Temat: Ja już zaczynam głupieć - router czy dostawca neta

Panowie potrzebuje porady smile

Od paru dni mam dziwne problemy z siecią w domu. Na czym polegają - na przykład ze nagle przestają działac np usługi google typu youtube, sklep play (pokazuje że nie ma neta) ale cała reszta typu strony, netflix działają - dzieje sie to na wszystkich telefonach podpiętych do mojego routera + na TV (tv podpięty na kablu do routera). Zaczynam mieć problemy z zalogowaniem sie do routera. Problemy polegają na tym że na oryginalnym sofcie w ogóle nie pojawiał mi się ekran logowania do routera, a na gargulcu, co prawda ekran logowania sie pojawia ale tak naprawde za 3-4 razem. A bardziej dokładnie muszę w przeglądarce kliknąć stop, ponownie ekran logowania, stop ekran logowania (w trakcie przeglądarka cały czas pokazuje ze próbóje wyświetlic stronę) i dopiero zaskoczy za którymś razem. Jak już się zaloguje do gargulca to znowu jest podobnie, do jakiegokolwiek menu nie próboje sie dostać to albo zaskoczy za pierwszym razem albo za 3-4. No po prostu mozna szału dostać.

Router to RT-AC58u Asusa. Problemy zaczęły się na oryginalnym najnowszym sofcie Asusa. Konfiguracja działała stabilnie od kwietnia. W sumie problmey zaczęły sie jak była końcówka gorączek z 2 tygodnie temu. Router leżał na Xboxie. Niestety ostatnie dni w pokoju miałem 32 stopnie a młody jeszcze w tą gorączkę odpalił kilka razy konsolę i pewnie trochę router od spodu podgrzało. Żeby wyeliminować soft, zresetowałem router do fabrycznych, załadowałem stara konfigurację i dalej to samo. Więc stwierdziłem że wrzucę najnowszego gargulca. W zasadzie nawet wiele nie mieszałem w sofcie gargulca - w dhcp przypisałem dla urządzeń konkretne IP, kilka przekierowan portów dla Synology i tyle. Podziałało może z pół dnia. Znowu problem z dostępem do panelu logowania, z usłagami google.

No qrde co jest? Soft na bank nie bo nie wierzę ze akurat pechowo zarówno oryginalny soft jak i gargulec sypał sie w dokładnie taki sam sposób. Router przegrzało tak specyficznie że odcina część funkcjonalności? Czy tak sie złożyło że mój ISP coś namieszał?

pLayer / Suspect
======================
1043nd / wdr4300

2

Odp: Ja już zaczynam głupieć - router czy dostawca neta

Cóż, podłącz dowolny inny router i będziesz wiedział czy to router czy dostawca.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

To ja wiem, ale pytanie czy zmiany zrobione w sieci przez ISP miałyby wpływ na to że mam problemy z zalogowaniem się do panelu administracyjnego routera spod mojej domowej sieci lokalnej czyli poprzez 192.168.x.x? Nawet przed chwilą tak miałem z gargulcem że za cholerę nie mogłem nic z nim zrobić i nagle jak za przycisnięciem przełącznika nagle panel gargulca działa mi od pierwszego strzału, w każde podmenu wchodzi za pierwszym.

pLayer / Suspect
======================
1043nd / wdr4300

4

Operator raczej nie. Ale np. zduplikowane adresy mac w sieci już mogą robić takie numery.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

zaloguj się przez ssh i zobacz w jakim stopniu obciążony masz procek, masz download station i kilka+ odpalonych torrentów?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

6

To nie to - średnie obciążenie procka to kilka/kilkanaście procent. W synku jedynie torrent, ale on jest ostro przycięty więc to tez nie to (poza tym w tej konfiguracji od lat działa i jest mega stabilny). Dziwi mnie trochę to że net, usługi streamingowe itd działają bez problemu, a szaleje youtube i sklep google play. Gdyby router się sypał to raczej całościowo by nie działał. Co do zduplikowanych adresów mac to tez nie to. Razem po lan/wifi mam 13 urządzeń i każdy na bank ma inny mac adres. W środe dostane drugą sztukę ac58 i spróbóje na tej drugiej jak to będzie wyglądać

pLayer / Suspect
======================
1043nd / wdr4300