączyć do screen'a za pomocą screen -r player i dopiero działają te skróty ale nie mogę podłączyć się jednocześnie lokalnie i zdalnie do tego samego okna player

Chciałbym aby po uruchomieniu się OpenWrt, ten zaczął odtwarzać automatycznie playlistę ale abym mógł sterować madplay'em zarówno z klawiatury lokalnej jak i przez Putty.

Aha. Zapomniałem dodać iż to OpenWrt x86 czyli konsola lokalna na ekranie z karty graficznej ale na zwykłym routerze to chyba odpowiednik konsoli szeregowej przez port COM?

2

Odp: Jak pogodzić screen'a i klawiaturę lub pilota HID?

W końcu udało mi się ze wszystkim wykorzystując triggerhappy i klawiaturę lub pilot HID.

OpenWrt automatycznie uruchamia losową piosenkę (opcja -z) z katalogu /root/mp3 za pomocą madplay na ekranie screen o nazwie player:

/etc/rc.local:

screen -dmS player madplay -z /root/mp3/*.mp3

Każdorazowe wciśnięcie przycisku F9 zabija aktualnie uruchomiony proces madplay, czeka sekundę i uruchamia nową instancję programu w taki sam sposób jak w autostarcie czyli za pomocą screen. Dodatkowo jeśli chcemy zamknąć program madplay jest używany inny przycisk (tutaj V). Ustawienia w /etc/triggerhappy/triggers.d/example.conf:

KEY_F9    1    /usr/bin/killall madplay ; sleep 1 ; /usr/sbin/screen -dmS player /usr/bin/madplay -z /root/mp3/*.mp3
KEY_V    1    /usr/bin/killall madplay

Dzięki temu sterowanie z klawiatury lub pilota HID jest za pomocą triggerhappy a przez sieć w Putty mogę podłączyć się do okna player za pomocą screen'a (screen -r player) w którym działa program madplay i dostępne są skróty klawiatury p, s, f, b smile

3

Odp: Jak pogodzić screen'a i klawiaturę lub pilota HID?

Jeśli nie chcemy używać skrótów p, s, f, b w madplay to screen w zasadzie nie jest potrzebny ale dzięki niemu możemy wyświetlić informacje o aktualnie odtwarzanej piosence.