Temat: MHz i MB w routerach
Zacząłem ostatnio trochę majstrować przy swojej sieci w domu, żeby było oczywiście lepiej. Lepiej polega na tym, że zamierzam użyć jednego z routerów który już mam jako bridge do podłączenia się do głównego routera, żeby mi na drugim końcu domu internet działał jak najszybciej. Przy tak zwanej okazji zaobserwowałem, że w zależności od tego jakiego routera używam to mi prędkości wychodzą różne... Do testu użyłem Netgeara wnce2001 i WD N600 (obydwa tak samo skonfigurowane jako bridge na Openwrt 18.09 od Cezarego). W trakcie pomiarów używałem strony speedtest.net z tym samym serwerem, a laptop był wpięty kablem tym samym (i to był jedyny komputer działający w tej sieci w trakcie testów). Mam świadomość niedoskonałości takiego pomiaru, ale wyniki mnie ciekawią.
Na Netgearze (384 MHz CPU, 4MB Flash, 32 MB Ram) prędkości pobierania miałem rzędu 14-19 Mbps, a na WD (560 MHz CPU, 15MB Flash, 128 MB Ram) 39 - 46 Mbps. Czy w tym przypadku te ekstra MHz i MB mają takie znaczenie? Bo, że jak na routerze uruchamiam kolejne usługi np. VPN, TOR itp i/lub jest więcej użytkowników to im mocniejszy mam router tym lepiej, to wiem i nie trzeba mnie przekonywać, że jest inaczej ![]()