1

Temat: TP-Link MR3040 jako "pośrednik" w sieci hotelowej

Ostatnio trochę się przemieszczam i co raz mam nowy internet.  Nowy internet to nowe hasło, a o prywatności nie wspomnę (choć i tak łączę się przez VPN) no i trochę mnie to drażni smile 

Pomyślałem sobie o tym, żeby najpierw podłączyć się innym routerem do sieci jako klient i później dopiero do tego routera. Mam TP-Linka MR3040 z wgranym już OpenWRT, dołożyłbym dodatkową kartę WiFi na USB, żeby za dużo nie tracić na wydajności i miałbym swoją własną sieć z jednym hasłem. Tylko za nim się na klikam i na klepię w klawiaturę chciałbym się dowiedzieć, czy OpenWRT obsłuży mi taką kartę? Czy lepiej jako klient podłączyć się przez wbudowaną kartę czy tą na USB? W tym routerze nie ma za dużo pamięci da się wgrać jakiś interfejs graficzny, żeby logować się przez przeglądarkę www? Ma ktoś jakieś doświadcznenie co będzie jak do takiej hotelowej sieci wifi trzeba się dodatkowo jeszcze zalogować? Da się wtedy to jakoś ogarnąć na tym routerze?

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: TP-Link MR3040 jako "pośrednik" w sieci hotelowej

1. Zależy jaka karta na usb. Jeżeli coś z nowości to będzie to realtek o bardzo kiepskiej jakości sterownikach lub w ogóle nie obsługiwana. Podłącz i zobacz
2. zainteresuj się travelmate: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 77#p222577
3. tak, jeżeli siec będzie wymagała logowania to będziesz musiał to zrobić. Zwykle działa to na zasadzie hotspota - gdzie byś nie chciał się dostać to pojawi się strona z logowaniem, tam będziesz musiał się kliknąć, podać kod lub inny sposób i uzyskasz dostęp. Zależy jaki hotel i jaki operator ich usługi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

1. Kartę mam Tenda U1 z anteną 3.5 dBi (ponoć)
2. poczytam
3 dzięki

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

4

1. Jej nazwa nic nie mówi. Podłącz, zobacz identyfikator urządzenia na usb i poszukaj w internecie czy i przez co jest obsługiwana pod linuksem.

5

drk napisał/a:

Tenda U1

RTL8192EU

6

Bardzo kiepski transfer ponoć na niej jest.