1

Temat: MC zmiana kolorostyki

Przeszukałem to forum i nie znalazłem, więc daję opis (gdyby jednak było to proszę o usunięcie).
Posiadając serwer qnap znalazłem stronę na której był opis zmiany kolorystyki i danych w kolumnach dla midnight commandera na nieco bardziej czytelne od niebieskiego (a jako, że mój wzrok nie jest najlepszy, to jest to dla mnie istotne). Wystarczy drobna modyfikacja plików ini i panels.ini znajdujących się w katalogu /etc/mc.
Tak to wygląda u mnie na routerze:
http://remusek.cba.pl/mc_openwrt.jpg
Nie wiem czemu, ale na routerze nie dodaje mi kolumn tak, jak np. pod raspberry:
http://remusek.cba.pl/mc_rpi3.jpg
ale i tak uważam, że warto zmodyfikować te pliki, gdyż jest bardziej czytelnie.
No to modyfikujemy plik ini:
1. Łatwiejszy format daty, zmieniamy linie:

timeformat_recent=%y-%m-%d %H:%M
timeformat_old=%y-%m-%d %H:%M

2. Zmiana kolorystyki, zmieniamy linie:

base_color=gray,black:normal=white,black:selected=black,brown:marked=black,lightgray:markselect=black,yellow:errors=white,red:menu=yellow,gray:reverse=brightmagenta,black:dnormal=black,lightgray:dfocus=black,cyan:dhotnormal=blue,lightgray:dhotfocus=blue,cyan:viewunderline=black,green:menuhot=red,gray:menusel=white,black:menuhotsel=yellow,black:helpnormal=black,lightgray:helpitalic=red,lightgray:helpbold=blue,lightgray:helplink=black,cyan:helpslink=yellow,blue:gauge=white,black:input=yellow,gray:directory=yellow,gray:executable=brightgreen,gray:link=brightcyan,gray:stalelink=brightred,blue:device=magenta,gray:core=red,blue:special=black,blue:editnormal=white,black:editbold=yellow,blue:editmarked=black,white:errdhotnormal=yellow,red:errdhotfocus=yellow,lightgray

Teraz modyfikacja pliku panels.ini:
1. Bardziej szczegółowe kolumny dla lewego i prawego panelu:

list_mode=user
user_format=half mark type name | bsize | mtime | owner:5 | group:6 | mode:3 space perm

I to tyle, po wszystkim możemy się cieszyć bardziej czytelnym wyglądem. Tym sposobem modyfikuję mc wszędzie, gdzie go używam (rpi, ubuntu, openwrt).
Oczywiście powyższe modyfikacje wykonujemy przy wyłączonym mc (tak, jak zaleca autor), gdyż po zamknięciu może on nadpisać nasze zmiany.

Linksys WRT32x, Netgear r6220

2

Odp: MC zmiana kolorostyki

Fajny opis, ale... Po tych modyfikacjach wyszły mi takie kolorki:

PunBB bbcode test

3 (edytowany przez Remus 2019-11-20 10:47:27)

Jakoś blado. Spróbuj moich plików, może gdzieś jest jakiś błąd. Ja na linksys wrt32x, netgear r6220, rpi3, ubuntu, qnap mam fajne ciemne a nie takie blade. Te są prosto z linksysa:
ini
panels.ini

Linksys WRT32x, Netgear r6220

4 (edytowany przez Zuzia 2019-11-20 14:08:20)

Tak samo, coś chyba jest u mnie popsute. Tak mi się porobiło na ostatnich snapshotach, że nawet wyświetlacz LCD ma jakby inwersję kolorów, nie wiem dlaczego.