1

Temat: Chyba zepsulem urządzenie....

Witam Szanownych Specjalistów,

Otóż, najprawdopodobniej, zepsułem urządzenie tp-link WR1043ND.

Objaw po włączeniu urządzenia: świeci się PWR, a co około 2 sekundy zapalają się i gasną wszystkie pozostałe diody.

Do failsefu wejść nie mogę (tj. nie udaje mi się - po podłączeniu zasilania naciskam szybko przycisk QSS i nic). Najprawdopodobniej zostaje połączanie przez RS232, ale wolałbym tego uniknąć (mieszkam "na wiosce" i do elektronicznego po gniazdo COM nie mam blisko).

Jak tego dokonałem - mtd przez shella na urządzenie mtd5 (firmware), ale wysłałem plik obcięty o 32 bajty z pliku bin (wysłałem trx), co było chyba błędem.

PS. Nie pytajcie dlaczego tak zrobiłem smile

PS2. Jeśli zostaje tylko RS232 to może jakieś wskazówki (w co się poza gniazdem COM podłączonego do kompa mam się zaopatrzyć?).

Pozdrawiam, Krzysiek

2

Odp: Chyba zepsulem urządzenie....

wygląda na to ze tylko rs232 cie ratuje.
zaopatrzyć się musisz w lutownicę, interfejs ttl rs232+sterownik dla twojego systemu operacyjnego i troche cyny. opcjonalnie odsysacz, zeby potem rozlutować

3

Tak, bootloader co chwilę restartuje urządzenie...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

4

http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1082

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

5

Zamówiłem kabelek, przyszedł o taki:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1547399202

Do pracy potrzebuje zasilanie zewnętrzne, które pobrałem z portu COM na drukowanej płytce routera 1043ND (złącze P1, pierwsze w lewej zasilanie dalej masa).

Przy zasilaniu i zwarciu Rx i TX (w kabelku) działa echo.

Podczas podpięcie ich do routera mam 2 opcje (zależnie jak je podepnę):

1. Brak odpowiedzi
2. Krzaki na w putty (testowałem prędkości 9600 oraz 115200)

Przeczytałem wątek zapodany przez @badziewiaka (dzięki za niego) i utknąłem  w miejscu krzaków. Autor zapodanego wątku rozwiązał to tak:

"
Ech ale ze mnie gamon... wystarczylo zamienic zyly i gada. Teraz po cwiczeniu refleksu mam ar7100>. Zassalem Tftpd i mam taki plik konfiguracyjny:
"

Ale u mnie nie działa hmm Czy coś muszę zrobić?

Co jeszcze może być źle. Kabelek, a może rąbnięty jest router na maxa.

PS. Podpinam Rj45 i nic, system XP nie znajduje go (tj. nawet nie wykrywa podłączenia kabelka, mam poustawianie IP jak trzeba) - tak powinno być?

Pozdrawiam, Krzysiek

6

Nie działa to router nie dziala.

Sprawdź lutowania. Zawsze to 115200, skoro są krzaki to dobrze, a problem leży gdzieś w stykach.

7

A masa kabelka jest podlaczona do masy routera? Z routera najlepiej wez mase z takiej b. szerokiej sciezki, ktora laczy sie z ekranem radia routera.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

8

badziewiak napisał/a:

A masa kabelka jest podlaczona do masy routera? Z routera najlepiej wez mase z takiej b. szerokiej sciezki, ktora laczy sie z ekranem radia routera.

Istnieje galwaniczne połączenie między pinem GND, a dużą metalową kratką. Zasilanie V+ też musi być, bo echo chodzi, pozostaje mi sprawdzenie Tx i Rx (ale to już jutro).

Jeszcze jedno - co powinienem zobaczyć w terminalu?  Być może trzeba coś zrobić. Robię tak:

1. Podłączam zasilanie,
2. Wpinam port COM do routera
3. Na ekranie dostaję "krzaki"

Może muszę coś jeszcze nacisnąć, zrobić?

9

Punkt 1z 2 odwrotnie, bo nie zdążysz. I nic więcej tylko zamiast krzaków normlanie ma być.

