Temat: Openwrt 18.06 i działanie Lucyny

Czy ktoś z Was próbował w tym wydaniu, które nastąpiło po zmianie z LEDE zmieniać np. adres LAN przez Lucynę? Testowałem na WNDR4300, WDR3600 oraz na ubiquiti i nie udaje mi się tego dokonać za pierwszym razem. Niby router zmienia ten adres i faktycznie na moment dostaje nowy adres IP a potem znów samoistnie wraca na stary. Dopiero za 5-6 razem wskakuje. Jak tylko zmieniam na tych routerach na LEDE wszystko zmienia się momentalnie. Czy problem jest Wam znany czy tylko u mnie są takie anomalie?

2

Odp: Openwrt 18.06 i działanie Lucyny

Nie używaj luci smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dobra poczytałem na forach. Problem jest znany. Ja lubię Lucynę:) Dużo się na niej nauczyłem i jest mi z nią dobrze:P No nic będę korzystał z LEDE dopóki nie naprawią- o ile w ogóle.

4

Wystarczy zmienić adres ręcznie w pliku /etc/config/network

5

No tak. To wiem ale np jeśli nie korzystamy z ssh to już takie proste nie jest...

6

Jak nie jest? Łączysz się przez SCP, edytujesz podany plik. Czemu nie SSH? Tam jest dopiero prosto dwie komendy wpisać i gotowe.

7

A jeśli masz do dyspozycji tylko port 80 otwarty przez administratora przed tym routerem to nie skorzytasz z ssh który domyślnie działa na porcie 22.

8

To albo stawiasz serwer ssh na porcie 80 albo nginx i robisz reverse proxy - ssh masz wtedy nadal na 22 a na 80 słucha sobie nginx.

Wally

9

Tak a propo:
zawsze zmeiniam domyślne porty ssh, telnetu http/s aby  nie kusiły innych smile
Masz tylko jeden konkretny port dostępny to zmieniasz domyślny i wszystko.

Xiaomi 3G Cezarego (!), Xiaomi 4 i 4A z Openwrt by Obsy i Pandorabox 19.2, modem fiber ZTE 660, NAS Qnap 453mini, net 250/25Mb/s, hackintosh