Temat: Netgear R6220

Cześć

Próbowałem wgrać do tego routera oprogramowanie wyszukane w wyszukiwarce firmware na eko, dwa pliki rootfs.bin oraz kernel.bin zgodnie z instrukcją:

Installation through telnet:
- Copy kernel.bin and rootfs.bin to a USB flash disk, plug to usb port
  on the router.
- Enable telnet with link: http://192.168.1.1/setup.cgi?todo=debug
  (login if required, default: admin password)
- You will see "Debug Enabled!"
- Telnet 192.168.1.1 and login with "root"
- ls /mnt/shares/ to find out path of your USB disk. 'myUdisk' for
  example.
- cd /mnt/shares/myUdisk
- mtd_write write rootfs.bin Rootfs
- mtd_write write kernel.bin Kernel
- reboot

Jedyne co to adres oryginalny router był 10.0.0.1 Według mnie wszystko wgrało się poprawnie nie było żadnego błędu, lecz po restarcie nie można połączyć się z urządzeniem. Router nie odpowiada na ping dla 192.168.1.1, 192.168.0.1 oraz 10.0.0.1. Świeci się tylko dioda od zasilania. A jak zostanie podłączony kabel to dioda od LANa miga tak jakby pakiety LAN działał poprawnie. Pomimo braku pingów próbowałem wgrywania przez tftp2 zgodnie z tym opisem:

https://kb.netgear.com/19841/Reinstall- … overy-tool

ale brak rezultatu. Macie jakiś pomysł co mogło pójść nie tak i jak to można naprawić ? Dlaczego nie działa LAN ? Uszkodzone oprogramowanie z tego co wyczytałem sygnalizowane jest diodą od USB. Jeszcze jedno próbowałem również różnego rodzaju resetów i jedyne co udało się osiągnąć to migające na przemian dwie diody  Internet oraz WIFI.

Dziękuje z góry wszystkim za odpowiedz.

2

Odp: Netgear R6220

Cóż pozostaje kabelek konsolowy. Możesz jeszcze spróbować tego.

Debricking / back to stock firmware
→ generic.debrick

Debricking of the R6220 can be done by using the tool nmrpflash tool. See details over here: https://github.com/jclehner/nmrpflash

This tool can also be used to go back to stock firmware.

ale nie wiem czy tu też nie jest potrzebny kabel konsolowy.

3

Nie będzie. Bootloader po starcie sprawdza czy ktoś chce flashować a dopiero potem startuje dalej. Odpalasz aplikację i dopiero włączasz router.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

4

Niestety ale wygląda na to że router padł na dobre, ponieważ sprawdziłem jeszcze jedną rzecz którą wyczytałem w necie a mianowicie uruchomić na kompie ping do router

ping 192.168.1.1 -t 
 ping 192.168.0.1 -t 
 ping 10.0.0.1 -t 

oraz uruchomić urządzenie które podczas startu powinno odpowiedzieć na parę pingów lecz niestety nie było żadnej odpowiedzi.

steel_rat wspominasz o kabelku i zapewne programowaniu bezpośrednio pamięci, proszę podeślij jakiś opis jak możesz ja nie mogę nic znaleźć.
Dziękuje za odpowiedzi.

5

próbowałeś wogóle uruchomić nmrpflash i włączyć router?

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

6

Dziękuje wszystkim za zainteresowanie. Finał jest taki że wszystko pięknie działa. Kluczem była podpowiedź batorencjusz

próbowałeś w ogóle uruchomić nmrpflash i włączyć router?

Wczoraj za szybko się poddałem. Powinno wyglądać to tak. Wyłączamy router i wydajemy komendę w cmd 

nmrpflash.exe -i net1 -f R6220.img

jak pojawi się:

Advertising NMRP server on net1 ... \

włączamy ruter i czekamy (nawet jak pojawi się komunikat że brak odpowiedzi z rutera) aż oprogramowanie zostanie wgrane, musi pojawi się taki komunikat:

Remote finished. Closing connection.
Reboot your device now.

I cieszymy się z uratowanego router i wgranym oprogramowaniem.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za pomoc.

7

Dzięki waszym wpisom udało mi się odratować mój nowy nabytek. Dwa dni się męczyłem, aż trafiłem na ten wątek. Jedną uwagę mam do

U mnie było:

net0

Co mamy u siebie sprawdzamy poleceniem:

nmrpflash.exe -L

8

Proponuje zmienic temat na "ratowanie r6220" lub cos podobnego, aby inne osoby z podobnym problemem mogly latwiej odnalezc ten watek.

9

Na stornie OpenWrt są opisy jak wrócić do oryginalnego oprogramowania https://openwrt.org/toh/netgear/netgear_r6220 szukać sekcji Debricking / back to stock firmware
tutaj opis jak wykonać https://github.com/jclehner/nmrpflash
tutaj release do pobrania https://github.com/jclehner/nmrpflash/releases

NETGEAR r6220: link --> tworzenie buildu
NETGEAR r6220: link --> przywracanie oryginalnego oprogramowania za pomocą nmrpflash
NETGERA r6220: link --> sterownik mt76

10

Peet napisał/a:

Dzięki waszym wpisom udało mi się odratować mój nowy nabytek. Dwa dni się męczyłem, aż trafiłem na ten wątek. Jedną uwagę mam do

U mnie było:

net0

nmrpflash.exe -L

Mam podobną sytuację.
Gdzie umieścić plik R6220.img żeby go nmrpflash widział?
Jak robię jak w opisie powyżej dostaje info "Error accessing file".

