1 (edytowany przez immek 2019-07-20 20:40:46)

Temat: Projekt małej, wydajnej sieci osiedlowej

Witam Wszystkich,

To mój pierwszy post tutaj. Z OpenWrt korzystałem już kiedyś. Najpierw na WR1043NDv1, później przez jakiś czas z WRT1200AC. Niestety ze względu na błąd z WiFi w tym ostatnim wróciłem do oryginalnego softu, gdzie zdaje się, że problem został rozwiązany szybciej.

Obecnie mam zaplanowaną przeprowadzkę w miejsce, gdzie nie będę miał swojego stałego łącza. Będę rozdzielał łączę sąsiada, do którego dochodzi światłowód. Docelowa struktura sieci wyglądałaby mniej więcej w ten sposób: https://imgur.com/a/VRBZukh

Oprócz mnie (na schemacie "JA") internet powinien być również dostarczony do sąsiada S2 (bezpośrednio od S1) oraz S4 (pośrednio przeze mnie). Pomiędzy sąsiadami chcemy ułożyć światłowody, aby w przyszłości móc korzystać z jeszcze wyższych prędkości (już teraz operator udostępnia możliwość symetrycznego 10Gbps). Na ten moment wystarczy nam wspólne 1Gbps. Chciałem do routerów podłączyć konwertery SFP i za ich pośrednictwem połączyć całość. Pytanie jednak konkretnie o sprzęt: [1] jaki router byście polecili do instalacji u sąsiada (S1) z modemem aby mieć możliwość:
* wydajnego rozdzielenia łącza z modemu na sąsiadów oraz samego właściciela modemu (S1), zgodnie z określonymi prędkościami, priorytetami
* stworzenia niezależnych VLANów, tak aby ograniczyć lub zablokować dostęp pomiędzy zasobami sąsiadów (zachowując dla siebie dostęp admina urządzeń i modemu)
* przekierowanie portów na urządzenia w głębi sieci (do mnie lub pozostałych sąsiadów)
Czy iść w coś typu WRT1900AC czy raczej np. EdgeRouter X (nie potrzebuję WiFi w tym urządzeniu).. Kolejne pytanie: [2] Czy funkcjonalność o której piszę jestem w stanie uzyskać na OpenWRT? Z VLANów nigdy nie korzystałem, więc też do końca jeszcze nie wiem z czym to się je...

W mojej sieci domowej również będę chciał wydzielić logiczne wewnętrzne lany (osobno kamery, osobno serwerki, automatyka, dwa osobne wifi, alarm, alternatywne LTE..). Ale nad tym później będę się zastanawiał - grunt, żeby sprzęt wyżej mnie nie ograniczał.

Mam nadzieję, że uda Wam się przebrnąć przez tę ścianę tekstu i trochę mi podpowiecie :-).
Dziękuję.

2

Odp: Projekt małej, wydajnej sieci osiedlowej

Ty raczej nie potrzebujesz routera tylko zwykłego switcha z wkładkami SFP ze światłowodami do jednego sąsiada i do drugiego oraz do którego wepniesz swój router.

Obecnie żadnego urządzenie pod openwrt nie ma które ma obsługę  więcej niż jednej wkładki SFP a patrząc na schemat potrzebujesz co najmniej dwie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezary napisał/a:

Ty raczej nie potrzebujesz routera tylko zwykłego switcha z wkładkami SFP ze światłowodami do jednego sąsiada i do drugiego oraz do którego wepniesz swój router.

Dziękuję Cezary za odpowiedź.
Nie mam doświadczenia z zarządzalnymi switchami. Będę mógł ustawić na nich wszystko to co założyłem?

Cezary napisał/a:

Obecnie żadnego urządzenie pod openwrt nie ma które ma obsługę  więcej niż jednej wkładki SFP a patrząc na schemat potrzebujesz co najmniej dwie.

Wydaje mi się, że mógłbym użyć tutaj media converterow na RJ45. Urządzenia do teoretycznego 1Gbps są jeszcze we względnie rozsądnej cenie.

