1

Temat: OpenVPN urządzenie bez gateway

OpenVPN TUN działa, łączę się do sieci, mam dostęp do wszystkich urządzeń prócz jednego w którym mam specjalnie wpisany błędny gateway. Czy to normalne zachowanie? Da się jakoś zrobić by można się było dostać do tego urządzenia (oczywiście z sieci lokalnej urządzenie jest dostępne)?

2

Odp: OpenVPN urządzenie bez gateway

Wpisałeś specjalnie błędny gateway i się pytasz czy to normalne zachowanie?

Zrób sobie trasę statyczną do swojej sieci lan, bo teraz nie wie gdzie wysłać pakiet i wpycha to na trasę domyślną, czyli ten błędny gateway.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez smereka 2020-02-12 13:45:43)

Chyba się da. Poczytaj w goglach o tunelowaniu poprzez putty. Musisz wówczas mieć dostęp tylko do routera do którego to urządzenie z błędną bramą ma dostęp. Sam z tego korzystałem i działa. Z urządzeniem z którym się łączyłem miało jedynie adres z danej podsieci a bramy nie miało wpisanej żadnej. Więc z błędną tez powinno pójść.

4

Cezary napisał/a:

Zrób sobie trasę statyczną do swojej sieci lan, bo teraz nie wie gdzie wysłać pakiet i wpycha to na trasę domyślną, czyli ten błędny gateway.

Dodałem coś takiego ale nie działa:
config route
    option interface 'vpn'
    option netmask '255.255.255.0'
    option gateway '192.168.2.1'
    option target '10.8.0.0'
    option metric '10'
    option mtu '1500'
    option type 'unicast'

Pewnie nie o to chodziło.

5

W urządzeniu na którym masz błędny gateway wpisany, nie na routerze  z openvpn...

6

Coraz mniej rozumiem.
Urządzenie z błędnym gateway to kamerka i tam raczej nic nie zrobię. "Zrób sobie trasę statyczną do swojej sieci lan" to urządzenie (kamerka) jest w sieci lan, więc chyba nie ma sensu robić trasy statycznej do sieci lan.

7

Miało być na siec vpn. Na lan to ona wie gdzie wysłać, jak pakiet przyjdzie z vpn to już nie.

Jeżeli nie możesz wstawić jej trasy statycznej to ustaw jej poprawny gateway, ale wyblokuj ją na forwardzie do wanu. Będzie Ci działać, ale nie będzie miała dostępu do internetu.

8

Cezary napisał/a:

Miało być na siec vpn. Na lan to ona wie gdzie wysłać, jak pakiet przyjdzie z vpn to już nie.

Jeżeli nie możesz wstawić jej trasy statycznej to ustaw jej poprawny gateway, ale wyblokuj ją na forwardzie do wanu. Będzie Ci działać, ale nie będzie miała dostępu do internetu.

Pomalutku też dochodziłem do takiego wniosku.
Dzięki.