Temat: Konfiguracja mostu bezprzewodowego z poradnika nie działa
Witam.
Nie wiem dokładnie w czym leży przyczyna, ale konfiguracja mostu bezprzewodowego wg poradnika
https://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy
nie działa.
Sieć ta co pobiera z głównego rutera ciągle się wyłącza i włącza, dosłownie co kilka sekund.
Dopiero po podłączeniu się przez Luci działa, ale zamiast mostu bezprzewodowego zostaje zwykły klient.
Zauważyłem też, że w Luci nie wyświetla się relayd, ani nic podobnego, tylko "nieokreślony" czy coś takiego (nie pamiętam, a już podłączyłem na piętrze). Ale też nie wiem czy tak było zawsze czy dopiero teraz. Może paczka relayd jest za stara do openwrt-18.06.5?
Router główny to Huawei B618, a most Netgear WNDR4300v1. Huawei nadaje obie sieci 2.4GHz i 5GHz o różnych nazwach dla pewności, Netgear ściąga sieć 5GHz i nadaje 2.4GHz o jeszcze innej nazwie.
Oczywiście z racji na dwa radia, jak pytałem X czasu temu kiedy pierwszy raz wojowałem z tym, naniosłem poprawki pod tego netgeara i zapisałem w notatce, więc nie ma mowy o jakimś błędzie, literówce itd itp, ale na wszelki wypadek wrzucę zawartość
opkg update
opkg install relayd
uci set network.lan.ipaddr='192.168.1.1'
uci -q del network.wan
uci -q del network.wwan
uci set network.wwan=interface
uci set network.wwan.proto=dhcp
uci -q del network.bridge
uci set network.bridge=interface
uci set network.bridge.proto=relay
uci set network.bridge.network="lan wwan"
uci commit network
uci -q del wireless.radio1.disabled
uci -q del wireless.@wifi-iface[1]
uci -q del wireless.@wifi-iface[0]
uci add wireless wifi-iface
uci set wireless.@wifi-iface[-1].device=radio1
uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=sta
uci set wireless.@wifi-iface[-1].ssid="nazwaSieciHuaweia"
uci set wireless.@wifi-iface[-1].encryption=psk2
uci set wireless.@wifi-iface[-1].key="hasłoSieciHuaweia"
uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=wwan
uci commit wireless
uci set dhcp.lan.ignore=1
uci commit dhcp
uci set firewall.@zone[0].network="lan bridge wwan"
uci commit firewall
rebootAdres specjalnie 192.168.1.1, bo Huawei ma inny, a tak mam wygodniej w razie potrzeby uruchomienia Netgeara w trybie failsafe (jak zaczną migać diody po uruchomieniu i nacisnę przycisk).
uci -q del wireless.radio0.disabled
uci -q del wireless.@wifi-iface[1]
uci add wireless wifi-iface
uci set wireless.@wifi-iface[-1].device=radio0
uci set wireless.@wifi-iface[-1].ssid="nazwaDrugiejSieci"
uci set wireless.@wifi-iface[-1].encryption=psk2
uci set wireless.@wifi-iface[-1].key="hasłoDrugiejSiec"
uci set wireless.@wifi-iface[-1].mode=ap
uci set wireless.@wifi-iface[-1].network=lan
uci commit
rebootNie znam się tylko, tylko piszę co zrobiłem i zaobserwowałem. Wczoraj zmapowany dysk sieciowy podłączony do Netgeara działał, teraz ma czerwony krzyżyk przy ikonie, wywala błąd że niedostępny zasób, w ogóle nie widać Netgeara w otoczeniu sieciowym. Na komputerze oczywiście nic się nie zmieniło, mam zainstalowaną obsługę wszystkich wersji Samby, sieć prywatna, udostępnianie plików i urządzeń, dostęp dla gości bez hasła itd itp