1 (edytowany przez Davidson 2019-03-07 14:47:28)

Temat: Archer C7 V5 słabe transfery po wifi 5ghz | stock bricked

Witajcie,
ostatnio zmieniłem mojego poczciwego 1043v2 na Archera C7 V5 tylko po to żeby mieć dostęp do całego łącza jakim dysponuje tj.150Mb/s , dodam że będąc połączonym do Horizona z UPC bez problemu osiągam 150Mb/s na speedteście przez sieć 5Ghz.

Wracając do tematu... kupiłem router i pierwsze co to wrzuciłem na niego Gargoyle więc nawet nie sprawdziłem jaki przesył jest na stocku, natomiast pod Gargoylem jest to ok. 60-70Mb/s na sieci 2,4Ghz, a na 5Ghz ok. 70-75Mb/s (pasmo czyste, szerokość 80Mhz, AC włączone) testowałem różne ustawienia kanałów i szerokości i zero poprawy - moim zdaniem jest coś nie tak i to chyba problem softu. Po kablu oczywiście leci pełne 150Mb/s.

Dla testu wrzuciłem czyste OpenWRT z Luci w najnowszej wersji 18.06 i sprawa ma się tak samo.
Co najgorsze chciałem powrócić do stocka i w ogóle nie przyjmuje softu, próbowałem wgrać przez tftpd, niby się wgrywa ale po restarcie nadal jest Gargoyle, próbowałem także przez wrzucenie stocka do tmp i zainstalowanie go przez SSH poleceniem sysupdate, to router umarł - świeciła tylko dioda power i zero reakcji. Pomogło wrzucenie Gargoyle przez tftpd, dopiero wtedy wstał.

Ma ktoś jakieś pomysły na powrót do stocka lub poprawe prędkości na Gargoyle/OpenWRT ?

2

Odp: Archer C7 V5 słabe transfery po wifi 5ghz | stock bricked

A jakie stockowe firware wgrywałeś skąd je masz?

3

kiko80 napisał/a:

A jakie stockowe firware wgrywałeś skąd je masz?

Pobierałem ze strony tplinka, coś zrobiłem źle?

4

Tak bo musisz wgrać stockowe firmware bez bootloadera, lub ewentualnie programator i wgranie do kości pamięci dumpa

5

kiko80 napisał/a:

Tak bo musisz wgrać stockowe firmware bez bootloadera, lub ewentualnie programator i wgranie do kości pamięci dumpa

Da się jakoś wywalić ten bootloader z tego pliku?

6

Może Cezary będzie wiedział coś na ten temat

7

dd if=orig.bin of=tplink.bin skip=257 bs=512

te polecenie nie służy czasem do tego?

8

Uwaga, spróbowałem jeszcze raz przez tftpd i tym razem poszło. Wgrał się stock i po wifi osiągam pełne 150Mb/s.
Coś jest nie tak z tym OpenWRT.

9

A na ile się linkował klient? Powinno iść tak samo na OpenWrt jak na stocku.

10

Linkował się na 866Mb/s

11 (edytowany przez darekkkk 2019-03-07 17:18:50)

Davidson napisał/a:

moim zdaniem jest coś nie tak i to chyba problem softu. Po kablu oczywiście leci pełne 150Mb/s.

Mam podobne zdanie i doświadczenie (nexx wt3020 i 2,4 GHz) - wifi pod najnowszymi Openwrt i Gargoyle jest po prostu kiepskie (w sensie mizernych prędkości).

12

A zgłosiłeś to na bugs.openwrt.org?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.