1

Temat: Dwa AP 2.4 jedna Wifi

Znalazłem ten temat ale nic mi to nie pomogło:
Dwa AP jeden SSID - 1043ND - LUCI
Próbuję wyklikać w LuCI ale nie działa. Dwa identyczne routery z identyczną wersją OpenWrt CC 15.05.1. Na jednym ustawiłem kanał 1 a na drugim 6. Oba jako Access Point, ukryty ESSID, WMM Mode, na jednym włączony DHCP a na drugim wyłączony, oba routery mają statyczny IP w tej samej podsieci ale inny, w obu Physical Settings VLAN eth0.1 i Wireless Network. Do jednego routera mam podpięte dwa komputery przez kabel Ethernet a do drugiego łączę się tylko przez Wifi.

Chcę mieć dostęp z/do każdego urządzenia podpiętego przez Wifi lub kabel obojętnie do którego routera.

2

Odp: Dwa AP 2.4 jedna Wifi

Nic nie zrozumiałem smile Chcesz dwa głupie ap?

- wyłącz dhcp na obu
- włącz wifi, ustaw takie samo ssid
- na jednym zrób ip na lan 192.168.1.2, na drugim zrób ip na lan 192.168.1.3
- podłącz je lanami do portu lan routera który ma np. 192.168.1.1

Tyle.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez jzef 2019-01-16 19:02:07)

Właśnie o to chodzi iż nie mogę ich podpiąć kablem bo są na innych piętrach. Chcę aby komunikowały się za pomocą Wifi a nie kabla. Internetu nie mam - chodzi tylko o sieć lokalną.

4

Więc robisz na jednym most bezprzewodowy: http://eko.one.pl/?p=openwrt-sta#mostbezprzewodowy

5

Ale ja nie mam routera nadrzędnego. Nie interesuje mnie Internet na żadnym urządzeniu. Chcę tylko sieć lokalną na jednym Wifi ale dwóch routerach. Bez relayd nie da się tego zrobić? bo musiałbym udostępnić jakoś Internet aby zainstalować ten pakiet i pewnie zależności.

6

To na chwilę podłącz internet, pobierz i tyle?

7

To nic wspólnego z internetem nie ma. A zależności nawet możesz pobrać i zainstalować ręcznie.

8 (edytowany przez jzef 2019-01-16 19:43:23)

No dobra ale czy nie da się tego zrobić w LuCI za pomocą dostępnych opcji na zakładce General Setup, sekcja Mode? Tam jest do wyboru aż 8 trybów pracy:
Access Point, Client, Ad-Hoc, 802.11s, Pseudo Ad-Hoc (ahdemo), Monitor, Access Point (WDS), Client (WDS)
Czy nie wystarczy użyć Access Point (WDS) i Client (WDS) ?

Robiłem kiedyś most Wifi między routerami Draytek i TP-LINK i tam wystarczyło na jednym wybrać tryb Most i podać adres MAC drugiego routera, a na drugim odwrotnie - oczywiście SSID, kanał i szyfrowanie to samo na obu, kilka kliknięć i gotowe a tutaj muszę wprowadzać masę ustawień aby osiągnąć to samo?

9

To też jest opisane w w/w poradniku. O ile po obu stronach masz to samo oprogramowanie to istnieje szansa że zadziała.

10

Powiem Ci Cezary tak jak Ty napisałeś w pierwszym poście - nic z tego nie rozumiem :-)

A tak do rzeczy - czyli w moim przypadku wystarczy użyć konfiguracji z poradnika z sekcji WDS czy mam konfigurować wszystko od samego początku poradnika?

11

Sekcja wds to jest początek... Każda sekcja jest o czymś innym, więc po co chcesz robić od początku poradnika?

12

Zrobiłem według poradnika ale zamiast adresu MAC klienta wstawiło mi w BSSID ciąg root przez co połączenie nie działa. Poprawiłem ręcznie w LuCI adres MAC i działa smile

Ale wydaje mi się iż to samo można zrobić w LuCI za pomocą kilku kliknięć. Chodzi o to aby w jednym routerze ustawić tryb Access Point (WDS) z nieukrytym ESSID a w drugim Client (WDS) podając adres MAC pierwszego routera jako BSSID. Nie wiem czy poniższe ustawienia mają wpływ na działanie ale ja mam tak:

• dwa identyczne routery z identyczną wersją OpenWrt

• w obu routerach wyłączony DHCP

• w obu statyczny inny IP w tej samej podsieci

• w jednym kanał 1 a w drugim kanał 6

13

Tyle że klikałeś w tym luci i coś ci nie wychodziło. Na dodatek luci ci to root wstawiło bo miałeś w przeglądarce login zapamiętany. Luci nie jest idealne.

14 (edytowany przez jzef 2019-01-16 21:29:57)

Instrukcje z poradnika owszem działają (prawie) ale za mocno to wszystko rozpisane i nie wiadomo o co w tej konfiguracji chodzi. Powinno być wspomniane na początku w jednym zdaniu, że jeden router ustawiamy jako AP (WDS) a drugi jako Client (WDS) z adresem MAC pierwszego i wszystko było by zrozumiałe.

A tak to za dużo kombinacji do ustawiania i sprawdzania nawet w LuCI.

P.S. Ten root mi wstawiły polecenia UCI jakie robiłem przez SSH w Putty a w LuCI zobaczyłem dopiero iż coś jest nie tak i poprawiłem.

15

W poradniku przedstawiono kilka sposobów na połączenie naszego routera do innej sieci Wi-Fi (którą będę dalej nazywał routerem nadrzędnym).
....
W założeniach przyjęto że router nadrzędny o adresie IP 192.168.1.1 rozgłasza sieć o nazwie "domowy-internet", szyfrowany WPA2 z hasłem "12345678", który przydziela adresy przez DHCP z zakresu 192.168.1.0/24. Zakładamy też że konfigurowany router ma jeden interfejs radiowy (radio0).

16

Polecenia uci nie wstawiają bssid (zobacz poradnik). To luci wstawia bo jest tak zrobione. Nie wierzysz to sprawdź to jeszcze raz.

17

Sorry, ale z tego nie wynika jasno iż w jednym trzeba ustawić AP (WDS) a w drugim Client (WDS) a o adresie MAC nawet nic nie wspomniane hmm

18

Mac adres nie jest wymagany, jest opcjonalny. Jak go ustawisz to fiksujesz połączenie na tego konkretnego AP po prostu (bo może być kilka o takim samym rozgłaszanym ssid).

I jest to o wds wspomniane:

Jeżeli na routerze głównym mamy też OpenWrt lub LEDE to zwykle należy też włączyć na nim wds.

19

Na obu routerach mam wyłączony serwer DHCP, wszystkie urządzenia w sieci mają statyczną konfigurację, router1 działa jako AP (WDS) i na nim jest Internet z modemu LTE USB, router2 działa jako Client (WDS) z ustawionym BSSID (MAC adres Wifi routera1) i do niego podłączony jest Smart TV Android Box za pomocą kabla Ethernet.

Na routerze2 nie ma Internetu bo ma ustawiony tylko IP statyczny i maskę - jak ustawię bramę i DNS to nie mogę się dostać do niego przez Wifi (chyba dlatego iż Wifi się wyłącza) i wtedy da się tylko przez kabel Ethernet.

Android Box też ma statyczny IP, bramę i DNS - adres routera1

Na Androidzie jest Internet, działa przeglądarka Chrome ale nie działają aplikacje takie jak YouTube, NetFlix, TVP GO itp.

Jeśli odłączę Android Box od routera2 i podłączę do routera1 to aplikacje działają.

Co jest grane?

20

Któryś sprzęt ma włączony serwer dhcp, masz ich klika w sieci i hosty dostają inny gateway?

21

DHCP jest wyłączony na obu routerach no chyba, że nie umiem wyłączyć. Wyłączam w LuCI > Network > Interfaces > LAN (Edit) > sekcja DHCP Server > Ignore interface

A może w modemie USB działa serwer DHCP? Jak to sprawdzić?

P.S. Android Box ma też Wifi i jak połączę przez Wifi to nie ma żadnych problemów. Tylko, że ja wolałbym przez kabel aby pudełko mniej się grzało.

Problem jest tylko gdy podłączę Box kablem do routera2 pracującego w trybie Client (WDS) - ten router nie ma Internetu - nie działa z niego np. ping wp.pl

22

Podłącz się czymkolwiek kilka razy i zobacz jaki gateway dostajesz przez dhcp. Jeżeli nie ten z adresem routera to będziesz wiedział że ten konkretny ma uruchomiony serwer dhcp i on też przydziela.

Tylko kilka razy to zrób.

23

Ale przez Wifi czy kablem i do którego routera 1 czy 2 ?

24

I tak i tak i do tego i do tego.

25 (edytowany przez jzef 2022-09-18 12:51:35)

OK, biorę smartfona, łączę się z siecią Wifi ale jest tylko Uzyskiwanie adresu IP i Nie można uzyskać adresu IP

Teraz biorę laptopa z Ethernetem, usługa DHCP Client uruchomiona, konfiguracja aby brał automatycznie IP z DHCP wpinam się do routera1 i mam tylko adres APIPA a na ikonie sieci wykrzyknik i Limited or no connectivity

Przepinam kabel do routera2, restartuję połączenie kablowe w laptopie i to samo co w przypadku routera1

Czyli nigdzie nie mam serwera DHCP jak pisałem na początku.

Czy w trybie Client (WDS) da się podłączyć router2 aby miał Internet przy statycznej konfiguracji IP?

W sumie mogę zamienić routery miejscami i podpiąć kablem Android Box do routera który ma Internet ale to będzie obejście a nie rozwiązanie problemu.

Ale nie rozumiem jak to możliwe w obecnej konfiguracji, że przeglądarka Chrome ma Internet i np. https://m.youtube.com działa a aplikacja YouTube krzyczy iż nie ma połączenia:
https://obrazki.elektroda.pl/5169995600_1663411435_thumb.jpg
Zainstalowałem na Android Box Terminal Emulator i tam ping wp.pl odpowiada więc Internet jest. No nie pojmuję tego yikes