1

Temat: Jak zainstalować Gargoyle na USB -> TL-WR1043ND

Szukam w Googlach prostego poradnika w j.PL z info jak zainstalować Gargoyle na USB.
Posiadam Router TL-WR1043ND.

Informacji nie znalazłem, jedynie u Was na forum, pytanie jednego z forumowiczów - lecz odpowiedź dla mnie była bardzo skomplikowana.

Prosiłbym o poradnik dla osoby, która nie miała nigdy styczności z instalacją.

2

Odp: Jak zainstalować Gargoyle na USB -> TL-WR1043ND

Co rozumiesz pod pojęciem "na USB"? Instalujesz przez firmware upgrade, normalnie jak każdy inny soft.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

ahaa, czyli nie można na pamięć USB zainstalować, tylko trzeba na Router?

To jeszcze pytanie:
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/ar71xx/
Są tu 2 obrazy na mój Router, info na samym dole:
"Uwaga: sprawdź na http://eko.one.pl informacje dotyczące poszczególnych obrazów przed wgraniem ich do routera!"
Nie znalazłem informacji o obrazie dla mojego routera, gdzie dokładnie trzeba szukać?

4

Nie przesadzaj, o instalacji na tl-wr1043nd jest cala osobna strona. Wystarczyło ctrl-f zrobić http://eko.one.pl/?p=openwrt-wr1043nd

5 (edytowany przez nigraS 2011-06-08 14:50:41)

O dzięki SUPER!
OK, zainstalowałem, jednak brak internetu.
Poszukam, bo z pewnością był już taki temat, jeśli nie znajdę napiszę.
Ale w między czasie jeśli by ktoś wiedział, to prosiłbym o info.

6

A ja Cie zaraz zbanuje za takie pytania. "Brak internetu" może oznaczać wszystko, od niewłaściwej konfiguracji, poprzez zły kabel a na uszkodzeniu sprzętu skończywszy. Nie napisałeś jak to masz połączone, z czym, co i jak ustawiłeś, powiedziałeś tylko że "brak internetu". W takiej sytuacji można tylko odpowiedzieć "dziwne, bo u mnie działa". Jak nie napiszesz nic więcej to co, mamy się domyślać dlaczego?

7

Po wgraniu Gargoyle internet przestał działać.
Kabel jest na pewno dobry.

Na modemie internet jest, jedynie podłączając router brak jest internetu.

Z tego co kojarzę, gdy router miał standardowe oprogramowanie musiałem zaznaczyć klonowanie mac, w Gargoyle nie ma takiej opcji, chyba, że "Użyj innego adresu MAC:" jest tą opcją. Jednak, po wpisaniu tam adresu nic sie nie dzieje - w dalszym ciągu brak internetu.

Na WiFi również internetu nie ma, komputer widzi sieć.

Internet mam w Aster, w konfiguracji Gargoyle ustawiłem -> "Połączony przez:" wybrałem "DHPC (przewodowo)"
Oraz włączyłem WiFi.
Nic więcej nie ustawiałem.
Szukałem info w necie jak skonfigurować Gargoyle pod Aster - niestety info nie znalazłem.

8

Tak, to ta opcja. I nic innego nie musisz robić. W zakładce ogólne masz info o adresie IP na wanie?

9

ok, mam neta, ustawiłem adres mac, a następnie musiałem w na stronie astera kliknąć na dodaj nową kartę sieciową.

Teraz jest już ok.

Dzięki za pomoc!