1 (edytowany przez slawekw 2019-12-30 20:31:26)

Temat: mr3020 v1 z openwrt jako klient AP i "dostawca" sieci kablem dla rpi2

witam,

Mam skonfigurowany AP na Openwrt na TP-Link Archer C7 (dynamicznie przydziela IP z puli 192.168.100.0/24 komputerom w sieci domowej), Raspberry Pi 2 (bez karty sieciowej) i router TP-Link MR3020 v1 na który wrzuciłem Lede 17.1.

Chciałbym wykorzystać MR3020 jako "kartę sieciową" dla Rpi2 w taki sposób, że samo MR3020 jest klientem AP na C7 (dostaje IP z DHCP na C7 z tej samej puli 192.168.100.0/24 i używa C7 jako bramy) i podpięty do niego kablem ethernet Rpi2 również dostaje IP z DHCP na C7 z tej samej puli adresowej i IP C7 jest też bramą dla niego).

Czy skonfigurowanie czegoś takiego byłoby możliwe? Z tego co pamiętam relayd może się do tego nadać, wdzięczny byłbym za przykładową konfiguracje sieci i relayd do takiego celu w openwrt na MR3020.

pozdrawiam,
Sławek

2

Odp: mr3020 v1 z openwrt jako klient AP i "dostawca" sieci kablem dla rpi2

http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta most bezprzewodowy.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez slawekw 2019-12-30 23:01:41)

Dziękuję, wszystko działa jak ta lala

Mam jeszcze dwa dodatkowe pytania:

Pytanie 1)
Nie rozumiem po co jest ustawiany ten "inny" IP w konfiguracji tego nowego rutera (tutaj mr3020):

config interface 'lan'
        option ifname 'eth0'
        option proto 'dhcp'
        option ipaddr '192.168.2.1'

Po co to IP musi tam być? (ip komenda nie pokazuje aby było one podniesione na mr3020)

Jak już odpaliłem:

# uci set network.bridge.ipaddr={IP_przydzielone_z_nadrzednego_routera}
    # uci commit network
    # reboot'

To faktycznie mogę się dostać też na ruter po podpięciu kabla z niego do komputera  (sieć interfejsie na komputerze auto/auto) - wcześniej mogłem tylko jak kabel był odpięty (komendy powyższe rozwiązały problem). Po podpięciu kabla komputer dostaje prawidłowo IP z rutera nadrzędnego - brak tylko DNS serwerów jak na innych w lanie - zamiast jest IP rutera nadrzędnego jako DNS server - można przekazywać te DNSy z nadrzędnego również?

Pytanie 2)
Czy to rozgłaszanie sieci bezprzewodowo na tym dodatkowym ruterze (opisane w drugiej części wskazanej instrukcji) nie będzie kolidowało z tą konfiguracją sekcji mode=sta?
Czy ten dodatkowy ruter (tutaj mr3020) może być jednocześnie i klientem nadrzędnego AP i sam być nowym AP (z tego co zrozumiałem nawet o tym samym SSID)? Czy takie samo SSID nie bedzie kolidowało/degradowało jakości obu AP?

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

4

1. Na wszelki wypadek, jak nie będziesz miał połączenia po wifi to żebyś miał jak się dostać do routera
2. Jeżeli nie musisz to nie rozgłaszaj. VAP zetnie ci pasmo, a czasami radio potrafi się dziwnie zachowywać w trybie ap+sta

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.