Temat: Kilka pytań odnośnie Xiaomi 3G, OpenWRT, Breed i Bandwidth Usage

Najprawdopodobniej w poniedziałek przyjdzie do mnie ten router i zbieram wszystkie informacje jakie mi będą potrzebne do wgrania OpenWRT, stąd kilka pytań.

1. Jak najlepiej zainstalować OpenWRT, jeżeli chcę również zainstalować Breeda? Uzyskanie dostępu SSH -> instalacja Breeda na stockowym firmware -> instalacja przygotowanego obrazu OpenWRT przez Breeda, czy jakoś inaczej?
2. W temacie "Weekend z Xiaomi Mi Router 3G" można znaleźć posty o problemach ze stabilnością WiFi, czy coś się zmieniło od tego czasu? Lepiej zainstalować wersje stabilną, czy deweloperską jeżeli zależy mi na WiFi? Wolałbym stabilną wersję, ale jeżeli na snapshotach WiFi chodzi lepiej, to zainstaluję snapshota.
3. W związku z powyższym, czy jeżeli zainstaluje snapshota, to czy przy każdej aktualizacji do nowszego snapshota muszę ustawiać router od nowa, czy mogę zachować ustawienia i nie będzie problemów?
4. Aktualnie mam TP-Linka 1043NDv1 z Gargoylem, chciałbym zachować i przenieść na Xiaomi Bandwidth Usage. Na co przenieść (nlbwmon, czy coś innego? Zależy mi na dostępie do tego przez LuCi) i jak to zrobić? Gargoyle umożliwia eksport tych danych w formacie CSV.

Dzięki za pomoc.

2

Odp: Kilka pytań odnośnie Xiaomi 3G, OpenWRT, Breed i Bandwidth Usage

1. Uzyskanie ssh, zainstalowanie openwrt, zainstalowanie breeda.
2. Widziałeś z którego roku jest tamten wątek? Tak, zmieniło się na lepsze, choć u niektórych nadal pojawiają się problemy
3. Nie instaluj wersji rozwojowej. Ona nie jest dla Ciebie.
4. Te dane nie są w żaden sposób kompatybilne. Nie przeniesiesz tego ot tak sobie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Jako, że trochę walczyłem z tym sprzętem to podpowiem, że:
1. łatkę ssh dla Twojego egzmeplarza oczywiście wiesz, skąd wziąć? czy nie? i hasło?
2. Najpierw soft oryginalny developerski, potem wgrywasz ssh, potem breed.

Przy czym, jeśli chcesz wgrać openwrt, czy gargoyle, to breed nie jest niezbędny. Możesz zainstalować poprzez wrzucenie plików do /tmp . Ja to zrobiłem WinSCP i potem telnetem.

Nie wiem, ile wiesz, więc pisze ogólnie, jak coś będzie niejasne to pytaj.

4

Wiem, jak uzyskać dostęp, trochę miałem zabawy ze stroną bo nie chciała się ładować, ale w końcu się udało. Dzięki za pomoc smile

Zamiast OpenWRT wgrałem Gargoyle, co do Bandwidth Usage próbowałem przenieść dane z /usr/data/bwmon z jednego routera na drugi (wyłączając wcześniej usługę), ale nie udało się. Jak dostać się do Breeda?

5

Przytrzymaj reset podczas włączenia zasilania i się dostaniesz do breeda.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.