Temat: TP-Link MR-3020 jako router wifi
Wracam do mojego starego problemu z routerem TP-Link mr 3020, mam na nim zainstalowany firmweare OpenWrt/LEDE 17.1. Na zdjęciu jest przedstawiony również pogląd mojej domowej sieci. Mój problem polega na tym, że standardowa konfiguracja routera wygląda tak, że po podłączeniu do niego internetu w trybie wyłączonego dhcp kablem eththernetowym z głównego routera funbox 3.0 od Orange TP-link traktuje to połączenie jako LAN a nie WAN. Gdy podłączam do niego po WI-FI urządzania nie zawsze chcą one otrzymać dobry adres ip od dhcp funboxa. Co skutkuje błędem o braku uzyskania adrsu IP od serwera dhcp jak na obrazku.
Na różnych forach poczytałem, że należy ustawić aby interfejs bezprzewodowy wifi był taktowany jako LAN, a kabel doprowadzający internet od funboxa jako WAN. Jest tam również wszystko rozpisane, ale niestety nie wiem sam jak to ustawić w panelu luci lub poprzez edycję plików konfiguracyjnych poprzez vim na połączeniu telnet albo ssh. Daje link do oficjalnego forum OpenWrt z możliwym rozwiązaniem mojego problemu: https://forum.openwrt.org/t/tp-link-tl- … er/25991/4
Proszę o wyjaśnienie krokami co mam jak ustawić w konfiguracji routera. Pozdrawiam