Temat: Ja już zaczynam głupieć - router czy dostawca neta
Panowie potrzebuje porady ![]()
Od paru dni mam dziwne problemy z siecią w domu. Na czym polegają - na przykład ze nagle przestają działac np usługi google typu youtube, sklep play (pokazuje że nie ma neta) ale cała reszta typu strony, netflix działają - dzieje sie to na wszystkich telefonach podpiętych do mojego routera + na TV (tv podpięty na kablu do routera). Zaczynam mieć problemy z zalogowaniem sie do routera. Problemy polegają na tym że na oryginalnym sofcie w ogóle nie pojawiał mi się ekran logowania do routera, a na gargulcu, co prawda ekran logowania sie pojawia ale tak naprawde za 3-4 razem. A bardziej dokładnie muszę w przeglądarce kliknąć stop, ponownie ekran logowania, stop ekran logowania (w trakcie przeglądarka cały czas pokazuje ze próbóje wyświetlic stronę) i dopiero zaskoczy za którymś razem. Jak już się zaloguje do gargulca to znowu jest podobnie, do jakiegokolwiek menu nie próboje sie dostać to albo zaskoczy za pierwszym razem albo za 3-4. No po prostu mozna szału dostać.
Router to RT-AC58u Asusa. Problemy zaczęły się na oryginalnym najnowszym sofcie Asusa. Konfiguracja działała stabilnie od kwietnia. W sumie problmey zaczęły sie jak była końcówka gorączek z 2 tygodnie temu. Router leżał na Xboxie. Niestety ostatnie dni w pokoju miałem 32 stopnie a młody jeszcze w tą gorączkę odpalił kilka razy konsolę i pewnie trochę router od spodu podgrzało. Żeby wyeliminować soft, zresetowałem router do fabrycznych, załadowałem stara konfigurację i dalej to samo. Więc stwierdziłem że wrzucę najnowszego gargulca. W zasadzie nawet wiele nie mieszałem w sofcie gargulca - w dhcp przypisałem dla urządzeń konkretne IP, kilka przekierowan portów dla Synology i tyle. Podziałało może z pół dnia. Znowu problem z dostępem do panelu logowania, z usłagami google.
No qrde co jest? Soft na bank nie bo nie wierzę ze akurat pechowo zarówno oryginalny soft jak i gargulec sypał sie w dokładnie taki sam sposób. Router przegrzało tak specyficznie że odcina część funkcjonalności? Czy tak sie złożyło że mój ISP coś namieszał?
======================
1043nd / wdr4300