4

Ja bym nic ze switchami nie robił. Tak, są one zarządzalne, ale ten światłowód ma robić tylko za medium dostarczające internet, więc nie widzę tam powodów robienia vlanów. Każdy i tak dołączy to tego swój router zapewne.

5 (edytowany przez immek 2019-07-21 07:18:02)

Dzięki. Kojarzę, że chyba w takich switchach można prędkości na portach ustawić. A co np. z przekierowaniem portów z zewnątrz na konkretne routery za switchem? Rozumiem, że wskazanie IP routera w modemie wystarczy, bo będą one miały wspólna adresację z modemu? A czy dostęp z mojej sieci bezpośrednio do panelu switcha lub modemu będzie mozliwy?

6

Switch to switch, on jest przezroczysty. Jeżeli każdy switch będzie miał dostęp bezpośredni do operatora to nic nie robisz. Jeżeli S1 ma router i ten switch podpięty jest do routera S1 to na nim robisz ew przekierowania. Zależy ile adresów IP masz od dostawcy i ile powala na raz podłączyć urządzeń.

7 (edytowany przez immek 2019-07-21 08:12:29)

No właśnie bezpośrednio z operatorem łączy się tylko modem u S1 który jest juz jednocześnie pierwszym routerem i tylko on ma adres publiczny. Inne urządzenia nie mogą być bezpośrednio wpięte do sieci. Switch/router który musiałem wybrać jako pierwszy będzie za tym modemem.
Być może rysunek za bardzo uprościłem.

8

Nie wiele to zmienia. Przekierowania robisz na pierwszym routerze i tyle.

9

core switch np https://allegro.pl/oferta/tp-link-t1700 … 7658595523 , router z 10gb x86 najtaniej wyjdzie , do tego wkładki 10g i światłowody odpowiednie .  10g = sporo kasy , jeśli wystarczy wam po sieci 1gbps to dużo taniej da się to zrealizować bo switch z 4x sfp kupisz poniżej 200 używkę , wkładki wdm sc i gotowe patchcordy  tanio , do tego jakiś przyzwoity router i miało by to sens

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

10 (edytowany przez immek 2019-07-23 21:02:51)

Dziękuję za komentarze. Narysowałem trochę więcej szczegółów: https://imgur.com/a/Xph8mbn . Zerknijcie proszę czy ma to sens. Myślę, że będziemy mogli sobie pozwolić na łącze 10Gbps i podzielimy to na 4 sąsiadów - dla każdego po 1Gbps, a jak kiedyś kogoś będzie stać na więcej to bez ruszania kabli wymieni sobie SFP na SFP+ i odpowiednio dalej u siebie w domu. Wszystko dobrałem TP-Linka, więc powinno razem działać.
Sąsiada S4 wpiąłem niezależnie, a nie tak jak poprzednio - za moim pośrednictwem. Nie potrzebuje teraz dodatkowego switcha u mnie i na pewno wyjdzie taniej. Przez to odległość do S4 trochę się zwiększyła ale nie powinno to mieć znaczenia.
Przykładowy kabel znalazłem taki: http://www.xbest.pl/index.php?p1022,pat … uplex-100m . Od kilku godzin próbuję skumać te wszystkie parametry, ale chyba za mały na to jestem i brakuje doświadczenia.
U mnie w domu na start też raczej zastosuję media konwerter i zwykły router 1G. Chyba będzie to wygodniejsze i bardziej elastyczne nawet pod kątem przejścia w przyszłości na 10G.

11

Na mój rozum jeśli dobrze pojąłem Twój koncept i dane to jeśli masz do dyspozycji jeden publiczny adres IP to musisz za tą motorollą dać router z DHCP. Chyba, że ta motorola  potrafi NAT-ować i posiada przekierowania portów do usług o których wypominałeś to wtedy tak. Jeśli nie to wówczas jeśli motorolla pracuje w trybie bridg-a to pierwsze urządzenie, które wepniesz do tego swatcha uzyska adres i będzie już go mieć aż do ponownego restartu modemu. Chyba, że uwierzytelnianie to pppoe to wtedy urządzenie z poprawnymi danymi się połączy tylko.