Temat: TP-LINK WDR3600 nieudany powrót do oryginalnego softu

Witam,

Miałem zainstalowane najnosze OpenWRT 19.07 LuCI na routerze TP-LINK WDR3600 ale postanowiłem wrócić na oryginalne oprogramowanie. Wrzuciłem przez GUI obraz najnowszego fw od producenta, zaznaczyłem, żeby wymusić wgrywanie, no i wgrałem. Teraz router nie chcę wstać. Dokładniej to świeci się dida power, potem rozbłyskują wszystkie diody i tak w koło. Czy da się coś zrobić z tym routerem czy skutecznie zabiłem urządzenie przez pośpiech i głupotę?

2

Odp: TP-LINK WDR3600 nieudany powrót do oryginalnego softu

Tak, ponieważ oryginalny soft ma bootloader i openwrt o tym ostrzega. A ty wymusiłeś aktualizację zamiast przeczytać komunikat.

Teraz wgraj przez tftp: https://tplinkforum.pl/t/tryb-recovery- … -link/5519 soft tym razem weź ode mnie: https://dl.eko.one.pl/orig/tl-wdr3600v1/ . I następnym razem nie rób tego co zrobiłeś.

Jeżeli jednak miałeś super stary bootloader bez trybu awaryjnego, to bez konsoli szeregowej nic nie zrobisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

@Cezary
Bardzo dziękuję za linki. Udało mi się podnieść router przez TFTP.
Jednak człowiek na starość to się głupawy robi i takie dziwne rzeczy wyczynia.

Przy okazji chciałem zapytać w jaki sposób mogę bezpiecznie wracać z OpenWRT na oryginalny soft TPLINKa?

4

Tak po prostu wgrywając soft przez gui. Bez wymuszenia, bez zachowania konfiguracji i odpowiedni soft bez bootloadera. Np. ten który jest u mnie.

5

Ok. Dzięki za informacje, wszystko już jest jasne. Faktycznie te dwa pliki z firmware od Ciebie są trochę mniejsze niż ten najnowszy pobrany ze stony TP-LINK.

6

Bo mają wycięty bootloader.