Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
@ gimbus109
Masz wymieniony flash na większy?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
@ gimbus109
Masz wymieniony flash na większy?
@gegu : good point ![]()
@gegu:
Oj durny ja ![]()
Ten router stoi "od wciąż" i na śmierć zapomniałem, że kiedyś mogłem wymienić na 16MB ![]()
Prawdopodobnie mam też uboot od pepe2k.
Dzięki, jest punkt zaczepienia, jeżeli tak jest to wystarczy w DTS-ie zmienić i będzie hulać.
Dam znać
EDIT:
Słusznie prawisz. Mam 16MB. Pamięć ludzka zawodną jest ![]()
Jeszcze raz dziękuję
Walki ciąg dalszy ![]()
- zmieniłem w DTS-ie położenie art i przekompilowałem obraz. Router wstaje, WiFi działa OK.
W logach nie ma błędów, partycje flasha ustawia poprawnie, na oko wszystko OK.
Ale transfer nadal beznadziejny - 1,92/6,95 (ciut wcześniej na 18.06 osiągnąłem 51/35).
Ustawienia software flow offloading nic nie zmieniają - raczej zrozumiałe przy takich prędkościach.
Jak na złość zapasowy 1043 dał na plecy - wyjąłem gada z szuflady, podłączyłem zasilanie, mrugnął kilkakrotnie wszystkimi diodami i odszedł ![]()
i nie bardzo mogę sobie pozwolić na dalsze testy...
Czyli zakup czegoś nowego, bo za płotem tupią panowie od światłowodu i to, co mi wystarczało na LTE raczej już mi nie wystarczy na łączu 900Mbps ![]()
Chyba, że ktoś z kolegów ma jakiegoś pomysła co jeszcze z WDR4300 mogę zrobić..
Masz r6220 za 90zł na allegro - jeden rdzeń ale 880MHz.
Chyba tym się skończy, chociaż może jak WAN będzie po kablu to wyniki będą bardziej sensowne.
Do tego chciałem postawić ten 1043 - podłączyć do niego hilinka i zobaczyć, czy kablowy WAN 4300 przenosi tyle, ile wydoli WAN LTE. Ale nie wyszło ![]()
Zastanawiam się nad Edge Router X - jest na niego wireguard i nawet nie musiałbym na OpenWRT flashować, tylko OpenWRT ma tę zaletę, że na (prawie) wszystkich ustrojstwach mam ten sam interfejs i nie muszę w mojej ułomnej pamięci grzebać "jak to się tu robi" ![]()
Oba te routery to zabytki, taka prawda. Szału nie ma i nie będzie.
Edgerouter X to ten sam procek co w R6220, tylko dwa core ma. Jak stock nie będzie zadowalający, to zawsze możesz wgrać openwrt i z głowy.
Co dają dodatkowe pakiety które można instalować bo nic na ten temat nie ma w FAQ
Co dają dodatkowe pakiety które można instalować bo nic na ten temat nie ma w FAQ
O co właściwie pytasz?
W FAQ pisze: Jak się instaluje pakiety?
Najpierw trzeba zaktualizować listę pakietów:
I teraz pytanie moje jest takie: jakie te pakiety są, czemu one służą i skąd je pobrać.
tam nie jest to w ogóle wytłumaczone z czym to się je i do czego to służy.
![]()
Pobierasz pakiety jakie potrzebujesz np. Serwer nginx jak chcesz sobie serwer www uruchomić. Nikt nie będzie w faq opisywał wszystkich pakietów bo jest tego dużo, się zmieniają itp. Opis można znaleźć na stronach OpenWrt.
Powinieneś raczej przenieść się do wątku dla początkujących.
Oba te routery to zabytki, taka prawda. Szału nie ma i nie będzie.
Edgerouter X to ten sam procek co w R6220, tylko dwa core ma. Jak stock nie będzie zadowalający, to zawsze możesz wgrać openwrt i z głowy.
Posiadam ER-X w jednej ze swoich instalacji. Jestem zadowolony. Mialem problem z firmware 1.9, potem 2.08.
Powrót do lipcowego 1.10 (typ long term stable) rozwiązał sprawę.
Jako AP robi tam D6100. Sprawdza sie. Mozna kupić za 30-40 pln uzywka, ma AC 867mbps
Mozna kupić za 30-40 pln uzywka
Chyba coś pomyliłeś...
W FAQ pisze: Jak się instaluje pakiety?
Najpierw trzeba zaktualizować listę pakietów:I teraz pytanie moje jest takie: jakie te pakiety są, czemu one służą i skąd je pobrać.
tam nie jest to w ogóle wytłumaczone z czym to się je i do czego to służy.
opkg list
(po uprzedniej aktualizacji) daje listę dostępnych pakietów, to samo jest w luci wyświetlane. A czym jest dany pakiet to już szukasz w googlach, w chwili obecnej jest dostępnych pewnie z parę setek różnych pakietów.