10 (edytowany przez oneiro 2011-05-11 18:36:53)

Ale ze mnie gamoń lol, nie dopisałem jednego zera w prędkości, zamiast 115200 wpisałem 11520......szkoda słów......

Po podłączeniu otrzymuję takie coś:

id read 0x100000ff
flash size 8MB, sector count = 128
Flash:  8 MB
Using default environment

In:    serial
Out:   serial
Err:   serial
Net:   ag7100_enet_initialize...
No valid address in Flash. Using fixed address
: cfg1 0xf cfg2 0x7114
eth0: 00:03:7f:09:0b:ad
eth0 up
eth0
Autobooting in 1 seconds## Booting image at bf020000 ...
   Uncompressing Kernel Image ... Error: Bad gzipped data
GUNZIP ERROR - must RESET board to recover

Resetting... 

U-Boot 1.1.4 (Aug  4 2010 - 20:06:51)

AP83 (ar9100) U-boot 0.0.11
DRAM:  
sri
32 MB

Najgorsze w tym, że nie staje żadnej interfejs sieciowy (nie mogę się dostać przez tftp).

11

Autobooting in 1 seconds

W tym momencie masz to przerwać przez wpisanie tpl...

12

Coś nie działa hmm wobec czego mam parę pytań

1. Kabelek działa, bo działa echo

2. Na zdjęciu poniżej pin Rx na płytce (2-gi od lewej) przyjmuje dane, a pierwszy od lewej Tx je wysyła.
Pytanie czy jeśli wyjmie się pin Tx (pierwszy z lewej) i przyłączy się go do Rx (2-giego z lewej) to czy będzie działać echo? U mnie nie działa i dlatego podejrzewam brak komunikacji  "Z" komputera "DO" routera przez COM (odbiór działa)

3. Sprawdziłem galwaniczne połączenie między Rx (pin 2-gi z lewej), a kondensatorem C431 (na zdjęciu pod pinem, lewe wyprowadzenie). Połączenie istnieje, więc niby komunikacja jest między z pinu do płytki.

4. Połączenia galwanicznego między GND a RX (pin 2-gi z lewej) oraz między Tx i Rx NIE ma, ale różnica napięć jest zerowa (tj jakieś pojedyncze mV są, ale to chyba dokładność miernika). No ale chyba powinno być zero, bo szeregowo po drodze jest kondensator C431 (kondensator przepuszcza tylko zmienny prąd).

image00139.jpg

@Q.I.N. pod adresem http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=1464 podał możliwe przyczyny, ale niby wszystko jest OK, a nie działa. Ptanie czy pusze wpisać "tpl" czy "tpl [ENTER]"?

Dlatego proszę o potwierdzenie Ad2, czy tak działa echo czy nie.

13

tpl. Bez entera wystarczy.

14

Dobra, poddałem się (co czynię nie rzadko).

Kabelek działa (tj, działa echo), bo komunikacja jest (przynajmniej w jedną stronę), galwaniczne połączanie Tx, Rx na płytce drukowanej istnieje (Tx płytki działa, bo wysyła poprawny ciąg znaków ze złącza COM;   Rx CHYBA też, bo jest galwaniczne połączanie do kondensatora). Zwarć między pinami nie ma.
Wciskam na tysiąc sposób ciąg  tpl i nic. Nawet skopiowałem ciąg i prawym klawiszem w puttty (jako ctrl+v) napie..... aż mi palec zsiniał. I nic.

Brak mi pomysłów. Jedyne co mogę zmienić to jeszcze kabelek. Dlaczego - bo zmiana miejscami w złączu GND z Rx (z płytki drukowanej) nie zmienia sytuacji, więc tutaj coś może być, chyba że to normalne?? Czy można się podpiąć do Rx w innym miejscu?

