1 (edytowany przez alvaro 2019-02-03 17:02:03)

Temat: TP-Link MR3420 i instalacja Domoticza

Cześć! Witam Wszystkich smile Pierwszy raz na tym forum ale sobie czasu byłem dość aktywny na openrouter i chyba kojarzę stamtąd kolegę Obsego - także pozdrawiam smile

Dostałem po spadku router jak powyżej, zainstalowałem Gargoile (gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-factory), zrobiłem exroota. Zgodnie ze stronką https://openwrt.org/docs/guide-user/ser … n/domoticz

root@Gargoyle:~# opkg update
Downloading package list for attitude_adjustment source...
Package list for attitude_adjustment downloaded successfully.

Downloading package list for eko1 source...
Package list for eko1 downloaded successfully.

Downloading package list for gargoylepl_packages source...
Package list for gargoylepl_packages downloaded successfully.

root@Gargoyle:~# opkg install domoticz
ERROR: No package named domoticz found, try updating your package lists

No i napotkałem taki problem. Ktoś coś pomoże?

2

Odp: TP-Link MR3420 i instalacja Domoticza

Zainstalowałeś super stare gargoyle/openwrt dla którego domoticza jeszcze nie było. Zainstaluj aktualne openwrt, zrób extroota, zainstaluj domoticza.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez alvaro 2019-02-03 22:58:09)

Z tego co się orientuję to nie wejdzie na ten sprzęt openwrt CC z Gargulcem, bo jest za mało miejsca. Da radę zainstalować openwrt, zrobić extroota i wtedy doinstalować Gargulca i domoticza?

Jakiś poradnik, bo w gołym openwrt nigdy nie pracowałem, aczkolwiek putty mam i parę komend znam?!
Którą wersję openwrt zainstalować do MR3420 v2.3, robić to przez Gargulca i aktualizacja softu?

4 (edytowany przez 9tysiecy 2019-02-04 00:12:37)

Zainstaluj OpenWrt 18.06 i zrób extroota. Gargoyle nie da się doinstalować do czystego OpenWrt.

5 (edytowany przez alvaro 2019-02-04 00:37:12)

Kurcze, nie chce mi się bawić potem 2 dni w ustawianie routera, czytanie wszystkich fakjów, milion pytań na forum, instalację pakietów, żeby wykrywał usb etc.... Nie da się jakoś tego Domoticza doinstalować do tej starej wersji gargulca?

6

Nie. Do tak starej wersji nie ma po prostu pakietu (ani nie jest ona w żaden sposób wspierana). Zainstaluj czyste openwrt lub zmień router.

7

Cezary, a te nowsze openwrt są jakoś naszpikowane jakimś "wsadem" żeby wszystkiego nie trzeba było instalować od początku (obsługa usb itp.)? Jest jakiś zwarty i w miarę prosty tutek jak ustawić podstawowe funkcje, IP itd.?

8 (edytowany przez 9tysiecy 2019-02-04 08:12:18)

Z tego co wiem nie trzeba nic instalować żeby było USB, więc nie wiem w czym problem. Jak zrobisz extroot to zainstaluj sobie Luci.

opkg install luci-ssl-openssl libuhttpd-openssl
Co i jak się konfiguruje masz na eko.one.pl, wystarczy chcieć. A konfiguracja podstawowych rzeczy jest bardzo prosta.

9

W obrazach (moich) dla 4MB jest usb-storage i tylko f2fs więc na nim robisz extroota (http://eko.one.pl/?p=openwrt-externalro … penwrt1806). A dalej wg poradników, co potrzebujesz.

10

Można trochę od d.. strony. -Wymieniasz flash na większy 16M np W25Q128FVSG, instalujesz U-Boot_1.1.4 i firmware  TL-WR842ND V2

GL.iNet GL-MT6000, Xiaomi AX3000T,  ZTE MF286D
Pozdrawiam Andrzej

11

To już lepiej kupić netgeara 6220 za 99zł niż tak kombinować.

12

Jak ktoś ma pamięć za parę zł i lubi dłubać, buduje inteligentny dom zamiast zlecić profesjonalnej firmie to dla satysfakcji i nauki.

Pozdrawiam Andrzej

13 (edytowany przez alvaro 2019-02-04 17:48:00)

ansu napisał/a:

Jak ktoś ma pamięć za parę zł i lubi dłubać, buduje inteligentny dom zamiast zlecić profesjonalnej firmie to dla satysfakcji i nauki.

Dokładnie tak. Patrzyłem na ali można kupić taka pamięć za 0,67$. Programator mam jakiś w domu (używałem do Sonoffów)
CP2102 z napięciami 3V3 i 5V - nada się to do tego?

Zrobiłem zdjęcie płytki i tam pare pytań:
https://www.dropbox.com/s/jj3f18lzftjmq … 2.JPG?dl=0

14 (edytowany przez ansu 2019-02-04 18:05:17)

Zaprogramować i podmienić. Poszukaj na tym forum wszystko jest. Flash mod i RAM mod
To RAM możesz dwa razy większy przy okazji np. na HY5DU121622DTP-D43 DDR64M

Pozdrawiam Andrzej

15 (edytowany przez marcin19883 2019-02-05 19:35:02)

Będę mieć niedługo TP-Link MR-3420 V5. Na stronce widzę tylko plik squashfs-sysupgrade. Mam go tak poprostu zainstalować na oryginalny FW z poziomu systemu? Znalazłem drugi plik Recovery. Mam go najpierw zainstalować, czy on służy tylko do powrotu na oryginalny FW?

16

Źle widzisz, tak się instaluje: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 4e6dd53658

A tak swoją drogą - tam naprawdę są bardzo kiepskie sterowniki od wifi.

17

A tak swoją drogą - tam naprawdę są bardzo kiepskie sterowniki od wifi.

Ok rozumiem. Na szczęście udało mi się anulować zamówienie. Myślałem, że przez rok coś naprawili.

18

Cezary, a jak ewentualnie widzisz instalację tego gołego openwrt i extroota... jakie pakiety zainstalować oprócz domoticza? Potrzebuję usb + ewentualnie w przyszłości serwer FTP... pojdzie na tych 4MB?

Rozumiem że instaluję OpenWrt 18.06 ar71xx
http://downloads.openwrt.org/releases/1 … ts/ar71xx/
Skąd to pobrać?
Masz jakiś poradnik jak dla zielonych jak co ustawić w których plikach? Sieć wifi, niekoniecznie na WANie tylko żeby sprzęt był jako AP

19

A to czytałeś? http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfiguracja tytuł sam za siebie mówi.

Dostałeś już odpowiedź w 9 poście. Instaluj ode mnie, zrób extroota i jedziesz dalej co tam potrzebujesz do szczęścia.

20

Podepne sie pod temat bo router ten sam, temat trochę inny, jak cos prosze przenieść.

Mam problem z wgraniem na Tplink mr 3420 v2, najnowszego LEDE 17.01 z GUI
3.16.9 Build 141024 Rel.60908n
Wersja sprzętowa:   
MR3420 v2 00000000

sciagam  obraz factory

mifi-17.01-snapshot-r3925-79c8f2f50b-tl-mr3420-v2-squashfs-factory.bin

wybieram aktualizacja firmware, wybieram plik , klikam dalej i taki komunikat - Wybierz plik z aktualizacją!
dodam ze plik jest wybrany, gdy wybieram firmaware tplinka od razu rusza flashowanie.

21 (edytowany przez 9tysiecy 2019-02-05 23:49:20)

Nazwe skróć na cokolwiek np. x z rozszerzeniem bin

22

Dzieki poszło, teraz mam lede 17.01  z easyconfig. Moge teraz dograc pakiet openVPN  ? przez polecenia w putty?

23

Nie, nie zmieści się.

Wgraj czysty obraz openwrt bez niczego, zrób extroota i dopiero dalej rób co tam potrzebujesz.

24

Zapewne musi byc aktywny HUB aby podlaczyc pendrive i modem LTE ? a pozniej zrobic exroot ?

25

Tak, hub z własnym zasilaniem był by wskazany.