Temat: Jaki kabel do wgrania boot w TP-Linku?

Jak w temacie jaki kabel kupić do programowania routerów z uwalonym bootem, głównie będzie to TP-Link.

2

Odp: Jaki kabel do wgrania boot w TP-Linku?

Stację lutowniczą + programator pamięci spi...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Dzięki za informację. Na razie mam 710N, którego chciał bym wskrzesić, tam chyba nie trzeba wylutowywać żeby wgrać boot, chyba, że się mylę ?

4

Cezary napisał/a:

Można bez lutowania:

https://allegro.pl/klips-pomiarowy-so8- … 52599.html

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

5

A udała się komuś sztuka zaprogramowania spi klipsem w tplinku bez jakiegokolwiek lutowania na płytce?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

6

Królik napisał/a:
Cezary napisał/a:

Można bez lutowania:

https://allegro.pl/klips-pomiarowy-so8- … 52599.html

Nie, nie można. QCA9k nie mają na GPIO HiZ więc zasilisz SOC przez magistralę SPI, a jak będziesz miał pecha to upalisz I/O i tyle będzie zabawy.

7

To chyba muszę odpuścić temat, myślałem że da się to zrobić zwykłym kablem jtag wpinając się w piny bez lutowania.
Dziękuję za informację jestem troszkę bardziej w temacie.

8

pepe2k napisał/a:

Nie, nie można. QCA9k nie mają na GPIO HiZ więc zasilisz SOC przez magistralę SPI, a jak będziesz miał pecha to upalisz I/O i tyle będzie zabawy.

To przepraszam za wprowadzanie w błąd.

Mam i używam: Fujitsu Futro S720, Netgear R6220, Unielec U7621-06, TP-Linki 1043 V1, V2, Linksysy EA7500v2, AeroHive AP350, Linksys EA8500, ZTE MF286d.
Mam: D-Linki DWR-921, DWR-118, DWR-116, TP-Link WDR-4900 v1, Checkpoint L-50, Linksysy 1900ACS, LB-Link BL-W1200,

9

Penerros napisał/a:

...wpinając się w piny bez lutowania.

polecam flashroom

pamięć ma tylko osiem nóżek - dasz radę odlutować cały układ

albo

jeśli to pamięć cFeon to odlutuj i odizoluj jedną tylko - ósmą nóżkę od płytki,
jeśli winbond albo coś innego to także siódmą nóżkę - bo przy programowaniu powinna być zwarta do ósmej.

nie zasilisz wtedy SOC z programatora...

problemem z resztą nie jest zasilenie SOC (albo i całej płytki) tylko niska zwykle wydajność źródła napięcia w zewnętrznym programatorze.
w każdym razie, flashroom zainstalowany na RaspberryPi nie zabija SOC przy próbie programowania,
ale i nie jest w stanie poprawnie zasilić (i zaprogramować) pamięci.

empty

10

miednica napisał/a:

jeśli to pamięć cFeon to odlutuj i odizoluj jedną tylko - ósmą nóżkę od płytki,
jeśli winbond albo coś innego to także siódmą nóżkę - bo przy programowaniu powinna być zwarta do ósmej.

Wyginanie i izolowanie nóżek będzie na pewno bezpieczniejsze niż demontaż, programowanie i ponowny montaż.

miednica napisał/a:

nie zasilisz wtedy SOC z programatora...

Oczywiście, że zasilisz... zasilanie pójdzie po magistrali SPI, bo I/O w tych układach nie ma stanu HiZ (wysoka impedancja) - co się stanie jak podasz napięcie na I/O ustawione jako wejście? Na rynku są routery, w których zapalają się delikatnie LEDy po podłączeniu konsoli UART (tylko TX, RX i GND). Na marginesie, w MediaTekach jest tak samo.

miednica napisał/a:

problemem z resztą nie jest zasilenie SOC (albo i całej płytki) tylko niska zwykle wydajność źródła napięcia w zewnętrznym programatorze.

Zasilanie 3.3V kostki na PCB routera jest podłączone do wyjścia jakiegoś stabilizatora albo przetwornicy DC/DC i wszystkich głównych układów, w tym głównego SOC.
Nie wszystkie stabilizatory/przetwornice lubią jak im się podaje napięcie na wyjściu. A już prawie żaden nie lubi jak to zrobisz z napięciem na wejściu... mam pudełko routerów po takich "zabawach", gdzie ktoś coś tam wyczytał na forum, podłączył programator adapterem ale że nie szło, to jeszcze dodatkowo zasilił router z sieci.

miednica napisał/a:

w każdym razie, flashroom zainstalowany na RaspberryPi nie zabija SOC przy próbie programowania, ale i nie jest w stanie poprawnie zasilić (i zaprogramować) pamięci.

Świetna porada.

11

Dump Flash Memory with SPI - post nr. 3

How to program an SPI flash chip with the Raspberry Pi

empty

12

Rozumiem, że nie widzisz różnicy pomiędzy routerem a płytą główną PC?