11

Gdzie chcesz. I tak możesz podać pełną ścieżkę do pliku.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

12

horus napisał/a:
Peet napisał/a:

U mnie było:

net0

nmrpflash.exe -L

Mam podobną sytuację.

Witam,
Mam ten sam problem i wyskakuje mi "Error accessing file". Możecie poradzić co zrobić dalej?

13 (edytowany przez horus 2020-04-08 15:02:35)

sanchez2104 napisał/a:
horus napisał/a:
Peet napisał/a:

U mnie było:

net0

nmrpflash.exe -L

Mam podobną sytuację.

Witam,
Mam ten sam problem i wyskakuje mi "Error accessing file". Możecie poradzić co zrobić dalej?

Utwórz folder o nazwie np. "plik" na najwyższym poziomie dysku "C" do niego  wrzuć  soft
i w cmd wpisz komędę: nmrpflash.exe -i net1 -f c:\plik\R6220.img

14 (edytowany przez horus 2020-04-08 15:04:08)

Mi natomiast pojawia się teraz komunikat "Timeout while waiting for ACK(0)/OACK"

A na drugim R6220 mam dziwny efekt. Ruter poprawnie zaktualizowany do Gargoyle Cezarego nie może uzyskać dzierżawy adresu IP po DHCP z modemu UPC. Gdy podłączę go przez TP-linka z Gargoyle adres uzyskuje bez problemu. Ten sam TP-link adres z modemu UPC uzyskuje bez problemu.

O co może mu chodzić?

15

Mi natomiast pojawia się teraz komunikat "Timeout while waiting for ACK(0)/OACK"

najpierw uruchom nrmpflash potem włącz router powinno sie udać jesli przewód na 100% masz sprawny

Co do upcy, podmień tplinka na r6220 nastepnie wyłącz na chwile modem z upcy i włącz go spowrotem. Opcjonalnie sklonuj sobie maca na wan z tplinka powinno sprawę rozwiązac.
Wrazie dalszych problemów dzwoń do boa UPC

Zyxel T56 /|\ TL Wdr3600 /|\ TL wdr4300 /|\ MiR 3g /|\ ubi Rocket, nb, pb, ns, loco /|\ Netgear R6220 /|\ xiaomi AC2350 /|\ TL c6 v3 /|\ TL 1043 v1 v2 v4 /|\ dn2800mt , N100 /|\  TL DS-P-7001-04/08 /|\ TL SX3016F i kupa innego sprzętu

16

Modemy upc potrafią zapamiętać mac adres ostatnie urządzenia. I trzeba je "zresetować" jak to batorencjusz napisał.

17

Dałem trochę odpocząć modemowi i po powtórnym podłączeniu ruter dostał adres smile

Wielkie dzięki Panowie za rady.

18

Nie mogę wrócić do oryginału cały czas mam odpowiedź FATAL Bad memory block

19

Co wyświetla Bad memory block? nmrpflash?

20 (edytowany przez lary504 2020-04-11 21:30:34)

tak
Router jest na net 2
Dostaję odpowiedź
Advertising NMRP server on net2 ... \FATAL Bad Memory Block.

21

To wygląda na jakiś problem z winpcapem. Ponieważ windows nie jest moją najlepszą stroną, to standardowo - przeinstaluj nmrpflash lub uruchom sobie linuxa live i na nim to zrób.

22

Da radę z luci wrócić na ofw czy tylko nmrp?

23

Z luci nie. Nie ten format pliku.

24 (edytowany przez zdybi 2022-09-08 14:20:35)

Witam, posiadam router Netgear R6220, wgrane Gargoyle 1.12. router działał bardzo dobrze od ok. 2 lat. Ostatnio pojawił się następujący komunikat:

"Pamięć flash routera jest zapełniona (zamontowania w trybie tylko do odczytu) lub tymczasowo wykorzystywana jest pamięć RAM. Router nie będzie działać poprawnie lub powróci do stanu poprzedniego po ponownym uruchomieniu. Przywróć domyślną konfigurację lub wgraj nowe oprogramowanie (bez zachowania ustawień)."

Próbowałem ponownie wgrać najnowsze Gargoyle (1.13), cały proces niby przeszedł ok, jednak po restarcie jest poprzednia wersja (1.12) a router przywrócony do ustawień domyślnych.

Router można konfigurować, ustawić wifi, lan itp. wszystko działa ok, aż do restartu - po restarcie znowu ustawienia domyślne.

Ma ktoś problem co z tym zrobić?

25

Wgraj oprogramowanie jeszcze raz, bez zachowywania konfiguracji. Najlepiej przy pomocy https://github.com/jclehner/nmrpflash żeby sobie zrobił system plików na flash jeszcze raz. Może powoli zaczyna Ci już flash się psuć.