576 (edytowany przez FUTURISTA 2023-01-17 17:30:00)

Odp: Gargoyle 1.13.x

U mnie na R6220 z 1.13.0.2 dnsy w gui się wyświetlają.
Mam jednak inny problem. Otóż logując się codziennie widzę, że z dnia na dzień wzrasta zajętość pamięci ram. Na początku, jeśli dobrze pamiętam, było poniżej 30%, a teraz, po 10 dniach jest już 60% zajęte. Czy to normalne? Wcześniej tego nie zauważyłem, poza tym miałem ustawiony restart co tydzień.

577

Tak, po co ta pamięć ma leżeć się nudzić? Kernel wykorzystują ja na bufory.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

578

W takim razie, co się dzieje gdy cała pamięć zostaje zajęta?
U mnie r6220 co jakiś czas zalicza zwiechę, mniej więcej w podobnych odstępach czasu. Nie można się wtedy dostać się do rutera, pozostaje tylko wyłączenie z prądu.
Na początku myślałem, że może jest problem z zasilaczem, ale podmieniłem kilka zasilaczy o większych wydajnościach prądowych, odpiąłem dysk od usb, zrobiłem minimalną konfigurację i dalej to samo, zarówno na 1.13.0.2 jak i 1.12.0.2.
Później zwróciłem właśnie uwagę na wzrastające z każdym dniem zużycie pamięci.
Teraz mam OpenWrt 22.03-SNAPSHOT r20035-aa5023b9cd. Rozumiem, że tutaj też zużycie pamięci będzie wzrastać?
Czy może po prostu uszkodzony router, kilka lat służył bez problemów i przyszła na niego pora?

579

Nic, pamięć jest  dynamicznie alokowana i zwalnia. Oczywiście pomijamy sytuację że jakiś proces ma błąd w sobie i alokuje pamięć w nieskończoność bez jej zwalniania.

Jeżeli kiedyś działało na tych wersjach a teraz ma problemy to tak, wersje się nie zmieniły więc masz problem sprzętowy.

580

Panowie pomocy. Ja zwykły user jestem  i używam gargoyle w routerkach Tp-link. Konfig jest prosty. Wyłączam WAN , bridge z LAN, po stronie LAN ustawiam IP routera, wyłączam DHCP. I działa to idealnie. Dziś wrzucilem 1.13 do Tp-Link 1043ND i jest tam stanowczo za duzo opcji smile Wyłączam WAN, bridge z LAN i po stronie LAN zmieniam tak samo IP i maskę i nie daje mi tego zapisać. Non top problem albo z bramą albo z IP. Jak to ustawić. Pomóżcie lamie smile Routerem jest antena Ubiquiti i ona rozdaje adresy IP. Ma adres 192.168.1.1. Chcę żeby router miał adres 192.168.1.2 i tyle. Ma być switchem z wifi nic więcej.

581

No i tu robisz tak samo. jeżeli na ekranie widzisz całą masę opcji to jest jakiś błąd i wywaliło gui - naciśnij mu reset na 20s i poczekaj spokojnie z 5min żeby uruchomił się ponownie.

582

Heh to by było za proste. W momencie gdy wyłączasz WAN po prawej wyskakują dodatkowe ustawienia. Prefikx , Sub-prefix. Router Host ID .  Nie kumam o co tam biega. Co bym nie wpisał wywala błąd.

583

To jest od ipv6. Nic nie wpisujesz, zostawiasz tak jak jest.

584

Ok.. Wyłączam te opcje i wtedy pokazuje się nowa Router IP i ramka żeby coś wpisać. Wygląda to tak. (nie wiem jak tu screen zamieścić)

Router IP - wpisuje adres tego routerka  192.168.1.2
Maska    255.255.255.0
Gateway 192.168.1.1 - to IP mojego CPE który jest routerem.

Niżej pojawia się jeszcze raz Router IP i okienko do wpisania i za nim add
a pod tym jeszcze raz Gataway.

Co bym nie wpisał to nie da zapisać i podaje błąd bramy lub IP routera.

585

Umieść zdjęcie na jakimś hostingu zdjęć i daj tu link.

586

Tak to wygląda

https://zapodaj.net/e3d5f6fe37778.jpg.html

587

Masz jakiś błąd w danych bo nic tam nie masz uzupełnione a powinno być. Wrzuć moje 1.13.0.2 i zobacz jak to się będzie zachowywało.

588

https://zapodaj.net/4746ba0af9ae2.jpg.html

589

Już pisałem - to powinno być uzupełnione z automatu, to są dane z konfigów. Nie masz ich to znaczy że coś masz zwalone w systemie. Odpowiedź jest taka sama - zainstaluj moją wersję.

590

Witam. Wrzuciłem Twój konfig i fakt z automatu się to uzupełnia. Ale nie działa jak powinno.

Otóż:

1. Rouer dostaje adres jaki mu przypisze czyli w moim wypadku 192.168.1.2
    Maska 255.255.255.0 jest poprawna, brama 192.168.1.1 również
Ale
  Mimo wyłączenia portu WAN i dodania go do LAN, router jako bramę dla laptopa ustawia siebie czyli 192.168.1.2
  Zachowuje się jakby dalej miał NAT załączony. Wyłączenie serwera DHCP nic nie daje. Wtedy urządzenie nie dostaje żadnego adresu albo daje adres z puli 192.168.1.0/24 ale nadal jako bramę pokazuje siebie. Żadne pingi nie przechodzą dalej.

Dodam że używam Gargoyla od kilku wersji z rouetrami TP-Link 740N, 841N , 1043N i w wersjach poniżej 1.12 ustawiam je w 10 sekund i wszystko działa jak nalży. Ostatnio w celu sprawdzenia wrzuciłem 1.13 i nie mogę przez to przebrnąć. (a niby prosta rzecz)
Sprawdziłem soft na 3 różnych routerach 1043ND v2, I wszędzie to samo.

Mam prośbę sprawdź u siebie cze da rade tak ustawić router z Gargoyle 1.13 żeby routerem było urządzenie o adresie 192.168.1.1 a "router" z wgranym gargoyle miał wyłączony NAT i IP LAN 192.168.1.2 , wyłączony DHCP. Ma robić tylko za switch z WIFI.

Może ja faktycznie coś tam popier..   
Proszę o pomoc bo do tej pory żadnych problemów z tym softem a wrzuciłem go na duuuzo TP-Linków. Pozdrawiam

591

Nie wyłączyłeś serwera dhcp skoro laptop dostaje router jako bramę.

592

Kolego wyłączyłem.. uwierz że każda opcja była sprawdzana. Za żadne skarby nie idzie ping do 192.168.1.1 - czyli do zew routera. Ani nie idzie ping w świat. Wpadłem tylko teraz na to, że nie wpinałem tego routera zewnętrznego pod port WAN. W starych wersjach czyli 1.12 w dół nie miało to znaczenia gdzie był wpięty kabel.

593 (edytowany przez Cezary 2023-03-05 14:43:53)

Nadal twierdzę to samo - jeżeli laptop dodał router jako bramę to nie, nie wyłączyłeś. Albo nie odświeżyłeś dzierżawy w laptopie.

Pokaż wyniki poleceń

cat /etc/config/network
cat /etc/config/wireless
cat /etc/config/dhcp

zobaczymy co zrobiłeś.