1

Temat: TPLink WDR3600

Witam,
Posiadam 2 Routery takie jak w temacie i zainstalowany na obydwu jest Gargoyle v1.10
Jeden w domu drugi w pracy.
Do wczoraj chodziło wszystko ok, dzis po przyjściu do pracy zauważyłem ze router co chwile się restartuje, tzn: restart podniesie sie zapalą kontrolki widac wifi można się zalogować, 1, 1,5 min i ponowny restart, myślałem ze zasilacz lub coś, ale podmieniłem na jakiś Asus by internet był i tyle.

Wróciłem do domu i okazuje się ze sytuacja identyczna, router sie podniesie chwile pochodzi i restart i tak w kólko...
Dodam ze routery zachowują się tak tylko gdy mają wpięty WAN w 1 przyadku DSL, w drugim Modem USB play.
Po odpięciu dostępu do internetu jest brak restartów

Co można sprawdzić, jakiś włam?

2

Odp: TPLink WDR3600

Nasz źle czas  ustawiony? Uruchom go bez kabla, ustaw ręcznie czas i podepnij kabel.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Czas ustawiony poprawnie Godzina jak i Data

4

Jeżeli jesteś pewien że masz poprawny czas to usuń zawartość katalogu /usr/data/ - stracisz dane o transferze i go zresetuj.

5

Tak to wyglada na tą chwile:
https://ifotos.pl/zobacz/CzasJPG_qspqwpp.jpg

6

Ok, skasowanie plików uzdrowiło router, a czemu nagle zrobił się ten sam problem na 2 routerach w 2 róznych miejscach?
Oraz pytanie Gargoyle lepszy czy może lepiej wrzucić OpenWRT ?

7

Złe pytanie. Gargoyle to inne gui, bardziej przyjazne dla zwykłego użytkownika, z wieloma rzeczami już zrobionymi. W openwrt robisz wszystko sam.

8

a Gargoyle jest rozwijane/aktualizowane?
a czy Tomato można wrzucic na TpLink?

9

- cały czas
- nie, tomato nie wspiera takich urządzeń

10

Hmm, tylko widze ze po aktualizacji do wersji 1.11 jest mniej miejsca na dodatki ( OpenVPN juz niestety nie wejdzie) przy 1.10 wchodziło.

11

Tak, ponieważ 1.10 to wersja sprzed 4 lat, a obecna znacznie się rozrosła. Zrób extroota.

12

Dzień dobry,

pozwalam sobie podpiąć się pod temat - nie znalazłem na forum informacji...

Aktualnie na WDR3600 mam Gargoyle 1.9.2, chcę zaktualizować oprogramowanie.
W wyszukiwarce pokazuje mi dla tego modelu wersję 1.11.0.5.

Ale w opisie oprogramowania jest uwaga, że "Gargoyle w wersji 1.11 nie należy używać z routerami wyposażonymi w 32MB (lub mniej) pamięci RAM". Stąd moja wątpliwość.

Jeśli nie korzystam z żadnych dodatków/skórek itp, to czy mogę wgrać to najnowsze oprogramowanie czy muszę ograniczyć się do 1.10?

13

Akurat wdr3600 ma 128MB ramu... wgrywaj, bez zachowania konfiguracji i nie wgrywaj potem backupu ze starej wersji. Skonfiguruj ręcznie od początku.

14

Dzięki za informację,

W jakimś tam temacie znalazłem, że ma 8 MB, no i w tym wątku jest info o braku miejsca przy instalacji 1.11...
To mnie zmyliło.

Ale sprawdziłem w domu i faktycznie jest 128 MB, oprogramowanie zaktualizowane.

15

8MB  to ma pamięci flash. Na jakiś czas jeszcze wystarczy.