551

Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07

@ gimbus109
Masz wymieniony flash na większy?

rt-ac56u tomato, 2x wdr3600@16MB/u-boot pepe2k/lede, 2x wt3020f@16MB/e3372s/gargoyle/lede, 3x wr841n@16MB/64MB/u-boot pepe2k/lede, rt-n18u tomato, 2x rb750gr2 ROS, 3x rb750gr3 ROS, Unifi ap ac lr

552

@gegu : good point smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

553 (edytowany przez gimbus109 2019-12-08 05:47:50)

@gegu:
Oj durny ja sad
Ten router stoi "od wciąż" i na śmierć zapomniałem, że kiedyś mogłem wymienić na 16MB mad
Prawdopodobnie mam też uboot od pepe2k.
Dzięki, jest punkt zaczepienia, jeżeli tak jest to wystarczy w DTS-ie zmienić i będzie hulać.
Dam znać

EDIT:
Słusznie prawisz. Mam 16MB. Pamięć ludzka zawodną jest sad
Jeszcze raz dziękuję

554

Walki ciąg dalszy hmm
- zmieniłem w DTS-ie położenie art i przekompilowałem obraz. Router wstaje, WiFi działa OK.
W logach nie ma błędów, partycje flasha ustawia poprawnie, na oko wszystko OK.
Ale transfer nadal beznadziejny - 1,92/6,95 (ciut wcześniej na 18.06 osiągnąłem 51/35).
Ustawienia software flow offloading nic nie zmieniają - raczej zrozumiałe przy takich prędkościach.

Jak na złość zapasowy 1043 dał na plecy - wyjąłem gada z szuflady, podłączyłem zasilanie, mrugnął kilkakrotnie wszystkimi diodami i odszedł sad
i nie bardzo mogę sobie pozwolić na dalsze testy...
Czyli zakup czegoś nowego, bo za płotem tupią panowie od światłowodu i to, co mi wystarczało na LTE raczej już mi nie wystarczy na łączu 900Mbps sad
Chyba, że ktoś z kolegów ma jakiegoś pomysła co jeszcze z WDR4300 mogę zrobić..

555

Masz r6220 za 90zł na allegro - jeden rdzeń ale 880MHz.

556

Chyba tym się skończy, chociaż może jak WAN będzie po kablu to wyniki będą bardziej sensowne.
Do tego chciałem postawić ten 1043 - podłączyć do niego hilinka i zobaczyć, czy kablowy WAN 4300 przenosi tyle, ile wydoli WAN LTE. Ale nie wyszło sad
Zastanawiam się nad Edge Router X - jest na niego wireguard i nawet nie musiałbym na OpenWRT flashować, tylko OpenWRT ma tę zaletę, że na (prawie) wszystkich ustrojstwach mam ten sam interfejs i nie muszę w mojej ułomnej pamięci grzebać "jak to się tu robi" wink

557

Oba te routery to zabytki, taka prawda. Szału nie ma i nie będzie.

Edgerouter X to ten sam procek co w R6220, tylko dwa core ma. Jak stock nie będzie zadowalający, to zawsze możesz wgrać openwrt i z głowy.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

558

Co dają dodatkowe pakiety które można instalować bo nic na ten temat nie ma w FAQ

559

Snafriozo napisał/a:

Co dają dodatkowe pakiety które można instalować bo nic na ten temat nie ma w FAQ

O co właściwie pytasz?

560 (edytowany przez Snafriozo 2019-12-08 18:02:58)

W FAQ pisze: Jak się instaluje pakiety?
Najpierw trzeba zaktualizować listę pakietów:

I teraz pytanie moje jest takie: jakie te pakiety są, czemu one służą i skąd je pobrać.
tam nie jest to w ogóle wytłumaczone z czym to się je i do czego to służy.

561

smile
Pobierasz pakiety jakie potrzebujesz np. Serwer nginx jak chcesz sobie serwer www uruchomić. Nikt nie będzie w faq opisywał wszystkich pakietów bo jest tego dużo,  się zmieniają itp. Opis można znaleźć na stronach OpenWrt.

562

Powinieneś raczej przenieść się do wątku dla początkujących.

Internet: JMDI (1000/200 Mbps) | Router: QNAP QHora-301W | NAS: QNAP TS-233 + 2 x WD RED PLUS 2TB

563

Królik napisał/a:

Oba te routery to zabytki, taka prawda. Szału nie ma i nie będzie.

Edgerouter X to ten sam procek co w R6220, tylko dwa core ma. Jak stock nie będzie zadowalający, to zawsze możesz wgrać openwrt i z głowy.

Posiadam ER-X w jednej ze swoich instalacji. Jestem zadowolony. Mialem problem z firmware 1.9, potem 2.08.
Powrót do lipcowego 1.10 (typ long term stable) rozwiązał sprawę.
Jako AP robi tam D6100. Sprawdza sie. Mozna kupić za 30-40 pln uzywka, ma AC 867mbps

564

Dyziek napisał/a:

Mozna kupić za 30-40 pln uzywka

Chyba coś pomyliłeś...

