1

Temat: Xiaomi 3G router + padavan vs ASUS

Przez kilka dni miałem na testy router ASUSa (RT-AC58U) który obsługuje wszystko na czym mi zależy, czyli:
- obsługa drukarki HP LaserJet 1018
- obsługa urządzenia wielofunkcyjnego HP PSC1215 (interesuje mnie użycie tylko jako skaner)
- możliwość postawienia serwera OpenVPN
- możliwość pracy jako klient OpenVPN (poprzez wgranie pliku *.ovpn)

Jednak ktoś znajomy "rzucił hasło", że po co przepłacać za ASUSa, jak można to samo osiągnąć na sporo tańszym Xiaomi 3G router. Pomijam tutaj kwestię ilości portów LAN (na korzyść ASUSa - ale nie o tym tutaj chciałem napisać).

Mając na testy ASUSa, pobrałem z ich strony pliczek "printer" który to dał mi możliwość zainstalowania drukarki i skanera - wszystko działało prawidłowo.

Teraz na kilka dni pożyczyłem Xiaomi z padavanem. Jak tutaj dodać moją drukarkę i "skaner" (de facto urządzenie wielofunkcyjne) w padavanie? O ile z HP1018 nie ma problemu, bo zrobiłem to dokładnie tak samo jak dla ASUSa, czyli używając tego asusowego programiku "printer", to dla HP 1215 już się tak nie da, ten programik nic nie wykrywa.
Można więc ten skaner dodać jakoś ręcznie?

Kolejna rzecz to praca jako klient OpenVPN. W ASUSie podpinam plik *.ovpn i wszystko działa. Na padavanie muszę skonfigurować to ręcznie - tylko jak? Jest ktoś w stanie pomóc?