1 (edytowany przez maciekb 2019-11-01 22:51:50)

Temat: WiFi na TL-WDR4300

Cześć

W sumie nie wiem czy to kwestia sprzętu, czy softu, więc zacznę od wrzucenia problemu do działu oprogramowania.
Problem wygląda następująco: mam TP-Linka WDR4300 z OpenWRT. Sprzęt generalnie działa - wszystkie Androidy, czy inne laptopy łączą się z nim po WiFi bez problemu. Wyjątek stanowi drukarka Epson - niby się łączy, ale nie dostaje adresu z DHCP. Albo może inaczej: raz dostaje, raz nie dostaje, przy czym jak dostanie, to na chwilę i zaraz go traci, albo jak już się pojawi na stałe, to drukarka i tak na nim nie działa. Napiszę od razu, że drukarka nie jest uszkodzona, gdyż biorę TL-WR1043ND z taką samą wersją OpenWRT, taką samą konfiguracją i problem nie występuje. Ktoś coś podpowie?
Nie jest to kwestia zasięgu - odległość urządzeń to jakieś 3m. Nie wygląda jakby połączenie było cały czas zrywane - drukarka pokazuje stabilny zasięg sieci, router pokazuje drukarkę w aktywnych dzierżawach, aczkolwiek adres przy niej pojawia się po bardzo długim czasie i na tym adresie drukarka nie odpowiada. Po kablu wszystko śmiga bez problemu. W ustawieniach zabezpieczeń mam wymuszone WPA/WPA2 oraz TKIP/AES, próbowałem różnych kanałów, ale mam wrażenie, że to nie ten problem.

Pozdrawiam
Maciek

2

Odp: WiFi na TL-WDR4300

Logi, logi. Drukarki wireless potrafią kłamać co do jednej rzeczy, przeczytaj
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=9586
https://dev.archive.openwrt.org/ticket/12356

Dodaj

option ldpc '0'

W /etc/config/wireless w sekcjach wifi-device i zobacz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Ustaw IP w drukarce na stałe.

4

Cezary napisał/a:

Dodaj

option ldpc '0'

Dzięki Cezary - jak zwykle jesteś niezawodny :-)
Wyłączenie LDPC rozwiązało problem. Co ciekawe niedawno aktualizowałem firmware drukarki, czyli problem jest dla Epsona nierozwiązywalny, bo przecież znany od lat.

5

Panowie odswieze temat - mam znowu problem z nowym epsonem L386 i asusem RT-AC88U(dostarczony wczoraj). FW na asusie asusa i merlin i drukarka ma przydzielone IP ale pokazuje ze nie moze poalczyc sie z Asusem.
Drukarka sprawna bo na WNDR3700v4(fw stock lub gargoyle) laczy sie ladnie i nie ma problemow.
Rozumiem ze pewnie nie ma openwrt dla tego modelu bo gargoyle nie widze i za przeproszeniem jestem w ciemnej D znowu?

6

Prawda.

7 (edytowany przez loki7777 2020-01-30 22:22:43)

Cezary napisał/a:

Prawda.

Ja to mam szczescie z tymi epsonami:)

Ale pogrzebalem jeszcze i znalazlem https://www.snbforums.com/threads/optim … ing.18586/ ustawienie dla konsoli xbox 360, ktore niby wylaczy LDPC - jutro chyba jeszcze raz wyciagne ten router z pudelka.
---Sprawdzilem i cos to dalo - laczy sie i rozlacza i tak w kolko - czyli do zwrotu:)

Poza tym czekam na R7800 i chyba bede bardziej zadowolony. Ewentualnie cos wartego polecenia z dobrym wsparciem w okolicach 500-1000zl? Mikrotik sa warte uwagi(pomijajac konfiguracje, ktora raczej do najlatwiejszych nie nalezy)?

8

Mikrotiki są całkiem niezłe (po za niektórymi modelami smile)

9

Nie czytałem wątku od początku, ale upewnij się co do jednego:
Czy wifi masz tylko jako wpa2 szyfrowanie eas, czy masz wpa2 eas/tkip?
Ja tak mialem kiedyś, jak zmieniałem zabawki.
Okazuje sie, ze niektóre drukarki Szajsunga miały problem z trybem eas. Odkryłem to właśnie po podmianie routera, ze łączą się tylko wtedy, gdy jest szyfrowanie TKIP

10

"AES" smile

11 (edytowany przez loki7777 2020-01-31 17:07:09)

Dyziek napisał/a:

Nie czytałem wątku od początku, ale upewnij się co do jednego:
Czy wifi masz tylko jako wpa2 szyfrowanie eas, czy masz wpa2 eas/tkip?
Ja tak mialem kiedyś, jak zmieniałem zabawki.
Okazuje sie, ze niektóre drukarki Szajsunga miały problem z trybem eas. Odkryłem to właśnie po podmianie routera, ze łączą się tylko wtedy, gdy jest szyfrowanie TKIP

WPA2 PSK - windows widzi jako AES. I ona dziala przy tym szyfrowaniu bez problemu ale na Netgear a nie na Asusie.

To jest kolejna drukarka Epsona z ktora jest problem na innym routerze i juz z inna drukarka. Wczesniej mialem nawet bez szyfrowania i nie chciala sie polaczyc.

Nie jest to jakis wielki problem, ktorego producent/dostawca oprogramowania routera nie moglby rozwiazac programowo a epson i inni pchaja jakies wynalazki do swouch drukrek i tez stwarzaja kolejne problemy(akurat o tym bledzie epson wie od lat).

12

Pewnie nie ma aktualizacji firmware do tego Epsona?

13 (edytowany przez loki7777 2020-01-31 19:37:30)

Na ta chwile nie ma nowego. Jakis czas temu byl. Drukarka ma niecale 3 lata wiec nie jest to jakis sprzet sprzed dekady:)
Gdzies indziej doradzaja mi przelaczyc szyfrowanie na WPA - za godzine to jeszcze raz obadam, bo duzo zachodu z tym nie ma.

WPA czy tez siec otwarta i bez zmian.

14

Jesli nie jest to MFP, to mozesz podpiac pod usb do starego routera i polaczyc pod wifi.
Niestety, ale skaner kiepsko dziala w takiej konfiguracji, dlatego uprzedzam. Sam druk smiga

15

Tak, to jest urzadzenie wilofunkcyjne.

I zgadza sie moglbym siec wifi nawet udostepnic ze starego routera ale to juz bylby 3 obok siebie bo asus bylby polaczony z modemem operatora i do niego kablem netgear - za duzo kombinowania i miejsce mi sie skonczy.

Dodatkowo zauwazylem ze wifi extender netgear tez nie laczy sie z asusem ale to juz zostawilem w spokoju.
Asus wraca do amazonu a jak netgear padnie juz na amen to zastapi go nowy netgear albo mikrotik.

Takze w tej chwili dziekuje za poswiecony czas i do przeczytania przy nastepnym modemie(chociaz moze lepiej i nie;) ale z tego co widze r7800 ma wsparcie openwrt i gargoyle wiec nie bedzie tego problemu i rowniez mikrotik(bo mi tylko wifi bedzie na nim potrzebne;) nie powinien sprawiac takich problemow.