Temat: Huawei B315s ruter z openwart
Witam jak podłączyć Huawei B315s z tp_linkiem tak aby tp-link był głównym ruterem , chodzi mi o przypisywanie adresów do urządzeń ,a b315s dawał tylko internet do tp-linka?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Huawei B315s ruter z openwart
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Witam jak podłączyć Huawei B315s z tp_linkiem tak aby tp-link był głównym ruterem , chodzi mi o przypisywanie adresów do urządzeń ,a b315s dawał tylko internet do tp-linka?
Normalnie kablem do wanu, tylko że jeżeli b315 ma adres 192.168.1.1 to zmień sobie adres na lanie tplinka na 192.168.2.1.
ma adresacje 192.168.8.1 , czyli musi być w tej samej adresaci co tpelink
Nie, ma być w innej. Zostaw tak jak jest. Po prostu podłącz kablem huawei z lanu pod wan tplinka.
to jeszcze jedno pytanie jak ustawić wan na tp-linku
Domyślnie jest ustawiony na dhcp. Jeżeli masz domyślną konfigurację to nic więcej nie musisz zrobić.
Ok
Wszystko działa dziękuje
Pewnie chodzi o to , żeby Tp-link dostał IP sieci ,a nie IP z B315....
Do tego trzeba mieć Firmware z Bridge Mode. Pomysł stąd: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t … 45#p577357
Właśnie to testuje i działa.
MiG25 jak to wgrać ?
Tak ( wg Part A)
https://mybroadband.co.za/forum/threads … de.899034/
Tylko Firmware wziasc ten DNA.
No i trzeba pamietac ze standardowo haslo to tego FW to admin/1234
Czołem Panowie.
Też potrzebuję podłączyć router z openwrt (w moim przypadku nexx2030f) jako główny router przyznający DHCP dostępny z zewnątrz a b315 żeby tylko dawał internet. Do tej pory używałem nexx2030 z modemem hilink 3372s-153 ale padło złącze usb w nexx i nie ma jak podłączyć modemu. Chociaż taka konfiguracja słabo działała na wiosce a b315 jakoś dobrze sobie radzi sam. Zależy mi żeby nexx był głównym routerem ponieważ mam na nim openwrt i zainstalowany zerotier oraz mogę ustawiać stałe adresy IP dla urządzeń, jednym słowem posiada duże możliwości czego b315 nie ma.
Przeczytałem posty kolegów z tej strony forum, ale linki które były zamieszczone już pogasły. Czy może ktoś coś wie jak zmienić oprogramowanie w b315 żeby uruchomić bridge mode co jak rozumie rozwiązało by moje kłopoty ?
Pozdrawiam
Szybciej uzyskasz odpowiedź na forum bez-kabli.pl odnośnie softu dla b315.
Tryb bridge mode da Ci tylko to ,że to Nexx "otrzyma adres IP" od dostawcy ,a bez trybu bridge to B315 go otrzymuje.
Ale to ,że go otrzymuje nie znaczy ,że już teraz ma to nie działać , Po prostu będzie dołożony jeden NAT przez B315 , ale internet normalnie powinieneś mieć.
W B315 był jakiś jeden fiśnki fw , który miał tą możliwość , dawno temu sam go właśnie po to wgrywałem , no ale nikt już nie pamięta/ nie ma tak starych plików...
FW z bridge dla B315, to np. 21.316.01.01.182
Dziękuję za pomoc.
B315 jest bardzo fajnym routerem. Działa bardzo sprawnie. Spróbuję zmienić soft na taki z bridgem.
Nexx3020f niestety nie przetrwał próby czasu. Najpierw wysiadło gniazdo USB, po zlutowaniu podziałał jeszcze tydzień i całkiem nie ma z nim kontaktu.
Poszedłem więc dalej i znalazłem model GL-SFT1200 na aliexpress. W tej samej cenie co na ali był również na amazonie i tam go zakupiłem (przyszedł na drugi dzień do paczkomatu). I ten sprzęt jest juz na openWRT, można go obsługiwać i poprzez konsolę jak również posiada 2 interfejsy - Luci oraz swój własny GL-inet. Bez problemu łączy się z modemem. Zainstalowałem Zerotier i też wszystko śmiga
Jestem pod wrażeniem tego urządzonka.
Jeszcze tylko się zastanawiam czy modem USB wpinać bezpośrednio do gniazda USB routera czy poprzez hub USB aktywny żeby nie przeciążać gniazda w routerze (usb2.0) i dać mu trochę luzu ? - to jeszcze nie daje mi spokoju.
Jest na forku openwrt zrobionym przez glinet, opewrt nic z tym nie ma wspólnego bo cpu które tam oficjalnie nie ma wsparcia. Więc jesteś skazany na wersje którą oni dostarczają. GL-iNet ma w swojej ofercie inne modele które normalnie są wspierane oficjalnie przez OepnWrt, no ale wybrałeś taki a nie inny model.
O dzięki za info. A można prosić o podanie tych modeli wspieranych przez OpenWRT ? Zapiszę sobie na przyszłość jak przyjdzie zmienić router ![]()
Jeżeli chcesz ogólną listę to https://openwrt.org/toh/start
Jeżeli chcesz tych od gl.inetu to wpisz tam w brand gl.inet: https://openwrt.org/toh/start?toh.filter.brand=gl.inet
DZIĘKUJĘ !
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Huawei B315s ruter z openwart
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc