1

Temat: MHz i MB w routerach

Zacząłem ostatnio trochę majstrować przy swojej sieci w domu, żeby było oczywiście lepiej. Lepiej polega na tym, że zamierzam użyć jednego z routerów który już mam jako bridge do podłączenia się do głównego routera, żeby mi na drugim końcu domu internet działał jak najszybciej. Przy tak zwanej okazji zaobserwowałem, że w zależności od tego jakiego routera używam to mi prędkości wychodzą różne... Do testu użyłem Netgeara wnce2001 i WD N600 (obydwa tak samo skonfigurowane jako bridge na Openwrt 18.09 od Cezarego). W trakcie pomiarów używałem strony speedtest.net z tym samym serwerem, a laptop był wpięty kablem tym samym (i to był jedyny komputer działający w tej sieci w trakcie testów). Mam świadomość niedoskonałości takiego pomiaru, ale wyniki mnie ciekawią.

Na Netgearze (384 MHz CPU, 4MB Flash, 32 MB Ram) prędkości pobierania miałem rzędu 14-19 Mbps, a na WD (560 MHz CPU, 15MB Flash, 128 MB Ram) 39 - 46 Mbps. Czy w tym przypadku te ekstra MHz i MB mają takie znaczenie? Bo, że jak na routerze uruchamiam kolejne usługi np. VPN, TOR itp i/lub jest więcej użytkowników to im mocniejszy mam router tym lepiej, to wiem i nie trzeba mnie przekonywać, że jest inaczej smile

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink

2

Odp: MHz i MB w routerach

A pomyślałeś, że różnica może wynikać w różnych chipach WIFI ?
Porównaj routery z tym samym chipem i wtedy można dalej rozważać jak MHz na CPU mają znaczenie, czy np. liniowo do częstotliwości itd...

Xiaomi AX3000T @ Netgear R6220
* DVBT2 - T230C *

3

Odp: MHz i MB w routerach

Pomyślałem i gdybym miał taki sprzęt to bym pewnie sprawdził. Nie palę się (z przyczyn różnych), żeby kupić coś tylko, żeby potestować, stąd zapytałem tutaj sądząc, że ktoś pewnie już ten sprawdzał.

"Help me Obi-Wan Kenobi. You’re my only hope. " wink