Temat: wyszukiwanie urządzenia po mac

Mam problem. Popsuło nam się ostatnio kilka urządzeń IC200UEM001 przypuszczamy, ze mogły pozmieniać się adresy IP bo lampki aktywność sieciowa pokazują. Jest to moduł komunikacyjny po ethernecie ze sterownikiem. Moduł ten wg instrukcji producenta powinien być wykrywany na podstawie adresu IP po uprzednim ustawieniu go z konsoli po telecie. Niestety jeśli dany użytkownik zmieni adres IP i nie poda go następnemu użytkownikowi to już normalnie nie da się go podobno odzyskać - jedynie serwis. Oni wiedza jak to zrobić ale nie powiedzą bo to tajemnica. Zadzwoniłem do nich bo mamy teraz taki moduł w wypożyczeniu i zapytałem jak oni się z nim podłączą jeśli my im tego ustawionego adresu nie podamy - w odpowiedzi, że mają na to swoje sposoby.

Do sedna...

Czy zna ktoś sposób lub program, który jest w stanie skanować wszystkie adresy IP i sam zmienić po każdym przeskanowaniu adres na karcie sieciowej podsieci tak, żeby przeskanować całą pulę? No bo to, że jak ustawie dla przykładu 192.168.1.10 dla kompa skanującego statycznie i potem w programie żeby skanował 192.168.1.1-192.168.1.254 to wiem ale czy są automaty który będą same to zmieniały co 1 do góry i skanowały. Chyba że jakiś inny pomysł?

2

Odp: wyszukiwanie urządzenia po mac

Zwykły skrypt przecież to ci zrobi. nmapem możesz przeskanować też całe klasy adresowe.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez smereka 2019-12-23 10:15:07)

Załóżmy, że mam adres statyczny 192.168.1.10 a szukany host to 192.168.2.20 jak w takim razie wpisać w nmap żeby mi go odnalazł a jestem bezpośrednio w niego wpięty?

4

nmap -v -sn 192.168.0.0/16 ?

Nie wiem czy nie będziesz musiał maski zmienić na interfejsie, ale po prostu przeszukaj całą klasę adresową.

5

Dziękuję Cezary. Działa wyśmienicie

6

Udało mi się wisharkiem wyczaić MAC tego ustrojstwa no i dodatkowo pokazuje, że ma adres IP 0.6.143.19 I jest to raczej prawidłowa wartość bo jak wsadzę inny moduł(sprawny) to wireshark zwraca poprawna informację w tym samym miejscu oczywiście z tą różnica, że tamten ma adres taki jak ustawiłem wcześniej. Czy to możliwe że ten ma taki IP? Jak z takim czymś się połączyć jeśli windows zabrania wstawiania 0 na początku statycznego adresu IP?

7

Serio taki ma? Uzyj linuksa, tam możesz taki ustawić.

8

Tak pokazuje wireshark. Jutro sprawdzę na linuksie i dam znać...

9

Cezary a jaką maskę ustawić dla tego adresu co mam wpisać?

10

255.255.255.0 a adres sobie ustaw 0.6.143.20. Tyle co byś tylko dostał sie do urządzenia (choć nie wiem co to jest i jakim protokołem).

11 (edytowany przez smereka 2019-12-31 10:47:07)

Wziąłem wdr3600 z Twoim softem i dla testu wydzieliłem 1 port i stworzyłem nowy vlan i nadałem mu adres 0.6.143.10 i maskę jak napisałś i z konsoli chciałem żeby zapingował sam siebie no i niestety wyświetla ping: sendto: Invalid argument   Masz jakiś pomysł?

12

Może nie potrafi pingować jak jest zero na początku. Wszystko jedno, miałeś się dostać do urządzenia docelowo i tylko to było celem.

13

Jak pinguje jakikolwiek inne adres z tej podsieci łącznie z tym urządzeniem to mam komunikat ping sendto: Network unrechable

14

To samo mam na ubuntu 16.04 i dlatego zacząłem testować na openwrt ale widzę, że na linuksie chyba już tak po prostu jest

15

Przestań pingować smile tylko spróbuj się dostać do tego urządzenia. Bo zakładam nie nie miałeś się do niego dostać przez pingowanie.