1

Temat: Bridge Lan - wifi co kupić

W związku z tematem: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=18699 potrzebuję zrobić dodatkową sieć wifi. Chcę to zrobić tak, aby do oryginalnego routera podłączyć się kablem lan a drugi router (lub inne urządzenie) ma stworzyć dodatkową sieć wifi ale urządzenia z dodatkowej sieci wifi mają dostawać ip od oryginalnego routera. Udało mi się coś takiego stworzyć na raspberry pi ale nie działa to stabilnie. Sieć wifi nie musi być szybka, chcę jej tylko używać do urządzeń automatyki domowej. Czy kupię jakieś oryginalne urządzenie, które zapewni mi most lan-wifi czy trzeba kombinować z openwrt? Znalazłem coś takiego: TP-Link Wireless N Nano Router WR802N. Niby działa to jako wifi-lan ale czy zadziała odwrotnie? Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie?

Linksys WRT32x, Netgear r6220

2

Odp: Bridge Lan - wifi co kupić

Zwykły głupi AP. Działa chyba na wszystkich urządzeniach jak podłączysz kabel pod lan a nie wan i wyłączysz serwer dhcp. Chyba jeszcze nie widziałem urządzenia które nie chciało by działać jako głupi AP.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Odp: Bridge Lan - wifi co kupić

Cezary napisał/a:

Zwykły głupi AP. Działa chyba na wszystkich urządzeniach jak podłączysz kabel pod lan a nie wan i wyłączysz serwer dhcp. Chyba jeszcze nie widziałem urządzenia które nie chciało by działać jako głupi AP.

Cezary, jesteś wielki. Znalazłem jakiś stary router pentagrama i rzeczywiście tak działa smile Dzięki wielkie

Linksys WRT32x, Netgear r6220