Temat: MC zmiana kolorostyki
Przeszukałem to forum i nie znalazłem, więc daję opis (gdyby jednak było to proszę o usunięcie).
Posiadając serwer qnap znalazłem stronę na której był opis zmiany kolorystyki i danych w kolumnach dla midnight commandera na nieco bardziej czytelne od niebieskiego (a jako, że mój wzrok nie jest najlepszy, to jest to dla mnie istotne). Wystarczy drobna modyfikacja plików ini i panels.ini znajdujących się w katalogu /etc/mc.
Tak to wygląda u mnie na routerze:
Nie wiem czemu, ale na routerze nie dodaje mi kolumn tak, jak np. pod raspberry:
ale i tak uważam, że warto zmodyfikować te pliki, gdyż jest bardziej czytelnie.
No to modyfikujemy plik ini:
1. Łatwiejszy format daty, zmieniamy linie:
timeformat_recent=%y-%m-%d %H:%M
timeformat_old=%y-%m-%d %H:%M2. Zmiana kolorystyki, zmieniamy linie:
base_color=gray,black:normal=white,black:selected=black,brown:marked=black,lightgray:markselect=black,yellow:errors=white,red:menu=yellow,gray:reverse=brightmagenta,black:dnormal=black,lightgray:dfocus=black,cyan:dhotnormal=blue,lightgray:dhotfocus=blue,cyan:viewunderline=black,green:menuhot=red,gray:menusel=white,black:menuhotsel=yellow,black:helpnormal=black,lightgray:helpitalic=red,lightgray:helpbold=blue,lightgray:helplink=black,cyan:helpslink=yellow,blue:gauge=white,black:input=yellow,gray:directory=yellow,gray:executable=brightgreen,gray:link=brightcyan,gray:stalelink=brightred,blue:device=magenta,gray:core=red,blue:special=black,blue:editnormal=white,black:editbold=yellow,blue:editmarked=black,white:errdhotnormal=yellow,red:errdhotfocus=yellow,lightgrayTeraz modyfikacja pliku panels.ini:
1. Bardziej szczegółowe kolumny dla lewego i prawego panelu:
list_mode=user
user_format=half mark type name | bsize | mtime | owner:5 | group:6 | mode:3 space permI to tyle, po wszystkim możemy się cieszyć bardziej czytelnym wyglądem. Tym sposobem modyfikuję mc wszędzie, gdzie go używam (rpi, ubuntu, openwrt).
Oczywiście powyższe modyfikacje wykonujemy przy wyłączonym mc (tak, jak zaleca autor), gdyż po zamknięciu może on nadpisać nasze zmiany.