Więcej: https://openwrt.org/packages/start
Dyziek napisał/a:Mozna kupić za 30-40 pln uzywka
Chyba coś pomyliłeś...
D6100 kupilem za 30pln. W sieci. Serio. Uzywane, sprawne.
Niemniej, to nie o tym wątek. Nie będę więcej o tym stukał
Witam posiadam WDR3600 ( z przerobioną Flash na 16) wgrałem OpenWrt 19.07 Luci ,chce np skonfigurować sieć robiąc uci set wireless.@wifi-device[0].disabled=0 i dostaje uci: Entry not found ?? Jak temu zaradzić?
Czy jak mam przerobioną flash to przy tym wydaniu staje się to całkiem bezużyteczne ?
Jeżeli zainstalowałeś moje to tak, a dlaczego - przeczytaj pierwszy post.
Zainstaluj z openwrt.org i nie z ath79 ale z ar71xx. To prawdopodobnie ostatnie wydanie na którym będziesz mógł to zrobić, chyba ze wprowadzą automatyczny podział pamięci jak było w ar71xx.
Jeżeli zainstalowałeś moje to tak, a dlaczego - przeczytaj pierwszy post.
Zainstaluj z openwrt.org i nie z ath79 ale z ar71xx. To prawdopodobnie ostatnie wydanie na którym będziesz mógł to zrobić, chyba ze wprowadzą automatyczny podział pamięci jak było w ar71xx.
Zainstalowałem Twoje, tzn już tą wielkość pamięci flash pomijam. (mogę z tego zrezygnować)
Ale aby korzystać z twojego obrazu, to musiał bym wrócić do poprzedniej kostki flash?
Tak aby konfiguracja sieci normalnie była wykonana?
Co musiał bym zrobić abym mógł korzystać z ath79? Skoro jest dostępne dla wdr3600 to chyba się da?
No właśnie o kość chodzi. ath79 ma sztywny podział pamięci, więc jest zafiksowane na 8MB, nie zależnie od tego ile jej masz wlutowane. Czyli soft będzie widział tylko 8MB i w ostatnich 64KB masz mieć arta. Teraz masz art w ostatnich 64KB 16MB i z tego powodu nie wstaje radio bo nie ma danych kalibracyjnych.
Jak chcesz używać moje obrazu to po prostu wgraj swój art w partycję art przy pomocy mtd lub bootloadera.
No właśnie o kość chodzi. ath79 ma sztywny podział pamięci, więc jest zafiksowane na 8MB, nie zależnie od tego ile jej masz wlutowane. Czyli soft będzie widział tylko 8MB i w ostatnich 64KB masz mieć arta. Teraz masz art w ostatnich 64KB 16MB i z tego powodu nie wstaje radio bo nie ma danych kalibracyjnych.
Jak chcesz używać moje obrazu to po prostu wgraj swój art w partycję art przy pomocy mtd lub bootloadera.
No to już rozumiem, a swój art jak wgram za pomocą botlodera (bo mtd niewiem jak) to nie wgra się znowu na koniec?
No właśnie masz tak wgrać żeby był na końcu 8MB a nie 16MB. Jak masz kopię arta to naprościej teraz z openwrt.
Odblokuj sobie arta przez mtd-rw: https://github.com/jclehner/mtd-rw (jest w pakietach) a później normalni mtd -r write /tmp/art /dev/mtdXXXX, że za XXXX podstaw sobie numer partycji z art (do sprawdzenia w /proc/mtd)
No właśnie masz tak wgrać żeby był na końcu 8MB a nie 16MB. Jak masz kopię arta to naprościej teraz z openwrt.
Odblokuj sobie arta przez mtd-rw: https://github.com/jclehner/mtd-rw (jest w pakietach) a później normalni mtd -r write /tmp/art /dev/mtdXXXX, że za XXXX podstaw sobie numer partycji z art (do sprawdzenia w /proc/mtd)
Mam kopię arta i mam nawet gdzieś starą kostkę oryginalną 8MB - A czy jeśli na tej kotce (16MB) ustawie art na końcu 8MB to wielkość po uruchomieniu będzie 8 czy 16 ?
Z góry dziękuje za wskazówki , przy czasie się tym zajmę.
Będzie 8 widoczne przy ath79, pisałem to już.
Prośba o dodanie tekstu do weblate, by go przetłumaczyć nieudana. 6 dni mija i zero odzewu ze strony forum openwrt. To tyle jeśli chodzi o support.
Strony Poprzednia 1 … 21 22 23 24 25 … 52 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 19.07
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc