1

Temat: Asterisk13 na LEDE i miniPC x86

Koledzy smile

Walczę i walczę, bo muszę uruchomić centralkę w fimie,

Większosc juz zrobiłem, konfigi z Asteriska 11 przekopiowałem ale... nie są takie same.

Więc je modyfikuję,  utknąłem na braku sygnału wywołania jak dzwoni telefon w firmie....

Ktoś pomoże.... ?

I nie działa tez odgrywanie zapisanych dzwięków jak ktoś nie odbierze...

Help smile

2

Odp: Asterisk13 na LEDE i miniPC x86

I koleżanki wołamy: Zuzia robiła Asteriska na 904xdsl.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez Zuzia 2019-01-19 12:22:41)

Robiłam Asterisk 13 i 15 na Lantiq, bo niejaki Stefan Koch z forum OpenWrt wie na ten temat wszystko i dużo o tym pisał.
Jeden konfig działa tak samo na wszystkich Easyboxach: 802, 803A, 904 xDSL i jako bramki VoIP/GSM sprawdzają się.

W LEDE jest do wyboru Asterisk 11, skoro konfiguracja działa pod tą wersją to upgrade ma średni sens, chyba, że chodzi o jakąś dodatkową funkcjonalność. Wtedy pomoże włączenie debugowania na full i będzie widać co go boli.

4 (edytowany przez onken 2019-01-19 13:36:48)

Sęk w tym że Asterisk11 nie chce działać poprawnie sad

Wszystko jest niby ok ale przy połączeniu przychodzącym po prostu następuje killing asteriska.

W 13 tego problemu nie ma ale znów jego konfiguracja wygląda na bardziej pokręcony wink

Do tego jeszcze będzie uruchomiony chan_dongle.

5

przydalby się jakiś konkret- domyslam sie ze nie masz ringback tone po stronie operatora- czy wysylasz trying/ringing w sip w stronę operatora? Jeśli tak, to czy jest tam jakies SDP? z czego korzystasz- pjsip? chan_sip?
jesli chodzi o odtwarzanie dzwieku- odbierasz to połaczenie w dialplanie (Answer() lub Progress() ) zanim odtworzysz jakies nagranie?