565

Snafriozo napisał/a:

W FAQ pisze: Jak się instaluje pakiety?
Najpierw trzeba zaktualizować listę pakietów:

I teraz pytanie moje jest takie: jakie te pakiety są, czemu one służą i skąd je pobrać.
tam nie jest to w ogóle wytłumaczone z czym to się je i do czego to służy.

opkg list

(po uprzedniej aktualizacji) daje listę dostępnych pakietów, to samo jest w luci wyświetlane. A czym jest dany pakiet to już szukasz w googlach, w chwili obecnej jest dostępnych pewnie z parę setek różnych pakietów.

Więcej: https://openwrt.org/packages/start

566

Camis napisał/a:
Dyziek napisał/a:

Mozna kupić za 30-40 pln uzywka

Chyba coś pomyliłeś...

D6100 kupilem za 30pln. W sieci. Serio. Uzywane, sprawne.
Niemniej, to nie o tym wątek. Nie będę więcej o tym stukał

567

Witam posiadam WDR3600 ( z przerobioną Flash na 16)   wgrałem OpenWrt 19.07 Luci ,chce np skonfigurować sieć robiąc  uci set wireless.@wifi-device[0].disabled=0      i dostaje    uci: Entry not found   ??  Jak temu zaradzić? 

Czy jak mam przerobioną flash to przy tym wydaniu staje się to całkiem bezużyteczne ?

568

Jeżeli zainstalowałeś moje to tak, a dlaczego - przeczytaj pierwszy post.

Zainstaluj z openwrt.org i nie z ath79 ale z ar71xx. To prawdopodobnie ostatnie wydanie na którym będziesz mógł to zrobić, chyba ze wprowadzą automatyczny podział pamięci jak było w ar71xx.

569

Cezary napisał/a:

Jeżeli zainstalowałeś moje to tak, a dlaczego - przeczytaj pierwszy post.

Zainstaluj z openwrt.org i nie z ath79 ale z ar71xx. To prawdopodobnie ostatnie wydanie na którym będziesz mógł to zrobić, chyba ze wprowadzą automatyczny podział pamięci jak było w ar71xx.

Zainstalowałem Twoje,   tzn już tą wielkość pamięci flash pomijam. (mogę z tego zrezygnować)
Ale aby korzystać z twojego obrazu, to musiał bym wrócić do poprzedniej kostki flash?
Tak aby konfiguracja sieci normalnie była wykonana?
Co musiał bym zrobić abym mógł korzystać z ath79?   Skoro jest dostępne dla wdr3600 to chyba się da?

570

No właśnie o kość chodzi. ath79 ma sztywny podział pamięci, więc jest zafiksowane na 8MB, nie zależnie od tego ile jej masz wlutowane. Czyli soft będzie widział tylko 8MB i w ostatnich 64KB masz mieć arta. Teraz masz art w ostatnich 64KB 16MB i z tego powodu nie wstaje radio bo nie ma danych kalibracyjnych.

Jak chcesz używać moje obrazu to po prostu wgraj swój art w partycję art przy pomocy mtd lub bootloadera.

571

Cezary napisał/a:

No właśnie o kość chodzi. ath79 ma sztywny podział pamięci, więc jest zafiksowane na 8MB, nie zależnie od tego ile jej masz wlutowane. Czyli soft będzie widział tylko 8MB i w ostatnich 64KB masz mieć arta. Teraz masz art w ostatnich 64KB 16MB i z tego powodu nie wstaje radio bo nie ma danych kalibracyjnych.

Jak chcesz używać moje obrazu to po prostu wgraj swój art w partycję art przy pomocy mtd lub bootloadera.

No to już rozumiem, a swój art jak wgram za pomocą botlodera (bo mtd niewiem jak) to nie wgra się znowu na koniec?

572

No właśnie masz tak wgrać żeby był na końcu 8MB a nie 16MB. Jak masz kopię arta to naprościej teraz z openwrt.
Odblokuj sobie arta przez mtd-rw: https://github.com/jclehner/mtd-rw (jest w pakietach) a później normalni mtd -r write /tmp/art /dev/mtdXXXX, że za XXXX podstaw sobie numer partycji z art  (do sprawdzenia w /proc/mtd)

573 (edytowany przez arek1194 2019-12-10 21:10:52)

Cezary napisał/a:

No właśnie masz tak wgrać żeby był na końcu 8MB a nie 16MB. Jak masz kopię arta to naprościej teraz z openwrt.
Odblokuj sobie arta przez mtd-rw: https://github.com/jclehner/mtd-rw (jest w pakietach) a później normalni mtd -r write /tmp/art /dev/mtdXXXX, że za XXXX podstaw sobie numer partycji z art  (do sprawdzenia w /proc/mtd)

Mam kopię arta i mam nawet gdzieś starą kostkę oryginalną 8MB -   A czy jeśli na tej kotce (16MB) ustawie art na końcu 8MB to wielkość po uruchomieniu będzie 8 czy 16 ?

Z góry dziękuje za wskazówki , przy czasie się tym zajmę.

574

Będzie 8 widoczne przy ath79, pisałem to już.

575

Prośba o dodanie tekstu do weblate, by go przetłumaczyć nieudana. 6 dni mija i zero odzewu ze strony forum openwrt. To tyle jeśli chodzi o support.