1

Temat: Statystyki routera w LUCI

Generalnie to w interfejsie LuCI (Powered by LuCI openwrt-18.06 branch (git-19.051.55698-76cf653)) w Services jest pozycja Statistics i do zaznaczenia: "Send statistical information" . No ale zaznaczenie tego nie powoduje, że staty będą przesyłane. Niby mam zaznaczone, a pokazuje: "Last update: Sun Jun 23 15:42:43 CEST 2019 ". A pokazuje to w sumie tylko dlatego, że ręcznie wykonałem "/sbin/stat.sh" . Czy zaznaczenie tej opcji nie powinno dodać stosownego zadania do cron'a automatycznie? Czy trzeba to ręcznie dodawać po każdym flash'u firmware?

2

Odp: Statystyki routera w LUCI

Po zaznaczeniu i zapisaniu w luci dodawany jest wpis do crona - wołany jest /sbin/cron-stat.sh który to robi.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

No to coś u mnie to nie działa. Nie mam tego pliku w ogóle: /sbin/cron-stat.sh .

4

PS - /sbin/stat-cron.sh  oczywiście...

5

Ten plik jest, i jego wykonanie tworzy tabice cron'a z wpisem "16 19 * * * /sbin/stat.sh" ale samo zaznaczenie opcji w panelu luci i zapisanie tego nie robi. Coś bugnięte jest. big_smile

6

Ehh, to muszę sobie coś z luci wgrać...

7

Tak, potwierdzam. Problem pojawił się w luci kiedy opóźnili zapis danych. Muszę to inaczej napisać.

8

Zrób

rm /usr/lib/lua/luci/model/cbi/ekooneplstat.lua
wget http://dl.eko.one.pl/test/ekooneplstat.lua -O /usr/lib/lua/luci/model/cbi/ekooneplstat.lua

Odśwież stronę luci w przeglądarce i powinno zapisywać już i dodawać do crona.

9

Tak już dodaje do cron'a wpis.