1

Temat: Jak przekierować ruch po porcie z WAN na komputer w sieci.

Witam,
pytanie z pewnością banalne dla wielu i pewnie dostanę ochrzan, ale czegoś najwidoczniej nie łapię, bo nie mogę dostać się po porcie z zewnątrz do urządzenia w mojej sieci.

Mam stację synology w sieci lokalnej z programem udostępniony na porcie 8084, czyli będąc w sieci lokalnej wpisuję w przeglądarce http://synlogy:8084 i wyświetla mi się strona programu. I jest git.

Chciałem też udostępnić sobie program na zewnątrz, gdyż na telefonie mam apkę do obsługi programu, która niestety nie dziala gdy jestem poza domowym wifi.

Otworzyłem sobie port na zewnątrz (a przynajmniej tak mi się wydaje) oraz przekierowałem sobie port w firewallu:

config rule
option enabled '1'
option target 'ACCEPT'
option src 'wan'
option proto 'tcp udp'
option dest_port '8084'
option name 'Domoticz'
option dest_ip '192.168.1.112'

Mimo to nie mogę dostać się z zewnątrz do strony domoticza (panel administracyjny OpenWRT z zewnątrz wyświetla się prawidłowo)

Co do tego otwarcia portu na zewnątrz nie mam 100% pewności, wykonałem wszystko według poradnika Cezarego, ale nie mam przekonania czy skutecznie. Gdzie to sprawdzić?

2

Odp: Jak przekierować ruch po porcie z WAN na komputer w sieci.

1. Masz publiczny adres ip na wanie?
2. Masz połączenie komórkowe czy inne?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Przecież napisane jest że Luci działa z zewnątrz.

4

Podaj jaki masz adres na wanie.

5

mam DDNS na OVH i subdomenę ustawioną. DDNS działa, więc nie tu leży przyczyna. do panelu OpenWRT z zewnątrz dostaję się bez problemu.

6

Ah, masz redirect zrobić a nie rule. Nie otwiera się dodatkowo portu, masz zrobić tylko to: http://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigurac … nykomputer

7

ha! bingo smile dziękować Cezary smile