Mam też pytanie o kabelek ze złączem Rj45 podpięty do urządzenia - musi on być podpięty, aby zadziała komunikacja? Bo jakby nie było, interfejs jest cały czas wyłączony (tj. nie ma napięcia na linii i system Windows Xp pokazuje go jako nie podpiętego na 2-gim końcu linii), a co za tym idzie TFTP nie pokazuje mi tego interfejsu (tylko interfejs skojarzony w WiFi). I czy jest różnica w jaki port WAN/LAN1-4 podepnę skrętkę?
Ogólnie czy do wywołania komendy tpl jest potrzebna skrętkę, a jak tak, to jak to zrobić w XP (interfejs jest skonfigurowany na 192.168.0.5/24, ale non-stop ze statusem NIE podniesiony).

Pozdrawiam, Krzysiek

15

Nie. Tylko interfejs szeregowy to tego żeby bootloader przerwać.

Wiem o 2 (słownie: dwóch) przypadkach kiedy została spalona linia rx routera i nie dało się nic zrobić (wpisać). Co prawda mało prawdopodobne, ale może masz to samo. Wtedy pozostaje programator pamięci.

16

Więc najprawdopodobniej będzie to 3-ci przypadek.....nawaliła energetyka, przez całą noc miałem 244AC, sczaiłem się, kiedy zasilacz 4VDC dał na wyjściu....8V, a zasilacz 5VDC dał 12V na wyjściu. Fakt potwierdziła spalona lodówka hmm Teraz jest trochę lepiej, jest tylko ....237AC (i tak za dużo).

O dziwo oryginalny zasilacz od routera dał tylko 12,4 V na wyjściu, ale kto wie, może były większe piki. Dobra idę kłócić się z Energą.

Także dupa blada, czuje że moim przypadku poszła linia Rx....

17

Kombinuj. Jak ci się nie uda - patrz podpis pod postem.

18

oneiro napisał/a:

Więc najprawdopodobniej będzie to 3-ci przypadek.....nawaliła energetyka, przez całą noc miałem 244AC, sczaiłem się, kiedy zasilacz 4VDC dał na wyjściu....8V, a zasilacz 5VDC dał 12V na wyjściu. Fakt potwierdziła spalona lodówka hmm Teraz jest trochę lepiej, jest tylko ....237AC (i tak za dużo).

Sorki, ale czym mierzysz poziom napięcia? Miernikiem za 10zł? Według prawa wachania napięcia są dopuszczalne dla +-5% a więc w przedziale 218,5 V - 241,5 V

19 (edytowany przez oneiro 2011-05-15 21:48:31)

Ciągle jest coś nie tak z napięciami u mnie (wg energetyki napięcie może wahać się +/- 10% wiec napięcie 244VAC jest w normie - mogę wiedzieć skąd wiesz, że jest +/- 5%?), ale coś poprawili i już napięcie nie skacze w sieci (w nocy była normalnie dyskoteka). W tej chwili mam napięcie 242V...

Jedyne co mogę powiedzieć, że mi się udało big_smile  hehe

Co było bezpośrednią przyczyną - napięcie zasilania.....kabelka. Teoretycznie zakupiony kabelek powinien chodzić na napięciach 3,3V-5V, ale dopiero napięcie powyżej 5,3V sprawiło, że komunikacja poszła (i to za pierwszym strzałem).
Dodam jeszcze, że mimo że Tx docierał, to Rx już nie przy zasilaniu z płytki.

Także wielkie dzięki za pomoc, problem okazał się kabelek, który działa (i jednocześnie nie działa jak trzeba).

PS. Do pomiarów używam Mastech My68 http://www.atel.com.pl/produkt.php?hash=02933
Do 400VAC ma dokładność 0,8%, więc w moim przypadku mogę mieć około 2V za dużo.

Pozdrawiam, Krzysiek

PS2. Jak włączyć tryb graficzny, tj jak się dostać przez przeglądarkę?? O ile przez telnet idzie, teraz przez ssh (putty), to przez 192.168.1.1 w przeglądarce już nie.
Wgrałem przez COM plik openwrt-ar71xx-tl-wr1043nd-v1-squashfs-factory.bin

PS3. Ok, wgrałem jeszcze raz oryginalny ROM, na to OpenWrt i śmiga. Temat zamykam, dzięki za pomoc