Temat: Własna kompilacja openwrt

Witam

Zabieram się za to pierwszy raz i potrzebuje kilku odpowiedzi jeśli ktoś mógłby pokierować będę wdzięczny:

Zgodnie z poradnikiem : https://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja

1) na którym etapie wybiera się pakiety i czy jest gdzies dostępna lista jakie są wbudowane w kompilacje z eko.one.pl "Dla urządzeń ze złączem USB i pamięcią flash 8MB (lub więcej)"
2) jak zainstalować i ustawić jako domyślny inny szalbon dla luci
3) "Dodanie własnych plików do obrazu" następuję na sam koniec kompilacji i nadpisuje plik które juz występują w obrazie?

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

2

Odp: Własna kompilacja openwrt

1) Po make menuconfig. Tak, jest dostępna, w tym samym miejscu gdzie są obrazy. A co z tym zrobić - sugeruję przeczytać opis moich obrazów ( http://eko.one.pl/?p=openwrt-18.06#wasnakompilacja )
2) Po prostu go wybrać zamiast tego domyślnego...
3) Tak.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

2) czyli z tego co rozumiem wystarczy w config.seed podmienić:

CONFIG_PACKAGE_luci-theme-bootstrap=y

na

CONFIG_PACKAGE_luci-theme-material=y

i to spowoduje pobranie odpowiedniego pakietu i wstawienie go jako domyslny?

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

4 (edytowany przez steel_rat 2019-07-27 17:33:02)

Wszystko możesz ustawić przez menuconfig. Z tego co pamiętam podstawowego wyglądu nie usuniesz, da się dodać inny. Będzie on działał domyślnie.

5

Nie w seed tylko w .config. seed służy do czegoś innego (zawiera tylko zmiany w stosunku do zwykłego configa).

6 (edytowany przez roman67 2019-07-29 12:15:07)

Cezary pobrałem Twój config.seed.usb dla ramips/mt7621. (OpenWrt 19.07)
Wczytałem go poprzez menuconfig, dodałem moduły do obsługi hilinka, obraz zrobiony.
Przeglądam mój config.seed i widzę "coś takiego":

CONFIG_OPENSSL_ENGINE=y
CONFIG_OPENSSL_PREFER_CHACHA_OVER_GCM=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_ASM=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_CHACHA_POLY1305=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_CMS=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_DEPRECATED=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_EC=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_ERROR_MESSAGES=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_PSK=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_SRP=y
CONFIG_OPENSSL_WITH_TLS13=y

Ponieważ wszystkiego nie ogarniam, dziwnie zapytam:
1. Potrzebny mi ten OPENSSL ?
2. Jeśli nie, to gdzie to wyłączyć w menuconfig?

Netgear R6220
TP-Link WDR3600
Nexx WT3020F

7

To są domyślne opcje konfiguracji openssl, które są obecnie zawsze nawet jak openssl nie jest zaznaczony. Tak więc tak ma być i nie ruszaj tego.

8

OK, spytałem ponieważ kompilując na 18.06 nie było tego w config.seed.
Dzięki za wyjaśnienie.

Netgear R6220
TP-Link WDR3600
Nexx WT3020F

9

I jeszcze kilka rzeczy innych nie było. Po prostu nowa wersja.

10

Próbuję skompilować nową wersję 19.07

make[3]: Entering directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/tools/padjffs2'
make[3]: Leaving directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/tools/padjffs2'
time: tools/padjffs2/compile#0.06#0.06#0.19
make[3]: Entering directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/tools/mm-macros'
make[3]: Leaving directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/tools/mm-macros'
time: tools/mm-macros/compile#0.08#0.04#0.19
make[3]: Entering directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/tools/scons'
./files/pywrap.sh /home/user/openwrt_19.07/openwrt/build_dir/host/scons-3.1.1/setup.py install --prefix=/home/user/openwrt_19.07/openwrt/staging_dir/host
Traceback (most recent call last):
  File "/home/user/openwrt_19.07/openwrt/build_dir/host/scons-3.1.1/setup.py", line 26, in <module>
    import distutils.command.build_scripts
ModuleNotFoundError: No module named 'distutils.command'
Makefile:35: recipe for target '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/staging_dir/host/stamp/.scons_installed' failed
make[3]: *** [/home/user/openwrt_19.07/openwrt/staging_dir/host/stamp/.scons_installed] Error 1
make[3]: Leaving directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/tools/scons'
time: tools/scons/compile#0.33#0.08#0.51
tools/Makefile:157: recipe for target 'tools/scons/compile' failed
make[2]: *** [tools/scons/compile] Error 2
make[2]: Leaving directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt'
tools/Makefile:155: recipe for target '/home/user/openwrt_19.07/openwrt/staging_dir/target-mips_24kc_musl/stamp/.tools_compile_yynyynnyyynyyyyynyynnyyyynyyyyyyyyyyyyyyynyynynyyyynnyyy' failed
make[1]: *** [/home/user/openwrt_19.07/openwrt/staging_dir/target-mips_24kc_musl/stamp/.tools_compile_yynyynnyyynyyyyynyynnyyyynyyyyyyyyyyyyyyynyynynyyyynnyyy] Error 2
make[1]: Leaving directory '/home/user/openwrt_19.07/openwrt'
/home/user/openwrt_19.07/openwrt/include/toplevel.mk:216: recipe for target 'world' failed
make: *** [world] Error 2
root@user-VirtualBox:/home/user/openwrt_19.07/openwrt# 

Niestety mam taki błąd j/w. Co może być nie tak ?

