Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Własna kompilacja openwrt
Co to za terminal? Bo wygląda na jakieś ograniczenie w biosie że nie może uruchomić niepodpisanego softu.
Zobacz w biosie czy możesz wyłączysz wszystkie zabezpieczenia, secure boot itp.
A kupiłeś licencję na OpenWrt? ![]()
Co to za terminal? Bo wygląda na jakieś ograniczenie w biosie że nie może uruchomić niepodpisanego softu.
Zobacz w biosie czy możesz wyłączysz wszystkie zabezpieczenia, secure boot itp.
Twój obraz startuje na nim bez problemu.
Terminal to fujitsu futro s550
Takie pliki mi się utworzyły.
Obraz combined, rozapkuj, nagraj na dysk czy pendrive. Jako obraz, nie jako plik na na dysku.
Dokładnie tak robię sudo dd if=eko.img of=/dev/sdb bo zmieniłem sobie nazwę i z pulpitu to robię i wyskakuje mi ten komunikat...
Panie Królik
a to potrzeba coś wykupować? ![]()
Dokładnie. Skoro mój działa to twój też musi, nie mam nic specjalniego dla x86 dodanego, jest nawet dość generycznie zbudowane z dużo ilością pakietów.
No dobra, a teraz to o co mu chodzi jak ffmpeg odznaczyłem aby nie kompilował? ![]()

A może to licencja ![]()
Masz dwa pakiety które dostarczają to samo, a tak nie móże być. Musisz mieć tylko jeden z nich (libffmpeg-full np). Odznacz w konfigu ten drugi (i uprzedzając twoje krzyki "że ty nic nie zaznaczałeś" - samo się zaznaczyło bo w zależnościach jeden z nich jest).
Ale ja nie krzyczę
jestem bardzo spokojny
sprawdzę i dam znać
możliwe, że zaznaczyłem. Spokojnie ![]()
Czy jest jakaś możliwość wyszukiwania pakietów w "make menuconfig" czy trzeba to wszystko ręcznie przeklikiwać?
No oaza spokoju normalnie w piątek. Pozazdrościć ![]()
Szczerze to nawet nie wiedziałem, że dziś piątek
Obecnie mam duuuuużo czasu w domu z którego wyjdę w sumie w nowym roku
dobra znalazłem to kompiluję ![]()
Jak zwykle miałeś racje

można wyszukać - zobacz ten wątek są 2 sposoby https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=19730
To jeszcze pytanie za 100pkt
Czy zamiast 192.168.1.1 można do własnej kompilacji podać dowolny adres?
Tak. To nawet gdzieś tam w konfigu się ustawia, ale bardziej praktykowane jest żebyś to zrobić przez uci-defaults ustawiając normalnie przez uci. https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacj … kwdoobrazu
Wrzuciłem sobie do /home/xxx/openwrt/files/etc/config/ i tam dałem gotowy plik network. Zadziałało. Może tak być? Czy muszę to robić przez uci-defaults?
Może i nie może. Jeżeli to jest dla jednego routera to ok, jeżeli zaś wykorzystujesz te same pliki dla kilku modeli to network się różni, więc lepiej to wszystko ustawiać ręcznie przez uci.
Ponad to w przyszłości - jeżeli coś się zmieni w network to ty musisz o tym pamiętać i też zmieniać. A tak po prostu ustawiasz tylko to co chcesz i z głowy.
Ok, dzięki za odpowiedź. Tak myślałem, że to będzie pod konkretny sprzęt. Dokładnie te obrazy testuję na terminalu i nie chce mi się po prostu za każdym razem po zmianach podłączać czy to telewizora czy monitora dlatego ustawiłem to na sztywno.
Jeszcze tylko zapytam, czy jest możliwość segregowania alfabetycznie zakładek w luci powstałych przy kompilacji? Szczególnie w 'services'
W Twoich obrazach jakoś to tak ładniej wygląda Cezary ![]()
Tak samo masz, przecież ja jakoś specjalnie tego nie zmieniam.
Po za faktem że ty masz wersje rozwojową openwrt.
Po nowej kompilacji obrazu zamiast otwierać stronę z luci to chce mi pobierać plik. Ktoś wie o co chodzi? Router normalnie działa, ma wszystkie ustawienia z kompilacji, dostęp po ssh normalnie jest. Przez ssh usuwałem luci i instalowałem na nowo, bez zmian, chce pobierać plik ale nie zrobiłem zrzutu jaki to plik.
uhttpd nie skonfigurowany, brak modułów, linków w /www. Sporo możliwości.
Ustawienia raczej te same co wcześniej miałem ale to jak pojawi się problem przy następnym obrazie to zrobię zrzuty. Uhttpd sprawdzałem przez ssh i ustawienia były identyczne z działającym identycznym routerem. Będę wgrywał nowy i zobaczymy czy problem się powtórzy.
Chyba musze odgrzać trochę ten temat.
Jako iż nowe wersje domoticza wymagają już pakietów których nie chce mi się ponownie kompilowac pod openwrt 19.x zapewne w niedługim czasie zabiorę sie za skompilowanie 21.x i tutaj rodzi się w mojej głowie kilka pytań do bardziej obecnanych w temacie ![]()
sprzęt który obecnie służy za główny router to:
płyta dn2800 z atomem n2800
4gb ramu
dysk minipcie 32gb
karta wifi AR9287
karta sieciowa: D2735 (2x 82576NS)
kamerka internetowa: Creative Technology, Ltd Live! Cam Sync HD [VF0770]
dysk zewnętrzny 2.5" który wchodzi w standby po 30 minutach bez aktywności.
średnie zużycie prądu to: 14W
Na sprzęcie działa:
Minidlna
mjpeg-streamer
domoticz
od czasu do czasu uruchamiam w LXC maszyne z ubuntu.
wireguard
Potrzebowałbym chyba pomocy z następującymi tematami:
1) co warto pozmieniać w kernel_config aby maxymalnie wykorzystać możliwości procesora opcjonalnie wpłynąć na jego mniejszy apetyt na prąd?
2) z w/w kartą wifi mam mały problem z zasięgiem i losowym zrywaniem połączeń. Co byście polecili pod 2.4? wle600/wle900 albo R11e-2HnD obecnie są w zbliżonej cenie, może AR5BXB112? , czy może jednak szukać czegoś innego?
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Własna kompilacja openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc