Temat: Router do Agregacji 2 łączy LTE.

Witam Kolegów Forumowiczów.

Muszę w ramach przysługi dla Budynku Użyteczości Publicznej zrobić router,
którego jedynym zadaniem będzie wystawienie sygnały internetowego.

Źródłem sygnału będą 2 modemy LTE Huawei z Hilinkiem.
Za nim będzie się znajdowała typowa sieć LAN z własnym Roterem i Switchem Zarządzalnym.

Szukam jakiegoś taniego i dobrego routera dla postawienia na nim OpenWRT.

Router musi mieć 2 porty USB i jeden Gigabit Ethernet. WiFi jest zbędne.

Alternatywnie router, który ma na pokładzie 2 modemy LTE.

Przejrzałem bazę Cezarego.

Na razie postawiłem na TP-Link Archer C7, ale może macie jakieś lepsze propozycje?

dzięki za pomoc.

2

Odp: Router do Agregacji 2 łączy LTE.

Tanie to nie, ale kup np. pcengines apu2

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Nie ta półka cenowa, a coś  do 350 pln?

CPU routera powinno dać radę obsłużyć ruch z dwóch LTE o prędkości 60..70 MB każda.

4

Tu chyba nie ma co wymyślać - po prostu szukaj najsilniejszego sprzętu do 350 zł z usb i gigabitem.

5

Cezary, będę celował w Archer C7 v4. Czy kojarzysz moze, czy ten router wyrobi się prądowo na portach USB z dwoma pracującymi modemami Huawei E3372 Hilink?

6

Jak większość tplinków ma sterowane usb, więc odpowiedź będzie taka sama - jak masz dobry zasięg to tak, jak nie to kup sobie hub usb z zasilaniem.

7

Bedę w tym projekcie używał Anten zewnętrznych na maszcie na kominie budynku. Więc może będzie ok. Prywatnie używam 1043ND z jednym modemem i daj radę bez zasilacza.

8

Cezary,

szybkie pytanie, ma do wyboru: albo nowy Archer C7 v5, lub używany Archer C7 v4.

Na openwrt.org jest informacja jakoby niektóre egzemplarze sprawiały problemy:
Some devices can not be directly flashed with 18.06.1, this was fixed in snapshots. Either use TFTP recovery like https://openwrt.org/toh/tp-link/tp-link … stallation (but with filename ArcherC7v5_tp_recovery.bin) or install snapshot, then downgrade to 18.06.1 (beware: no luci webinterface in snapshots). Some devices can not be downgraded to 18.06.1, but work ok with snapshot.

Dlatego planuję zakup v4 używanej, Czy masz jakieś doświadczenia z wersją Archer C7 v5 ? i wiedzę o ewentualnych problemach?

dzięki za info.

9

Nie, nie mam. Nie używałem ani v4 ani v5.

10

Cezary, jeszcze jedno szybkie pytanie. Kupiłem używany Archer C7 v2. Ma zasilacz 2,5 A, więc liczę że modemy LTE się wyrobią.

teraz pytanie:

Czy można w OpenWRT całkowicie wyłączyć moduł wifi? Chcę odkręcić wszystkie Anteny, ale nie chciałbym aby moduł Wifi się uszkodził.

11

Zasilacz nie ma wpływu bo na usb masz mosfety z ograniczeniem do 0.5A, więc jaki byś nie dał i tak tego nie przeskoczysz.

Wyłącz wifi, wyładuj sterowniki.

12

Nie uszkodzi się moduł bez anten przecież.