11

python3-distutils

zainstaluj

12

@Cezary: Poszło dalej. Dzięki za podpowiedź smile

13

Mam pytanie. Raz na jakiś czas dostaje podczas kompilacji komunikat, że mam stare menuconfig. Mam się tym przejmować? czy wyczyścić katalogi i od nowa tworzyć config?

14

Tzn? "stare menuconfig"?

15

Cezary napisał/a:

Tzn? "stare menuconfig"?

WARNING: your configuration is out of sync. Please run make menuconfig

16

Jakie stare menuconfig smile

Rzeczy w repo się zmieniają, dodają różne nowości, a ten komunikat oznacza tylko tyle że pojawiło się coś opcjach pakietów czego ty nie masz w konfigu. Jak znajdziesz taki komunikat to zrób make defconfig niech znajdzie to co ma być i będzie dobrze.

17 (edytowany przez marcin19883 2019-08-30 19:23:25)

make defconfig? czyli przywróci domyślny config? A potem od nowa robię menuconfig? Ok rozumiem big_smile Że też o tym nie pomyślałem.

18

Nie, to nie robi "domyślnego" konfigu a tylko ustawia domyślnie opcje których brakuje w konfigu.

19

Ok dzięki. Już rozumiem. smile

20

Cezary co wyłączyć w makeconfig żeby nie kompilowało z automatycznym połączeniem przez https?

wyłączyłem luci-ssl-openssl ale to nie to.

21

openssl-utils lub px5g

A tak w ogóle to przestaw sobie w uhttpd redirect_https i nie będzie tego robił.

22

Podziękował smile

23

Cezary ;(

Mam kolejny problem pokolei:

$ cd ~
    $ git clone https://github.com/openwrt/openwrt.git
    $ cd openwrt
    $ git fetch --tags
    $ git checkout openwrt-19.07
    $ make package/symlinks 
    $ wget  http://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-19.07/ramips/mt7621/config.buildinfo.usb
    $ mv config.buildinfo.usb .config
    $ make defconfig
    $ make menuconig <--- tu dorzuciłem pare pakietów m.in. htop, atop, usbutils, 
    $ make -j1 V=s

kończę z błędem

Package kmod-ath10k-ct is missing dependencies for the following libraries:
thermal_sys.ko

i tu pytanie czy wybieram wogóle dobre źródła? twoje obrazy LuCI OpenWrt 19.07-SNAPSHOT są budowane z tych samych źródeł?
Jak odznacze sobie ath10k-ct w menu makeconfig to wifi leży i płacze.

24

Zauważyłeś że ja mam jeszcze kilka swoich poprawek? Które też tam są? Masz kilka wyjść:
- wyłączyć w konfigu ath10k_thermal
- używać zwykłego ath10k (nie -ct)
- zastosować moje łatki żeby się to chciało kompilować

25 (edytowany przez batorencjusz 2019-10-07 18:40:51)

niestety wszystkie 3 opcje kończą się brakiem wifi.

18.06 też kompiluje  się bez wifi sad

więc wygląda to tak.
Jesli pobiore same źródła i dorzucę co tam chce w menu  makeconfig to działa jak należy.
Ale jeśli  pobiorę twój config z usb to  po kompilacji nie mam wifi

jedyny błąd jaki mam w czasie całej operacji to:

WARNING: Makefile 'package/utils/busybox/Makefile' has a dependency on 'libpam', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/utils/busybox/Makefile' has a build dependency on 'libpam', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/curl/Makefile' has a dependency on 'libgnutls', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/curl/Makefile' has a dependency on 'libopenldap', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/curl/Makefile' has a dependency on 'libidn2', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/curl/Makefile' has a dependency on 'libssh2', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/iproute2/Makefile' has a dependency on 'libcap', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/iproute2/Makefile' has a dependency on 'libcap', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/boot/kexec-tools/Makefile' has a dependency on 'liblzma', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/services/lldpd/Makefile' has a dependency on 'libnetsnmp', which does not exist
WARNING: Makefile 'package/network/utils/nftables/Makefile' has a dependency on 'jansson', which does not exist

ciekawe jest też to że bez pobierania .config z eko.one komiplacja nie czepia się o ath10k-ct
sam już nie mam koncepcji.
Czy jeśli bym wrzucił .config jest ktoś w stanie sprawdzić czemu kompiluje bez wifi?

W 19.07 jest w menuconfig pare pakietów więcej m.in. netatop orientujesz się może czy w finalnym wydaniu będzie podobnie?