Temat: Projekt małej, wydajnej sieci osiedlowej
Witam Wszystkich,
To mój pierwszy post tutaj. Z OpenWrt korzystałem już kiedyś. Najpierw na WR1043NDv1, później przez jakiś czas z WRT1200AC. Niestety ze względu na błąd z WiFi w tym ostatnim wróciłem do oryginalnego softu, gdzie zdaje się, że problem został rozwiązany szybciej.
Obecnie mam zaplanowaną przeprowadzkę w miejsce, gdzie nie będę miał swojego stałego łącza. Będę rozdzielał łączę sąsiada, do którego dochodzi światłowód. Docelowa struktura sieci wyglądałaby mniej więcej w ten sposób: https://imgur.com/a/VRBZukh
Oprócz mnie (na schemacie "JA") internet powinien być również dostarczony do sąsiada S2 (bezpośrednio od S1) oraz S4 (pośrednio przeze mnie). Pomiędzy sąsiadami chcemy ułożyć światłowody, aby w przyszłości móc korzystać z jeszcze wyższych prędkości (już teraz operator udostępnia możliwość symetrycznego 10Gbps). Na ten moment wystarczy nam wspólne 1Gbps. Chciałem do routerów podłączyć konwertery SFP i za ich pośrednictwem połączyć całość. Pytanie jednak konkretnie o sprzęt: [1] jaki router byście polecili do instalacji u sąsiada (S1) z modemem aby mieć możliwość:
* wydajnego rozdzielenia łącza z modemu na sąsiadów oraz samego właściciela modemu (S1), zgodnie z określonymi prędkościami, priorytetami
* stworzenia niezależnych VLANów, tak aby ograniczyć lub zablokować dostęp pomiędzy zasobami sąsiadów (zachowując dla siebie dostęp admina urządzeń i modemu)
* przekierowanie portów na urządzenia w głębi sieci (do mnie lub pozostałych sąsiadów)
Czy iść w coś typu WRT1900AC czy raczej np. EdgeRouter X (nie potrzebuję WiFi w tym urządzeniu).. Kolejne pytanie: [2] Czy funkcjonalność o której piszę jestem w stanie uzyskać na OpenWRT? Z VLANów nigdy nie korzystałem, więc też do końca jeszcze nie wiem z czym to się je...
W mojej sieci domowej również będę chciał wydzielić logiczne wewnętrzne lany (osobno kamery, osobno serwerki, automatyka, dwa osobne wifi, alarm, alternatywne LTE..). Ale nad tym później będę się zastanawiał - grunt, żeby sprzęt wyżej mnie nie ograniczał.
Mam nadzieję, że uda Wam się przebrnąć przez tę ścianę tekstu i trochę mi podpowiecie :-).
Dziękuję.