1

Temat: Xiaomi 3G + modem 3G - docelowo LTE

Witajcie. Zapewne Cezary będzie pierwszy, który mi odpowie i pomoże.
Mam problemy z internetem po kablówce. Lagi ogromne, strony włączają się po kilku-kilkunastu sekundach. Na testach oczywiście wszystko ok.

Chcę podłączyć modem LTE docelowo, ale za nim wydam 200pln, chcę sprawdzić działanie na 3G huawei 3131 sieć Play.
Prościej będzie mi przejść na gargoyla i od nowa poustawiać wszystko i później graficznie ogarnąć, czy w LEDE się bawić w komendy itp?
Może jest graficzny sposób? Dziękuję za pomoc.

P.S. Wiem że dla Ciebie wszystko oczywiste, ale ja nie jestem praktykującym, ja jak student - zasada ZZZ. Czyli 6-12 m-cy działa to po co ruszać wink

2

Odp: Xiaomi 3G + modem 3G - docelowo LTE

W gargoyle po prostu to klikasz. W luci też. W konsoli kopiujesz polecenia. Jak wolisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Chcę to wyklikać w LuCI. Jak i gdzie...?

4

Sieci/wan, edycja, zmiana protokołu na taki jak masz, zgadzasz się na to, uzupełniasz resztę, zapisujesz...

...rzucasz soczystą ku*, resetujesz jeszcze raz raz router, próbujesz ustawić to od nowa, wyzywasz deweloperów najgorszymi epitetami jakie znasz, znów resetujesz router, robisz kawę, zrezygnowany robisz to konsoli...

5

... smile... no dobra, więc próbuję graficznie w LuCI - modem w tej chwili to Huawei E3131 - który "modem wybrać w LuCI? smile.
Cezary jak tutaj polegnę, to na Gargoyla robię upgrade tradycyjnie (wgrywam gargoyla bez zapamiętywania ustawień i konfiguruje od nowa)? Bo wyczytałem na forum, że najlepiej wracać do oryginalnego i później zmienić na wybrany system.

6

Dla e3131 protokół 3g

gargoyle możesz wgrać tak po prostu jako aktualizację bez zachowania konfiguracji - to nadal jest openwrt. Na forum to wyczytałeś że lepiej wracać do oryginału jak wgrywa się inny soft (dd-wrt<>padawan<>openwrt itd).

7 (edytowany przez jazeck 2019-11-06 19:31:50)

czyli...? Mam LuCI 18.06
Protokół: UMTS/GPRS/EV-DO ? nie ma 3G
a Modem:  "/dev/ttyS..." jest od 0-15 i jeszcze USB0,1,2    ?

8

Tak, UMTS/GPRS/EV-DO, port /dev/ttyUSB0 apn jeszcze ustaw odpowiedni.

9

Tak wiem APN i Dial pamiętam, nie działa, sprawdzę zasięg jeszcze. Dzięki!!!. Masz może swój numer gdzie można przekazać 1% podatku? wink

10

eko.one.pl, prawa strona, paypal.

11

Pomyśl nad 1% podatku wink