Temat: netia (annex-a) + router z bittorrent?

witam,
mam internet w nextii i router linksys wag200g. chciałbym mieć router, do ktorego moglbym podlaczyc dysk twardy i moc uruchomic na nim protokol bittorrent. znalazlem w internecie ciekawe propozycje np. TL-WR1043ND - ale ten router nie ma modemu adsl, nie obsluguje annex a, wiec nie moge go uzyc. czy moglbym gdybym zrobil tzw. bridge? czy ktos moglby mi wytlumaczyc jak sie to robi i jakie sa funkcjonalnosci takiego polaczenia?
a moze lepiej kupic inny modem? czytalem, ze dobre propozycje to asusy wl-500g (tylko ze ten z tego co sie orientuje nie ma modemu adsl) oraz wl-600g (ale jak znajduje ten modem na allegro to ma on tylko annex b)
pozostaje wiec chyba tylko asus N-13 - ale ten z kolei jest drogi, 320zl to cena, ktora mnie odstrasza, TL-WR1043ND  jest 2x tanszy

2

Odp: netia (annex-a) + router z bittorrent?

Dla prawie żadnego modemu adsl nie ma alternatywnego oprogramowanie. Weź modem adsl, ustaw go w tryb bridge i podłącz do tego normalny router, ustawiasz na nim pppoe. Tak się to załatwia. Asusy wl-500/wl-600 to stare konstrukcje i mają tylko radio 54 oraz słabe usb.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Cezar - dzięki za odpowiedź. a podpowiedzialbys mi jakie konstrukcje sa warte uwagi? co konkretnie powinienem kupic? czy modem adsl (na nim moglbym postawic jakiegos torrenta i podlaczyc dysk twardy) moglbym podpiac pod mojego wag 200g?

a moze lepiej kupic asusa n13 i miec problem z bridgem z glowy? jezeli chodzi o bridgowanie to jestem zielony

4

Bridge to opcja w modemie po prostu. Ustawiasz i tyle. Jaki to Ci nie powiem, nie używam adsl wiec nie mam w tym doświadczenia praktycznego.

5

Tobiasz22 napisał/a:

a podpowiedzialbys mi jakie konstrukcje sa warte uwagi?

Oparte na chipsecie Broadcom.
Np. ZTE 831 AII, sprzedawany przez Tepsę (można dostać tanio na Allegro).
Albo ze starszych modeli - Siemens Speedstream 4100 czy Thomson Speedtouch 516v6.
Trochę tego jest.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

6

ale zaden z nich nie ma USB i nie odpale na nich bittorrenta...

7

Tobiasz22 napisał/a:

ale zaden z nich nie ma USB i nie odpale na nich bittorrenta...

To są proste modemy/routery bez wifi i bajerów.
USB i torrent możesz mieć w routerze, do którego podpinasz modem - co już zostało napisane.

ZTE F601 GPON - Xiaomi Mi Router 3G - Orange Pi PC2

8 (edytowany przez Tobiasz22 2011-05-01 13:08:54)

aha czyli kupuje taki modem i np. TL-WR1043ND
takie połączenie będzie OK?

dlaczego tak jest lepiej zrobić niz np kupować asusa e13?

patryk a dlaczego Ty masz dwa modemy? ten adsl i ten huwei?

9

Na n13 też nie uświadczysz alternatywy takiej ja byś chciał. A wbudowane klienty do BT zwykle nie nadają się do niczego.